Miro написа:Yassen Ivanov написа:...
3. Имам приятел и бивш колега в ТУ-София, който завърши ядрена енергетика и преди около година ми показа едни таблици, в които пишеше 0,1-0,4 стотинки/kWh. Даже и да са били без никакви такси,данъци и ДДС-та и да са сравнително стари данни, не знам как някой ще ги докара до 16-18 стотинки/kWh ако не е предубеден или убеден...
Аз мога да ти покажа едни други таблички за себестойността на електроенергията от АЕЦ...но в никои таблички не съществуват всички разходи.
Разходите за изграждане на една АЕЦ са в порядъка 3-4 хил евро за инсталиран киловат... и това е световна истина. Става дума за изграждане до ключ.
Един киловат мощност в годишен план може да произведе до 9 000 квч ток. Това е при пълно натоварване на блока, без грам прекъсване за планов или авариен ремонт. Точно по толкова са произвели нашите блокове в АЕЦ за миналата година.... били са на газ до дупка 24х365.
Та в този вариант, за да сложим "изплащане на инвестицията" за 7 години, както е при фотоволтаиците, цената на електроенергията трябва да бъде 0,06 Евро!!! = 11 стотинки
ОБАЧЕ! Тука не сме сложили следните разходи за през годините:
- Спирането на реактора за планови ремонти, аварийни, за профилактика и презареждане. Така че реакторът средногодишно ще произвежда по-малко от максималния си капацитет.... примерно 7 хил квч годишно.
- Разходите за гореспоменатите ремонти /инвестиции, ремонт и т.н./
- Всички разходи по експлоатацията - като започнеш от закупуването на ядреното гориво, застраховки /ако знаете колко пари са..../, лицензи, всякакви обслужващи съоръжения, инструменти, консумативи, материали, труд, осигуровки, медицинското обслужване, външни услуги, и прочее, и прочее, та се стигне до химикалчето и тоалетната хартия...
Така че в крайна сметка истинската себестойност надали е под 20 ст/квч.
А ако сложим и разходите по извеждане от експлоатация, които никой не ги брои? Колко струва погребването на един блок и разходите по него след погребването му? И колко струват разходите за съхранение на радиоактивните отпадъци за стотици години напред? Тука не става дума само за отработеното ядреното гориво, а за всички джунджурии, прекарали определен период от време в зоната - инструменти, облекло и прочее...
Така че евтиното никак не е евтино като му теглиш чертата... Вярно, ако сложиш период за изплащане 25 -30 години цената може и да си дойде на мястото... но нима ако сложиш период 25 години на една ФЕЦ себестойността на електроенергията няма да е същата, че и по-ниска???? Отделно, че ФЕЦ-а можеш го рециклира накрая, а АЕЦ-а трябва да го погребеш...
И още един въпрос. Защо няма частна АЕЦ? От къде идват парите за евтината електроенергия?
Ами заинтригува ме с това изказване, та току-що звъннах на един друг бивш колега от университета, който работи точно по проектите за Беляне в момента . Той ми каза съвсем простичко, че тока от АЕЦ е около 30 пъти по-евтин от този на фотоволтаиците . Ако взема да умножа твоята цена с неговия коефициент, ще вземе да излезне че тока от фотоволтаици е към 5-6 лв/КВч.