Какво се случва след няколко години работа на ФЕЦ.

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Какво се случва след няколко години работа на ФЕЦ.

Мнениеот jororib » 06.09.2009 10:09

Чета даста форума ви, проявявам много голям интерс към слънчевата енергия и винаги като пътувам и видя соларни панели проявявам интерес.
Ето какво видях на излизане от Будапеща.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Според мене тази 10 кв централа не работи.
Последна промяна jororib на 09.09.2009 12:21, променена общо 1 път
jororib

Мнениеот Емил » 06.09.2009 12:12

леле мале

Тези панели даже си имат рамки, и въпреки това краищата им вече не приличат на нищо.

Какво ли ще стане с тънкослойните без рамки тогава ?!

Матеев е прав, че без рамки тънкослойните панели ще станат на сол за няколко години...
Аватар
Емил

Мнениеот lz1wvm » 08.09.2009 22:05

Панелите без видима физическа намеса явно са се разхерметезирали.Може би от вятъра. :roll:
lz1wvm

Мнениеот vaklin » 08.09.2009 22:14

Панелите без видима физическа намеса явно са се разхерметезирали.Може би от вятъра.

По-скоро от слънцето. :lol:
Интересно ми е колко време е работила централата и дали е възвърнала инвестицията.
jororib, имаше ли информация кога е била построена?
vaklin

Мнениеот Lupus » 08.09.2009 23:06

Не искам да съм лош пророк, но след 10 години всяка ФЕЦ ще изглежда по същия начин, освен ако не я обгрижваш и пазиш като малко дете. Все пак стъклария трудно се опазва.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Miro » 09.09.2009 00:44

Lupus написа:Не искам да съм лош пророк, но след 10 години всяка ФЕЦ ще изглежда по същия начин, освен ако не я обгрижваш и пазиш като малко дете. Все пак стъклария трудно се опазва.

Е не всяка е стъклена... кристалните модули примерно хич не са стъклени....
Miro

Мнениеот vaklin » 09.09.2009 10:28

Не искам да съм лош пророк, но след 10 години всяка ФЕЦ ще изглежда по същия начин, освен ако не я обгрижваш и пазиш като малко дете. Все пак стъклария трудно се опазва.

Не смеех да направя подобен коментар за да не убивам ентусиазма, но и според мен ни очакват точно такива гледки. Хубавото е, че към момента цената на модулите и цената на изкупуваната енергия предполагат по-бърза възвращаемост. Но ако някой чака изплащане на инвестицията към 8-9 година може и да не му излезнат сметките.
vaklin

...

Мнениеот Gio » 09.09.2009 10:51

...не съм съгласен с кометара Ви - кристалните модули по принцип са направени по друг начин - вече сме коментирали безрамковите технологии - повечето от тях, да не кажа 90%, просто не могат да бъдат сертифицирани... Колкото до Dunasolar, Hungary, те се скапаха още през 2003 година...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот donpesho » 09.09.2009 11:00

По скоро коментара трябва да бъде:Това се случва когато се използват нискокачествени панели за да се спести някое евро и се поставят на място което нямат никаква защита .
Аватар
donpesho

Мнениеот jororib » 09.09.2009 12:58

За тази централа намерих информация тук
http://www.mol.hu/en/about_mol/sd/caring_for_the_environment/climate_change/renewable_energy/
Често чета форума и съм твърд привърженик на Фотоволтичните системи, за мен това е бъдещето.
Обикалям доста и винаги когато видя подобни централи се интересувам.
Тази е единствената от стотици видяни в такова лошо състояние.
Аз самия мечтая да стана собственик на Фец, за сега имам само 130 вата соларен панел и съм много доволен от него.
Темата я пуснах с идеята да предпазя някого от неразумна инвестиция.

Ето една снимка на централа разположена на техническия музей на Зинсхаим и никой от панелите не беше мръднал.
Имам и много други от други централи.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
jororib

Мнениеот jororib » 09.09.2009 13:00

donpesho написа:По скоро коментара трябва да бъде:Това се случва когато се използват нискокачествени панели за да се спести някое евро и се поставят на място което нямат никаква защита .

Напълно съм съгласен с вас, това беше идеята на поста ми.
jororib

Мнениеот Mateev » 09.09.2009 15:38

При мене в двора също има централа на 2 години и също можете да видите как времето влияе на различните видове панели. Засега най-лошо се представят Kaneka K60 - измъкнати гумички и видима деградация на аморфния силиций по периферията около рамките. Следващите с проблеми са монокристалните модули на Sunflower - тук-там започна да се появява някакво патиниране на сребърните токоотвеждащи проводници на клетките. Всички останали модули са като нови.

Между другото тези цитирани проблеми засега са само визуални. Реални проблеми с електропроизводството няма. Дори и да има някакъв процент истинско деградиране, то вероятно той е толкова малък, че не може да бъде засечен от апаратурата (вмества се в диапазона на грешката от измерването).

Притеснителен е не факта, че има някаква лека промяна, а факта, че това се случва още на втората година.

За всички е повече от ясно, че една централа на 30-50 години няма да изглежда като нова централа. Явно ще има много визуални проблеми. Важното е обаче да няма електрически проблеми. То и в един Мерцедес на 30 години има проблеми, но пак спокойно се возите с него от Габрово до София. Така че ако една стара централа изглежда като Мерцедцес на 30 години, супер ще е. Лошото е, ако изглежда като Москвич или Трабант на 30 години. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали