Централа (панели+консумативи+труд - СТС солар) = 17137евро
Слънчево енергиен одит (СТС солар) = 6276евро
Бизнен план (СТС солар)=2040евро
Това са цени без ДДС, което ме кара да попитам дали трябва да се смята с ДДС или без ДДС?Връща ли се платеният ДДС след пускането в експлоатацията на инвестицията?
Мисълта ми е, че одитът и безнес планът съставляват 48% от цялата инвестиция, а до колкото ме информираха по мярка 312 не трябва да надвишават 12%?А само бизнес планът трябва да е 5% от самата инвестиция.Това за инвестицията.
За самата доходност на централата направих следното:
В един от сайтовете на ЕК (http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/r ... map=europe) въведох координатите на двете потенциални места (едното в град Долна баня, а другото в село Голям Чардак Пловдивско)От калкулатора на сайта ми се появи стойността от 5249КВ/година за центрла 4,93КВ за с.Голям Чардак.(Доста малко ми се стори на фона на коментарите въвъ форума, пък и не знам до колко е точен този калкулатор в сайта).За Долна баня данните са малко по-добри, но по лични причини предпочитам другото място.
Като се сметне по цените за изкупуване (0.823) излиза 4320лева/год.Включих и всички възможни разходи, за които се сетих, за да си направя план на паричните потоци:
ПРИХОДИ
1.Приходи от продажба 4320
2.Други приходи
ОБЩО ПРИХОДИ (1+2) 4320
II РАЗХОДИ
А.Разходи за дейностите
3.За суровини, материали и външни услуги
4. За амортизация 1199 (4%)
5. За заплата и осигуровки 660 (70лв на месец, като 3 месеца може да се плаща само по 10лв)
6. Други разходи
Б. Финансови разходи 4380 (вноски по кредита мин365лв/мес)
7. За лихви
ОБЩО РАЗХОДИ (3+4+5+6+7) 6239
III Печалба преди облагане (I-II)-1919
IV Данъци и такси -191,9
V Печалба след облагане (III-IV) -1727,1
VI Главници по кредити
VII Финансиране по програмата (тук имам нижда от помощ, за да го включа)
VIII НЕТЕН ПАРИЧЕН ПОТОК (V+4+VII) -528,1
IX Дисконтиран нетен паричен поток (r = 6%) -498,2075472
Както се вижда (поне по моите изчисления) една централа от 5кв, не може да се прави по мярка 312, дори и само с кредит не излизат сметките.Може би греша някъде, а и съм убеден, че изпускам доста неща, но на първо четене, мисля че това си е causa perduta.
Проблемът е, че не мога да си позволя голяма централа (никоя банка няма да ми даде 100 000евро само заради кафевите ми очи

Но ще продължа да проучвам различните варианти, кой знае, може пък да се намери компромисен вариант, примерно ценралка 10КВ).Всичко е въпрос на сметки,като видя и другите варианти ще споделя.Както се казва борбата продължава...
Само моля съворумците да ми кажат дали логиката ми е правилна и ще се радвам, ако има някой, който е направил подобна централа по мярка 312.
Дано съм помогнал на някой с моите размисли, поне да върна жеста на форума, от който получих доста информация