Общи коментари свързани реализирането на проекта

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lambov » 29.02.2008 23:57

alex1001111 написа:Като гледам този общински проблем може много лесно да бъде разрешен. Ето насоки за преодоляване.

О, това българите го правят постоянно - Горно и Долно Сахране, Старо и Ново село, Горна и Долна Оряховица.

Но сериозно - това е сложен проблем - да се изкупи толкова подходяща за целта земя на едно място. Собствениците са много, парцелите дребни. И ако от 10000 собственици с по 1 - 2 дка само един не е на кеф, а парцела му е посредата и край с идеята и усилията.

Много по продуктивно е на базата на добре направен доклад да се потърсят контакти със съответните кметове и Общински съвети на по-малките общини. Такива в България са около 150 - 200 от около 260 всичко.

Нещо такова обмислям в момента. Трябва да се обмислят и съгласуват много неща, преди да се пристъпи към контакти и преговори.
Lambov

Мнениеот Lupus » 01.03.2008 09:10

@Lambov,
Много трудно ще намериш община, която разполага с 10000дка в един парцел, на подходящо място за СЕЦ и готова да ти ги даде. Интересно е има ли забрана в защитените по "Натура 2000" територии да се строят СЕЦ?
Lupus

Мнениеот estqwerty » 01.03.2008 10:07

АКО направите централа -

Какъв процент от печалбата ще плащате ?
И на коя година ще заяпочнете да плащате? След като се изплати инвестицията ли ?
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Lambov » 01.03.2008 14:45

НЕ, НЕ!
Ако всичко с площадката е предварително уредено, остава само да се вложат парите на инвеститора. Следователно, ще отнема само времето за техническия монтаж - 1-2 седмици (според организационната готовност на доставчика на оборудването). Ако се изпипат добре работите с енергото, вероятно още на първия месец електромера ще отчете производството и клиента ще може да си получи процента, а оператора - своя дял. В този случай инвеститора е вече наистина ИНВЕСТИТОР, а не борсов картоиграч с някакви акции. Т.е. той е собственик на изградената мощност, а управлението й възлага на оператора.
По този начин, за всеки инвеститор ще можем даже табелка да му окачаме за неговите модули.
Lambov

Мнениеот Joker » 01.03.2008 22:26

А каква е ползата от нов инвеститор?
Joker

Мнениеот Mateev » 02.03.2008 12:38

Ползата от нови инвеститори ще е в по-големите премии за управлението и персонала на централата.

Ясно е, че управителите и персонала ще получават заплати. Но те са фиксирани и нямат никаква мотивационна сила за повече и по-качествена работа. Ако обаче има и премии, които са процент от получените доходи, то тогава управителите ще имат мотивация да привличат нови и нови инвеститори.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот tirith » 02.03.2008 18:06

Така - изчетох всичко изписано до сега и се вижда /а и е разбираемо/, че всеки си има мнение.
Предлагам на всички които искат да се занимават сериозно с това начинание:
1. Да си разменим e-mail-ите и да си водим допълнителна кореспонденция и там.
2. Да си определим, след да кажем - месец, среща в някой по-централен български град за да може да доидат всички желаещи /варианта е София, но може и примерно Пловдив или Габрово/. Така прърво ще се видим колко човека сме и ще се запознаем, а и според мен ще можем да се разберем за всички спорни въпроси. На тази среща предлагам всеки, който има някакви предложения или проекти, да ги донесе.
3. След като на тази среща си уточним въпросите да започнем да правим реални стъпки към осъществяването на начинанието.
4. Няма да е зле преди срещата да определим хора, които да отговарят за въпроси касаещи проекта и да представят това което са намерили на самата среща /например за регистрацията на АД и точния механизъм по който става, за това как ще се разпределят дяловете по време на основаването на фирмата и след като намерим голям инвеститор, проекти за самата централа и за това колко ще струва/от господин Матеев/, за цената и спецификата на земята в различни области и т.н./.
Така ще можем още тогава да дадем началото на основния Бизнес План и да го видим черно на бяло, а и да дадем начало на нашите събирания за проекта и за реалната му реализация.

Какво мислите за идеята и съгласни ли сте да направим такава среща в описания от мен формат?
tirith

Мнениеот tirith » 02.03.2008 18:10

Моя e-mail е: tirith@abv.bg
tirith

Мнениеот Joker » 02.03.2008 19:11

Срещата трябва да е в Габрово.
Първо, че сме се срешнали на този форум.
Второ, че г-н Матеев е в Габрово, а без него сме за никъде.
Габрово е в централната част на България.
Изпълнител също ще е СТС - Солар.
Дори централата трябва да е близо до Габрово (На южния склон на Стара планина след Шипка)
Така ще е лесна поддръжката, монтажа, ремонти и др.
Joker

Мнениеот Mateev » 02.03.2008 23:52

Аз съм за. E-Mail-a ми го знаете всички.
solar@sts.bg или mateev@sts.bg
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 03.03.2008 10:52

Остава да се определи място и дата за провеждане на учредително събрание.
Да се изготви списък на учредителите които ще присъстват чрез онлайн регистрация.
Чак тогава може да се види колко от хората са сериозни, и дали идеята има бъдеще.
Доколкото си спомням г-н Матеев можеше да уреди въпроса със зала в Габрово.
Ако е в София, аз може да се нагърбя с осигуряването на зала за около 100-120 души в комплекса на БАН.
Аватар
Vandal

Мнениеот tirith » 03.03.2008 20:20

Vandal написа:Остава да се определи място и дата за провеждане на учредително събрание.
Да се изготви списък на учредителите които ще присъстват чрез онлайн регистрация.
Чак тогава може да се види колко от хората са сериозни, и дали идеята има бъдеще.

И на мен ми е такава идеята, обаче според мен трябва да се срещнем още преди учредителното събрание за да доизясним МНОГОТО детайли, включително и двата най-важни - на коя дата ще го правим /учредителното събрание/ и всеки с колко пари ще влезе, а от там и с какви пари ще разполагаме. Предполагам, че сте на същото мнение като мен, че подобни неща е по-добре да се говорят очи в очи, отколкото във форум.

И за да пристъпим към реализация предлагам две дати - 26 или 27 април 2008 в Габрово - това са Събота и Неделя. До тогава има почти 2 месеца и всеки ще може да си проучи работата и като се срещнем да останат доизяснителни въпроси, а също така и всеки до тогава трябва да е наясно с финансовото си състояние и колко ще инвестира.
Устройва ли ви датата и мястото?
tirith

Мнениеот Lambov » 03.03.2008 23:46

Моят майл е llllll@abv.bg
Обсъждането не прече да се прави и в закрит форум. Влиза се име и парола - въпрос на настройки от администратора.
Така ще бъде удобно за всички участници. Ще се споделя много повече информация. Така до април може да се свърши доста работа.
Lambov

Мнениеот Popov » 08.03.2008 12:12

Здравейте, не пиша по форума защото повечето от вас са много по-компетентни от мен но го следя редовно и съм в крак с дискусиите.
По принцип съм ентусиаст за идеята и имам желание да помогна с каквото мога, за съжаление основната нужда от финанси засега не съм в състояние да покрия :wink: но дано и това стане в скоро време. С удоволствие ще присъствам на учредителното събрание. Аз съм в Ловеч (на 80 км. от Габрово) ако има някакъв проблем с осигуряването на залата, тук мога да ползвам безплатно една за около 30 - 40 човека. И за голяма зала имам идея, ако има някакъв зор, обаждайте се.
iskrenpopov@dir.bg
Popov

Мнениеот Атанас Папазов » 28.04.2008 12:32

пишете ме и мен
papazov@lex.bg
Атанас Папазов

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали