За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Shadow » 20.11.2009 20:48

Добре. Да приемем, че имаме един фотоволтаичен парк с мощност 75-80 kWp закупен на кредит, цялата роизведена енергия се продава на електроразпределителното дружество, почти всички приходи отиват за погасяване на кредита. Няма ли да се намали срока за погасяване на кредита във времето? Доколкото знам цената на кВч "зелена" електроенергия е доста по-скъпа от конвенционалната.
Аватар
Shadow

...

Мнениеот Gio » 20.11.2009 20:59

...отделете време за четене на публикациите в този форум - няма да Ви навреди, а и ще Ви спести време за писане на въпроси...
Успех!..
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот Shadow » 20.11.2009 23:25

Gio написа:...отделете време за четене на публикациите в този форум - няма да Ви навреди, а и ще Ви спести време за писане на въпроси...
Успех!..

Мисля, че в тази индустрия всеки фактор, колкото и малък да е, е от значение. Все пак не много хора могат да отделят шестцифрена сума за фотоволтаични паркове, нали? Все пакпри закупуване на кредит и десет дни с повече облаци биха оказали доста голямо влияние върху производителността.
Аватар
Shadow

Мнениеот YordanIvanov » 21.11.2009 12:22

shadow моля те наистина прочети малко форума.сега не е нужно всичко да го снасяме и обесняваме на ново
YordanIvanov

Мнениеот Mitko » 22.11.2009 20:54

Здравейте!
От скоро съм регистриран във форума, прочел съм една не малка част от темите. В момента съм пред завършване на металната конструкция на 5kWp централа. Монтажът на панелите би следвало да приключи в рамките на 2 седмици. Това, което ме притеснява най-много е охраната на централата, тъй като не ми излиза сметката да плащам за жива охрана. Централата се изгражда в УПИ, накрая на не много населено село.
Ще съм Ви благодарен, ако споделите с мен Ваши предложения и решения.
Предварително се извинявам, ако има информация във форума по темата /която не съм успял да прочета/,но съм притиснат от времето да намеря решение.
Mitko

Мнениеот lz1wvm » 22.11.2009 21:51

lz1wvm

наистина ли е нужно смяна на предназначението на земята

Мнениеот Kamen » 09.12.2009 19:33

Здравейте

Във всички мнения, които прегледах дотук, смяната на предназначението на заземеделска земя се изтъква като неизбежен етап за получаване на разрешение на строеж за ФЕЦ.

На мен това ми изглежда фундаментално ненужно, при положение че не правим строеж, за който се очаква да пребъде през вековете, а по-скоро поставяме преместваемо съоръжение, което теоретично след 25-30 години може да бъде спокойно премахнато и земеделската земя да си продължи да се ползва за земеделски цели.

Не би ли могла процедурата по промяна да бъде избегната като време и пари въз основа на следното:

1. ЗУТ, Чл. 59 (2) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Без промяна на предназначението на земята застрояване в поземлени имоти по ал. 1 (iзвън границите на урбанизираните територии) се допуска при условията на чл. 12, ал. 3.

2. ЗУТ, Чл. 12 (3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Без промяна на предназначението в поземлените имоти по чл. 8, т. 2, 3 и 4 се допуска застрояване на обекти, чиито функции са съвместими с предназначението на имотите, при спазване на действащата нормативна уредба и въз основа на подробен устройствен план или виза за проектиране, издадена от главния архитект на общината.

3. ЗУТ, Чл. 8. Конкретното предназначение на поземлените имоти се определя с подробния устройствен план и може да бъде:

2. в земеделски територии - за обработваеми земи (ниви, овощни и зеленчукови градини, лозя, ливади и други) и необработваеми земи (пасища, скатове, дерета, оврази и други);
3. в горски територии - за гори (дървопроизводителни гори, защитни гори, рекреационни гори и други) и горски земи (поляни, земи, заети от храсти, скали и други);
4. (изм. - ДВ, бр. 88 от 2005 г.) в защитени територии - за природозащита (природни резервати, национални паркове, природни забележителности, поддържани резервати, природни паркове, защитени местности, плажове, дюни, водоизточници със санитарно-охранителните им зони, водни площи, влажни зони, защитени крайбрежни ивици) и за опазване на обектите на културно-историческото наследство (археологически резервати, отделни квартали или поземлени имоти в населени места с културно-историческо, етнографско или архитектурно значение);

Т.е., ако покажем, че можем да съвместим ФЕЦ с някакво земеделско производство, не би следвало да се занимаваме с промяна на предназначението. Добре, не мога ли да си направя ферма за охлюви, например, да им направя сенници, за да не слънчасат и върху сенниците да сложа фотоволтаични панели?
Kamen

ти добре ли си бе???

Мнениеот deltatur » 09.12.2009 20:17

Абе ти от небето ли падаш ами как ще ти вземат парите бе нали трчбва да ти бъде гадно, трябва да те мачкат, да те разкарват насам натам, да те унижават, да ти се надуват зад гишетата бе ей......ти си в педераска територия бе ти не си в нормална държава бе ти кво си въобразяваш
deltatur

Обмисля се.....

Мнениеот Слънчо » 09.12.2009 22:39

Слънчо

Мнениеот Lupus » 09.12.2009 23:22

А какво може да се направи? Като прочетох поста на deltatur, отначало се ядосах за тона. После се замислих и си казах: "Следващия, на който му е дошло до над шапката".
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Re: ти добре ли си бе???

Мнениеот Kamen » 10.12.2009 00:50

deltatur написа:Абе ти от небето ли падаш ами как ще ти вземат парите бе нали трчбва да ти бъде гадно, трябва да те мачкат, да те разкарват насам натам, да те унижават, да ти се надуват зад гишетата бе ей......ти си в педераска територия бе ти не си в нормална държава бе ти кво си въобразяваш

не падам от небето, от три години се занимавам със строително предприемачество, а преди това съм бил в други интересни сфери; когато се опитвам да обясня на чуждестранните ми инвеститори част от ежедневните ми проблеми те отначало си мислят, че не разбирам правилно нещата или че ги лъжа нещо, после като дойдат с мен по някои от абсурдните ми срещи с администрация или проектанти/надзорници/строители, се хващат за главата: "but how is this possible???"

целта не ми е да ми вземат парите, да ми е гадно, да ме мачкат, разкарват, унижават и да ми се надуват зад гишетата разни измислени герои-еднодневки; тяхно право е да се пробват, мое право е да не им позволя;

освен гореизложеното, има ли според теб друга причина защо такъв сценарий не е възможен?
Kamen

Мнениеот Miro » 10.12.2009 01:50

Принципно е възможно, дори знам един човек, който е на земеделска земя и е присъединен, без да и сменя предназначението. Е.. там са тракери и фундаментите им са подземни, така че заемат уникално малко място от парцела.

Така че от инвеститора зависи дали му се хваща да върви по неутъпкана пътека, където може (и с голяма вероятност ще) да се стигне до жалене и мотаене по административни съдилища ... Въобще случая си зависи от конкретната община дали ще позволят или ще те мотат. Практиката показва, че повечето или ги е страх, или не им се занимава да си мърдат сивите клетки.... ако знаеш аз какви разправии имах само защото една заблудена девойка ми беше написала като титуляр на строителното разрешение освен фирмата ми, като има отстъпено право на строеж от собствениците на земята, така и самите собственици... иди после доказвай пред ерп-то кой аджеба е собственик на обекта... Та бяха скандали, обикаляне по стаите на общината, юристконсулти, адвокати, литературно четене на ЗУТ - пълен ужас....накрая трябваше да вадим връзки от ръкавите, само и само да си заличат тъпата грешка на некомпетентен служител....

За това ти си преценяш дали искаш да се бориш с вятърни мелници...
Miro

Мнениеот iliae » 10.12.2009 12:20

iliae

Re:

Мнениеот Hyren » 10.12.2009 14:04

Когато има много процедури, много документи които да се вадят, много изисквания, се увеличава възможността на държавата да контролира инвестициите. По този начин тя си осигурява безгранична възможност да НЕ позволява на даден инвестиционен интерес да се осъществи или да се осъщстви. Също така, това позволява да се взимат пари от инвеститорите за какви ли не документчета и разрешителни и накрая пак да не им се даде разрешение да си реализират инвестиционното намерение ;)

Контролът над инвеститорите е необходим, защото само така може на "нашите" инвеститори да се дава зелен светофар, а на останалите да им се показва, като същевренно се запазва принципът, че възможност за стопанска инициатива имат всички.

Лошото е, че този модел създава една изкривена среда на конкурентност, където печели не по-качествената идея, а тази зад която има по-стабилни връзки. В този смисъл става далеч по-важно да си осигуриш връзки, отколкото да повишиш рентабилността на проекта, неговата екологичност и куп други показатели. Но тва е положението.
Аватар
Hyren

Мнениеот valka » 11.12.2009 23:00

Имам идея!
Форума набъбна много здраво. Много мнения, много информация. На един начинаещ инвеститор ще му отнеме горе - долу 3 - 4 водки време /извинявам се за мерната единица/ , за да разбере как да започне изграждането на ФЕЦ. А за тези с по сериозна глътка да умножат по две. :D Докато се ровя в мрежата се сетих, че има и едно друго начало преди ПУП, предварителен договор, разрешително за строеж и т. н. Става въпрос за полупрофесионалните метео станции. Струват 500 - 1000 Евра според показателите, които отчитат. Сега е момента, в началото на 2010г. да си проверят парцелите или покривите дали стават за ФЕЦ, и до есента на 2010 г. ще знаете дали терена е подходящ след съответната консултация със специалистите. Тука е момента да сложа една снимка на метеостанция, нищо сложно. Отчита доста показатели, които пряко или косвено влиаят на електропроизводството.

Тука давам един сайт. Лошото е, че се отваря само с Mozilla Firefox.
http://www.sunstorks.com/index.php?opti ... &Itemid=56
Тези, които имат само Internet Explorer да пишат в търсачките "метео станции" и ще им стане ясно за какво става въпрос.
Според мен, да дадеш 500 - 1000 Евро преди да направиш инвестиция за хиляди евра е нормално. А, сетих се и още нещо, можете да продавате данните на фирмите, които се интересуват от вашият регион.
Успех и наздраве.
Прикачени файлове
meteo.jpg
meteo.jpg (54.08 KiB) Прегледано 15137 пъти
valka

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали