Публикации в пресата

Публикации в медиите за Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 26.07.2009 18:03

Абсолютно е прав в изводите си!
Преди 2-3 месеца изказах същите съображения и аргументи в една друга тема, без да съм ПРОФ. Експерт по ядрена енергетика, Изобретател и т.н.
Той даже е поспестил една истина - печалбите от тези мощности напускат страната и това е директно източване на национален доход.
Има две области от развитието на всяка страна, където трябва да се пипа премерено и с перспектива десетки години напред - селското стопанство и енергетиката. Грешките на прехода от 90г в селското стопанство ги консумираме вече 20 години. Дано не стане така и с енергетиката.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот petyostoev » 26.07.2009 19:01

Той говори за големи вятърни и слънчеви централи,а защо не споменава нищо за малките ФЕЦ.
petyostoev

Мнениеот Lupus » 26.07.2009 19:32

petyostoev написа:Той говори за големи вятърни и слънчеви централи,а защо не споменава нищо за малките ФЕЦ.
Защото не е в тях проблема. Малките трябва да се стимулират. От ВЕИ има голяма полза, но ние отново хващаме кривия път.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот petyostoev » 26.07.2009 23:00

Нали точно за това говорим,че малките трябва да се стимулират.
Но какво се получава на практика??????????,всички сме на ясно.
И май ще трябва да действаме,както се искаше в една друга тема.
Като му дойде времето.
А то дойде.
И не трябва да допускаме да си отиде.
petyostoev

Мнениеот Gio » 26.07.2009 23:13

...малките може и да дойдат, ако остане време и ред за тях - трябва първо големите да се налудуват... Все пак Хан Аспарух мина Дунава, не Рейн...
Затова трябва да се започне с реални действия, както ferdy съветва...а и не само тя...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот venkap » 26.07.2009 23:17

Странното, че статията е от вестник ДУМА. Това ме кара, да съм доста предпазлив в крайните си оценки.

Съгласен съм частично със заключенята на Lupus, защото, когато се засяга такава важна тема, не трябва да се игнорират никакви аспекти и да се разчита на информираноста на читателите. Ако беше акцентирал (автора) върху малките слънчеви или ветрови централи, с проблемите които изпитват инвеститорите, с многобройните предимства, които се получават с изграждането на малки централи, статията щеше да изглежда доста по-различно.

Декларираното в края на статията виждане на автора, за "изграждането на големи ВЕЦ и АЕЦ" дори и с "частни капитали" (което не беше в прерогативите на последните две правителства), ме кара да си мисля, че става въпрос за целенасочено маниполиране на читателите на вестника. Друг е въпроса дали това са оригиналите идеи на автора.

Относно "отново хващаме кривия път" казано от Lupus, съм напълно съгласен, нещо повече, имам чувството, че го правим нарочно вместо да видим, какво става в другите страни и да се предпазим от техните грешки.
venkap

Мнениеот valka » 26.07.2009 23:23

Професора е експерт по ядрена енергетика и в статията си прави сравнение на финансовата страна. Вярно е, че електроенергията от АЕЦ е най изгодна но какво правим с екологията. При контролираната верижна реакция в една АЕЦ се отделя огромно количество топлина. А срещу какво се бори света в момента - срещу глобалното затопляне. При водните централи на пръв поглед изглежда, че всичко е наред, електроенергията е евтина но тези каскади и язовирни стени тотално объркват биоразнообразието и популацията в реките. Стигнахме до вятърните перки, много мощни, евтина електроенергия, работят и денем и нощем и .... и са враг номер едно на прелетните птици.
Няма по екологична енергия от слънчевата, особено за централи на покрив - не ангажират земеделска земя, не пречат по никакъв начин на природата. Енергията, която произвеждат слънчевите централи е скъпа, но някой може ли да каже колко скъпо ще излезе на човечеството днешната енергия, която произвеждаме евтино от други ВЕИ.
valka

Мнениеот venkap » 26.07.2009 23:40

valka написа:Професора е експерт по ядрена енергетика и в статията си прави сравнение на финансовата страна. Вярно е, че електроенергията от АЕЦ е най изгодна ...

Кой ти каза, че цената е най-изгодна, предполагам имаш на предвид най-евтина. Никъде не съм прочел, колко струва поддръжката на спрели блокове и преработката на използваното гориво и колко това влияе на цената на произведената от АЕЦ електроенергията.
venkap

Мнениеот ferdy » 26.07.2009 23:54

Професорът гледа от страна на държавата и в това е прав. Само не мога да се съглася с големите ВЕЦ-ове. Аз по принцип ВЕЦ-ове не харесвам, заради влиянието им върху околната среда. Откакто четох един доклад по ОВОС, в който пишеше какво е причинил един МВЕЦ на биоразнообразието в околността и се потресох. А някой ако е виждал наживо зверската яма, която в момента представлява бъдещият Цанков камък, сигурно ще ме разбере.
ferdy

Мнениеот valka » 26.07.2009 23:58

Прав си. Така е. Имах предвид най евтина. Благодаря за поправката. Но и твоя отговор още веднъж доказва, че енергията от АЕЦ е най евтина но ще излезе най скъпо на хората в бъдеще.
valka

Мнениеот venkap » 27.07.2009 00:23

Ами представи си варианта, затваря се Козлудуй след 12г. поради изтичане на срока за експлоатация на производствените мощности на централата. Кой ще поеме разходите за поддръжката на затворените реактори. Ако има изграждане на нови мощности за сметка на Белене е решение, но ако няма такива... какво се прави?
Последна промяна venkap на 27.07.2009 07:17, променена общо 1 път
venkap

Мнениеот venkap » 27.07.2009 00:50

ferdy написа:Професорът гледа от страна на държавата и в това е прав. Само не мога да се съглася с големите ВЕЦ-ове. Аз по принцип ВЕЦ-ове не харесвам, заради влиянието им върху околната среда. Откакто четох един доклад по ОВОС, в който пишеше какво е причинил един МВЕЦ на биоразнообразието в околността и се потресох. А някой ако е виждал наживо зверската яма, която в момента представлява бъдещият Цанков камък, сигурно ще ме разбере.

Трябва да призная ferdy, че винаги уцелваш в десетката.

Ако професора си мисли, че отчуждаването на терени и преместването на цели села ще стане лесно, както по времето на доцентската му дисертация, много се лъже.
venkap

Мнениеот Lupus » 27.07.2009 09:02

Ето още малко информация с днешна дата:
Занижено електропотребления, намаление на износа и на износните цени. Добавете към това увеличението на относителния дял на енергията от ВЕИ, ако проектите се реализират и си направете извода за тренда на цените за местните консуматори.
http://www.monitor.bg/article?id=207483
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот vaklin » 27.07.2009 10:44

Професорът гледа от страна на държавата и в това е прав

Точно за това ми се струва, че идеалното място за него е на стола на друг един професро в ДКЕВР. В последно време съвсем се забрави за обществения интерес, а от неговите думи съдя, че е човек който би го отстоявал пред натиска и лобизма на частния.
vaklin

Мнениеот feikot » 27.07.2009 13:18

ferdy написа:Професорът гледа от страна на държавата и в това е прав. Само не мога да се съглася с големите ВЕЦ-ове. Аз по принцип ВЕЦ-ове не харесвам, заради влиянието им върху околната среда. Откакто четох един доклад по ОВОС, в който пишеше какво е причинил един МВЕЦ на биоразнообразието в околността и се потресох. А някой ако е виждал наживо зверската яма, която в момента представлява бъдещият Цанков камък, сигурно ще ме разбере.

Това с този язовир било голяма работа... Аз сега чух за него,но си е доста величествено.А и четох току що че щяла да се издига най-високата стена в европа-208 метра.Бива,вече се вижда напредъка на икономиката ни (или поне къде отиват парите на германците)
feikot

ПредишнаСледваща

Назад към Публикации в медиите