За начинаещи отново - Излиза ли сметката за централа до 5КВ?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

За начинаещи отново - Излиза ли сметката за централа до 5КВ?

Мнениеот freemo » 07.08.2009 12:09

Първо Здравейте на Вас Господин Матеев и на всички съфорумци.Поздравления за чудесния форум!Посветих няколко седмици в четене и се удавих в информация.Наистина е похвално, че има такива ентусиасти в България.Да си кажа честно и мен ме грабна веднага идеята за фотоволтаична централа и за това се постарах да почета де що има информация по върпоса - разбира се има още куп неща, кото не са ми ясни и трябва да проверя.Но да говоря по същество.Тъй като имам 2 фамилни къщи (разбирайте не лично мои) реших, че ще е добре, ако уползотворя покрива или дворните им места с нещо рентабилно и изкарващо някакъв, макар и минимален, доход.Видях, че има възможност за субсидии по мярка 312, което още повече ме амбицира.За съжаление само с идеи и мерак бизнес не се прави.За това търся и кредитиране.Поради тази причина сметнах, че в най-добрия случай мога да си направя една централка 5КВ по субсидия и кредит, за да видя как стоят нещата и после да продължа с нещо по-голямо.Свързах се с различни фирми,в това число и СТС Солар (Получих оферта за покрив от Г-н Шанов от СТС Солар).Опитах се да изчисля разходите за една централа от 4.93КВ и стигам до следната аритметика (според офертите, които имам):
Централа (панели+консумативи+труд - СТС солар) = 17137евро
Слънчево енергиен одит (СТС солар) = 6276евро
Бизнен план (СТС солар)=2040евро
Това са цени без ДДС, което ме кара да попитам дали трябва да се смята с ДДС или без ДДС?Връща ли се платеният ДДС след пускането в експлоатацията на инвестицията?
Мисълта ми е, че одитът и безнес планът съставляват 48% от цялата инвестиция, а до колкото ме информираха по мярка 312 не трябва да надвишават 12%?А само бизнес планът трябва да е 5% от самата инвестиция.Това за инвестицията.
За самата доходност на централата направих следното:
В един от сайтовете на ЕК (http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/r ... map=europe) въведох координатите на двете потенциални места (едното в град Долна баня, а другото в село Голям Чардак Пловдивско)От калкулатора на сайта ми се появи стойността от 5249КВ/година за центрла 4,93КВ за с.Голям Чардак.(Доста малко ми се стори на фона на коментарите въвъ форума, пък и не знам до колко е точен този калкулатор в сайта).За Долна баня данните са малко по-добри, но по лични причини предпочитам другото място.
Като се сметне по цените за изкупуване (0.823) излиза 4320лева/год.Включих и всички възможни разходи, за които се сетих, за да си направя план на паричните потоци:
ПРИХОДИ
1.Приходи от продажба 4320
2.Други приходи
ОБЩО ПРИХОДИ (1+2) 4320
II РАЗХОДИ
А.Разходи за дейностите
3.За суровини, материали и външни услуги
4. За амортизация 1199 (4%)
5. За заплата и осигуровки 660 (70лв на месец, като 3 месеца може да се плаща само по 10лв)
6. Други разходи
Б. Финансови разходи 4380 (вноски по кредита мин365лв/мес)
7. За лихви
ОБЩО РАЗХОДИ (3+4+5+6+7) 6239
III Печалба преди облагане (I-II)-1919
IV Данъци и такси -191,9
V Печалба след облагане (III-IV) -1727,1
VI Главници по кредити
VII Финансиране по програмата (тук имам нижда от помощ, за да го включа)
VIII НЕТЕН ПАРИЧЕН ПОТОК (V+4+VII) -528,1
IX Дисконтиран нетен паричен поток (r = 6%) -498,2075472

Както се вижда (поне по моите изчисления) една централа от 5кв, не може да се прави по мярка 312, дори и само с кредит не излизат сметките.Може би греша някъде, а и съм убеден, че изпускам доста неща, но на първо четене, мисля че това си е causa perduta.
Проблемът е, че не мога да си позволя голяма централа (никоя банка няма да ми даде 100 000евро само заради кафевите ми очи :lol: ).Явно със или без субсидии, просто не си струва малка централа до 5КВ, а по-голяма ще ми е трудно да финансирам.
Но ще продължа да проучвам различните варианти, кой знае, може пък да се намери компромисен вариант, примерно ценралка 10КВ).Всичко е въпрос на сметки,като видя и другите варианти ще споделя.Както се казва борбата продължава...
Само моля съворумците да ми кажат дали логиката ми е правилна и ще се радвам, ако има някой, който е направил подобна централа по мярка 312.
Дано съм помогнал на някой с моите размисли, поне да върна жеста на форума, от който получих доста информация :D
freemo

Мнениеот Miro » 08.08.2009 17:25

Сам виждаш колко ти идва оскъпяването от допълнителните разходи. За да ти се върже сметката за малка централка трябва да не ги правиш. Това значи да НЕ търсиш субсидиране по 312, 311 или 1567 ;) ... Т.е. да минеш с обикновен ипотечен кредит или някакво инвестиционно бизнес кредитиране с някакъв опростен бизнес план. Тогава забравяш за разходите са одити, консултанти и прочее.

Не си сложил някои съпътстващи разходи по въвеждането в експлоатация, които са общо около 2-3 хил лв - такси в РИОС, РИОКОЗ, съгласуване и одобряване на инвестиционен проект в общината, такса за използване на общинска ифраструктура, комисия за въвеждане в експоатация, строителен надзор, такса за присъединяване към електроразпределителната мрежа....

Относно ДДС - ако си регистриран по ДДС си го прибираш обратно около 5 месеца след плащането му. Отделно начисляваш ДДС във фактурите към ЕРП-то и респективно можеш да ползваш данъчен кредит за известна част от покупките си. Ако не си регистриран - плащаш си го като поп и после не начисляваш ДДС върху цената на ел.енергията.
Miro

...

Мнениеот Gio » 10.08.2009 08:13

...нещо не съм в час май - 6276 Евро за соларен одит..?
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Miro » 10.08.2009 10:02

Вероятно сумата е с пълен инвестиционен проект. За 70-80 киловата е ок, ама за 5 киловата...
Miro

Мнениеот freemo » 12.08.2009 16:52

Да, тази сума е проект+одит.Но както и да го смятам излиза, че по мярка 312 може да се кандидатсва само с проект за поне 170 000лв, за да се вместим в 12% максимум за разходи по проект, одит и бизнес план.Явно МЗ си е направило добре сметката и не му се занимава с малки централки, а ще допуска финансиране на проекти за поне 25КВ централи.Много ми е интересно как се стимулира създаването на микропредприятия по така действащите правила на мярка 312.Между другото, Miro, виждам, че доста ги разбираш нещата и за това искам да те попитам относно изчисляването на амортизацията - тя е 4%.Но дали е правилен моя подход на изчисление- 4% годишно от стойнотта на централата и получената стойсност се добавя в год. паричен поток?
freemo

Мнениеот Miro » 13.08.2009 00:50

freemo написа:...искам да те попитам относно изчисляването на амортизацията - тя е 4%.Но дали е правилен моя подход на изчисление- 4% годишно от стойнотта на централата и получената стойсност се добавя в год. паричен поток?

Зависи кое ще заведе счетоводителя ти като ДМА и то в каква група. Коментирали сме го във форума, порови за подробности.

Не е задължително централата да ти е едно ДМА. По принцип ако решиш, че централата ти е един актив, тогава си прав за 4-те процента. Но може да я заведеш като отделни активи и част от тях счетоводителя ти да заведе като производствено оборудване и да амортизира с 30%, част да отидат директно като разход... но това е работа на счетоводителя ти. Първо помислете какви ще са приходите, какви ще са другите разходи и тогава решете кое как ще амортизирате, за да не сте на загуба или на голяма печалба....
Miro

Мнениеот Найденов » 27.08.2009 23:38

Значи все пак писаното в учебниците че няма минимум на инвесицията е голям майтап. Общо взето минимума се формира някаде от порядъка на 25 кв за да има смисъл, а какво бихте ме посаветвали ако съм тръгнал да правя 1кв. :lol:
Найденов

Мнениеот freemo » 01.09.2009 12:11

За 1КВ може да се кандидатсва по кредити от ЕБВР за енергийна ефективност.Знам, че Прокредит банк предлага такова нещо.Иначе наистина мярка 312 е направена с една идея, но в действителност нещата не стоят така.
freemo

Мнениеот Найденов » 01.09.2009 22:18

freemo написа:За 1КВ може да се кандидатсва по кредити от ЕБВР за енергийна ефективност.Знам, че Прокредит банк предлага такова нещо.Иначе наистина мярка 312 е направена с една идея, но в действителност нещата не стоят така.

Много ти благодаря за съвета. Със сигурност че проверя, но съм скиптично настроен защото все пак фонд енергиина ефективност не подпомагат дребните фирми а подпомагат физически лица, т.е. по-скоро ще ме накарат да си харча от произведената енергия.
Благодаря ти отново.
Найденов

Re: За начинаещи отново - Излиза ли сметката за централа до

Мнениеот bubolinka1 » 28.01.2014 15:46

След около 5 години, сметката излиза.
По този опростен фотоволтаичен калкулатор, който бързо разиграва ситуацията за всеки покрив, особено ако е в процес на изработка или проектиране.. http://www.suratec-service.de/cms/uploa ... uratec.swf
Цената е 0,35ст за кВ или 350лв за МВат. Одит няма. Няма и въвеждане в експлоатация. "Монтаж на система"- не електроцентрала.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Петков » 28.01.2014 20:13

bubolinka1 написа:След около 5 години, сметката излиза.
По този опростен фотоволтаичен калкулатор, който бързо разиграва ситуацията за всеки покрив, особено ако е в процес на изработка или проектиране.. http://www.suratec-service.de/cms/uploa ... uratec.swf
Цената е 0,35ст за кВ или 350лв за МВат. Одит няма. Няма и въвеждане в експлоатация. "Монтаж на система"- не електроцентрала.

Дай някоя друга цифра да видим :)
Аватар
Петков

Мнениеот bubolinka1 » 29.01.2014 05:02

http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/res-c-19-28062013.pdf Това е решението с цените от 2013г. По ценообразуването за покривните инсталации, фирмата ми е цитирана три пъти и в два от случаите мнението е взето предвид. Третият въпрос изискваше прекалено широк анализ, който няма как да се направи от обикновен гражданин, още по-малко в тридневния срок, който дадоха. Ако възникнат съмнения, ще дам и линк, но да не се счете за реклама/ към момента/.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали