Охрана на ФЕЦ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Нощно осветление на ФЕЦ

Мнениеот Вальо Генов » 07.02.2009 12:39

Здравейте.
Г-н Матеев, според Вас може ли ФЕЦ да се осветява нощно време с такива соларни лампи с акумулатори - http://www.ekosolar.com/eng/aydinlatma.php - дали не е твърде слабо като осветление, дали е прекалено скъпо и възможно ли е да се произведе нещо такова у нас, (ако вече не се прави, де)?
Благодаря.
Аватар
Вальо Генов

Re: Нощно осветление на ФЕЦ

Мнениеот Lupus » 07.02.2009 13:24

Вальо Генов написа:Здравейте.
Г-н Матеев, според Вас може ли ФЕЦ да се осветява нощно време с такива соларни лампи с акумулатори - http://www.ekosolar.com/eng/aydinlatma.php - дали не е твърде слабо като осветление, дали е прекалено скъпо и възможно ли е да се произведе нещо такова у нас, (ако вече не се прави, де)?
Благодаря.

Тези лампи са за парково осветление. За осветление при алармено събитие е добре да се ползват мощни осветителни тела, захранвани от мрежата и задействани за определено време от алармената система. Това има определен психологически ефект върху желаещите да крадат безнаказано, особено ако е съчетано с мощна сирена.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mitko » 22.11.2009 23:11

Здравейте!
Бързо прочетох темата, тъй като в рамките на следващите две седмици следва да си реша проблема с охраната на централата.
Охраната, на която съм се спрял към момента е: периметрова охрана - два 50м. стълба с височина 1.50м, на късите страни пир датчици, мощна сирена, договор със СОТ. Колебая се за вида на централата и дали да включа и GSM комуникатор - живея на 30км от мястото, където ще е централата, няма да имам време за реакция, ако се наложи.
Тази цялата екстра ще ми струва около 1800 - 2000 лв. без ДДС, но не ми е спокойно да оставя на произвол централата, въпреки че сметката не се връзва много.
В бъдеще смятам да инвестирам в допълнителни мощности и допълнителните разходи по осигуряване на охраната ще се състоят в покупката на два нови 50м. стълба. По този начин ще си осигуря охрана на квадрат със страна 50м.
На прав път ли съм с моите разсъждения? Цената която ми искат към момента добра ли е?
Mitko

Мнениеот lz1wvm » 22.11.2009 23:29

Колебая се за вида на централата

Това не е от голямо значение.

на късите страни пир датчици

По добре си сложи бариери.

Тази цялата екстра ще ми струва около 1800 - 2000 лв. без ДДС

За тази цена можеш да си направиш доста стабилна ограда с кльон.И елементарни датчици(тип невидима жичка) и GSM оповестяване,към теб или към охранителя.
lz1wvm

Мнениеот Mitko » 23.11.2009 01:17

Благодаря ти за отговора. Явно доста си проучвал въпроса. Реално площта, която следва да се охранява е 35м х 8м. Това са две 5 кWp централи, които се изграждат в два съседни парцела, от две фирми с различни собственици, като няма ограда на общата граница. Конструкциите са по 13.6м всяка и 6м отстояние една от друга. За да се изгради система кльон /доколкото имам представа за тази система от казармата/трябва да я изградя по цялата ограда на парцела, който не е малък.
Ако имате идея как да организирам охраната на двете централи за по-малко от посочената сума, но не за сметка компромис на качеството, ще съм Ви благодарен да споделите.
Mitko

Мнениеот Lupus » 23.11.2009 08:52

А каква е оградата, която е изградена (или се планира да се изгради) на целия парцел?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 23.11.2009 14:48

Ако ловджиите решат да си прострелват пушките-шанса ти клони към нула.Но ако говорим за кражба,то оградата си е голямо предимство.Не казвам,че трябва да е каменна или бетонна.Виж цени на циментови колове,оградна мрежа и т.н. и си направи сметка,колко пари ще ти излезне.И колко ще ти останат за съоръжения по охраната.
lz1wvm

Мнениеот Mitko » 23.11.2009 22:15

Парцелът е ограден с телена мрежа. За мен тя предпазва единствено да не влезат едри животни. Едва ли ще са пречка за циганите. Днес получих оферта от фирмата, с която смятам да сключа договор за СОТ охрана. Скъпа ми се вижда. Ще съм благодарен на коментар от ваша страна и предложения за по евтин вариант. Ако някой от участниците във форума може и да го реализира може да заповяда - плащам веднага и в брой.
Прикачени файлове
ohrana.doc
(51 KiB) 1036 пъти
Mitko

Мнениеот milen151 » 23.11.2009 22:35

Това е цена за техника.Виж обаче на месец колко ще струва.Има устройства които заглушават сигнала.Тогава живата охрана дава по- добър резултат.Три смени по 24ч.Фактура за разходи.
milen151

Мнениеот Mitko » 23.11.2009 22:52

За жива охрана и дума не може да става. Със СОТ фирмата сме се разбрали на месец охраната да ни струва 70лв. без ДДС, което ще рече 35лв. на централа.
Mitko

Мнениеот lz1wvm » 23.11.2009 23:06

Има устройства които заглушават сигнала

Как по точно може да стане това в конкретния случай.Тъй като и в други форуми се срещат подобни твърдения,но без определена конкретика.Може ли да дадеш пример за такова устройство.
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 23.11.2009 23:12

lz1wvm написа:
Има устройства които заглушават сигнала

Как по точно може да стане това в конкретния случай.Тъй като и в други форуми се срещат подобни твърдения,но без определена конкретика.Може ли да дадеш пример за такова устройство.

Твърденията никак не са безпочвени. Едни от първите устройства за нуждите на военните са българска разработка - "Оса", после "Стършел". Сега вече се правят много такива, даже и от китайците.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mitko » 23.11.2009 23:41

Мен ме безпокоят единствено циганските набези. Парцелът е избран в село, където няма много цигани, но все пак най-опасни са приходящите. Така, че надали тези цигани ще разполагат със заглушителна техника. По тази логика каквато и охрана да направя все ще има вариант да се пробие. Аз няма да опазвам банков трезор. Идеята ми е все пак да осигура някакво що годе надеждно средство за защита на инвестицията ми. разбира се ще има и застраховка.
Mitko

Мнениеот lz1wvm » 23.11.2009 23:51

Застраховката е хубаво нещо.Обикновенно ако охранителната фирма е читава,някой от застрахователите правят отстъпка в застрахователната полица до 40 процента против кражба.
lz1wvm

Мнениеот Miro » 23.11.2009 23:56

Споко. На циганите фотоволтаични модули или инвертори не им трябват... нито ги познават, нито има как да ги шитнат бързо. При мен разбиваха къщата, в чиито двор е централката и не пипнаха нищо от оборудването - включая рутър, webbox, UPS... Отмъкнаха моторна резачка, бормашина, инструменти... Дори телевизора им се стори тежък и стар и не са го пипали.

Ако нещо ти изчезне - значи ще е по поръчка и ще го направят хора, които няма да ги спре каквато и да е охрана. Важна ти е застраховката за вандализъм, щото хайманите пробват това чудо на колко голям камък издържа. Айде за камъните издържа (при мен до момента не са успели да счупят модул, въпреки опитите), ама на съчми не знам до кой номер носи..
Miro

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали