Предложение към ДКЕВР за повишаване на изкупната цена

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 05.03.2008 19:25

В предвид на това, че вземането на решение за новите изкупни цени ще стане буквално в следващите няколко дена, се наложи спешно да подготвя едно писмо и да го изпратя на ДКЕВР като E-Mail. Ето текста:

Здравейте,

Ще има ли обществено обсъждане преди определянето на изкупните цени за електроенергията от фотоволтаични електроцентрали за 2008-а година?
Ако ще има, желаем да бъдем поканени, за да изкажем нашето мнение и мнението на стотиците потенциални инвеститори.

В старото Решение на ДКЕВР № Ц-033 от 29.12.2006 г. за цените на електрическата енергия от фотоволтаични централи, считано от 01.01.2007 г. има много неточности и много грешни цифри за радиацията, производството, разходите, инфлацията и т.н. В резултат на това определената справедлива изкупна цена е далеко от истината и представлява сериозна бариера пред инвестиционните намерения на потенциалните инвеститори. И разбира се и резултатите са точно такива, каквито и се очакваше. Тоест НИКАКВИ.

При желание от ваша страна можем да подготвим доклад с реалните цифри, на базата на опита, които вече сме натрупали от дейността ни до момента и от стотиците срещи с потенциални инвеститори.

Аз съм управител СТС Солар АД, която е най-голямата и най-популярната към момента българска фирма, която се занимава с проектиране, доставка и монтаж на фотоволтаични инсталации. През изтеклата 2007-а година имахме лични срещи със стотици потенциални инвеститори, които биха реализирали десетки и стотици мегавати мощности, ако ситуацията с изкупните цени и процедурите по узаконяване беше малко по-добра. Правили сме стотици калкулации и бизнес планове. Имаме и няколко реализации. Но всеки път стигаме до едни и същи истини:
- НИСКА ИЗКУПНА ЦЕНА
- БЕЗКРАЙНО СЛОЖНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
- ТЕЖКА И БАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ
- СЪПРОТИВА ОТ СТРАНА НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ
- ИЗПЛАЩАНЕ НА ИНВЕСТИЦИЯТА ЗА 10-12 ГОДИНИ С ЖИВИ ПАРИ ИЛИ ЗА 13-14 ГОДИНИ С КРЕДИТ

С две думи - няма нито един инвеститор, които дори и да си помисли, че може да направи нещо сериозно при такива тежки условия.

И ако въобще тук там има по някоя друга малка инсталация, то това е защото съответният инвеститор е голям ентусиаст и обикновенно преследва някакви други цели - например рекламни.

Ако ДКЕВР и законодателните органи НАИСТИНА желаят да има някакво развитие на фотоволтаичните технологии в България, както декларирате в началото на решение № Ц-033 от 29.12.2006, то тогава НАИСТИНА трябва да определите справедлива изкупна цена, при която инвестицията да се изплаща за 7-8 години с кредит. Освен това силно трябва да се опрости законодателството, ако не изцяло, то поне за малки инсталации по покривите на сградите.

Към нашият сайт http://solar.sts.bg има и форум http://solar.sts.bg/forum , който засега е единствен в България и който вече се е превърнал в национален информационен център в областа на соларните и фотоволтаичните технологии. В него пишат повече от 250 потенциални инвеститора, а се чете от над 1000 други. Можете да се запознаете с материалите, ако ви е интересно. Но трябва да знаете, че има много критики към вас и към законодателните органи. И в тези критики има много истина, защото справедливо отразяват съществуващото към момента положение.

СТС Солар АД, с подкрепата на стотици други инвеститори, може да поеме ангажимент да ви предостави точни и верни цифри за радиации по региони, за загуби при преобразуването, за себестойност на различни видове инсталации, за реалното ниво на разходите и т.н. Целта е в предстоящото ви ново решение за изкупните цени СПРАВЕДЛИВО да отразите действителното положение и да излезете със СПРАВЕДЛИВА ИЗКУПНА ЦЕНА.

Възможен е и вариант, в който можете да ни предоставите проекта на решението, а ние да го предоставим за публично обсъждане на страниците на форума. И само за няколко дена ще получите колосално количество отзиви.

Също така сме готови да оказваме и съдействие при създаването на проекти за промяна на законодателството с цел стимулиране на инвестициите във фотоволтаични инсталации.

Горещо се надяваме, че вашето и нашето желание съвпадат, а именно:
ОСИГУРЯВАНЕ НА ЕДНО ЧИСТО И ЕКОЛОГИЧНО ЕНЕРГИЙНО БЪДЕЩЕ ЗА НАС И НАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ.

Ясно осъзнаваме, че комуникацията по E-Mail е неприемлива за една толкова важна държавна институция, като вашата. Но в същото време предполагам, че е въпрос на дни да излезе новото решение за цените и тогава вече ще е късно да се направи каквото и да било. И ще бъде загубена още една година. Докато в същото време в Германия, Испания, Португалия, Италия, Гърция и въобще в цяла Европа и даже в целия свят бясно се строят нови фотоволтаични електроцентрали. Трябва ли България отново да бъде на опашката?

ПС: Текста на това писмо също е публикуван на страниците на нашият форум. И както ние, така и още поне 1000 потенциални инвеститора с интерес и нетърпение очакваме вашият отговор.

С уважение,
инж. Росимир Матеев
Управител СТС Солар АД
http://solar.sts.bg
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 05.03.2008 19:33

Надявам се, че ДКЕВР ще поразгледат форума и ще си създадат вярна представа за ситуацията към момента. Вероятно ще прочетат и тази тема. Затова приканвам всеки един от посетителите на форума да напише по един постинг в тази тема, с който да изрази своята подкрепа или критика към това начинание. Също ако има някакви предложения, сега е момента да ги даде.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 05.03.2008 20:00

Дано си се сетил да го подпишеш с електронния си подпис. :)
Lupus

Мнениеот Mateev » 05.03.2008 20:08

Не съм го подписал, защото все още нямам електронен подпис. Но не се крия. Открито съм си казал името и даже съм си дал телефона. Така че писмото не е анонимно. Ако ДКЕВР НАИСТИНА има желание да направи нещо, ще го направи и по този начин. Ако няма - тогава просто ще ми изтрие мейла и все едно нищо не се е случило. Обаче и в двата случая ние ще получим желаната от нас информация - дали имат истинско желание или всичко е за "измиване на очите" на Евросъюза. И съобразно тази информация ще планираме бъдещите си действия и инстанциите, към които ще се обърнем.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот shanovster » 05.03.2008 20:53

Подкрепям инициативата за чиста и екологична енергия за нас и нашите деца.
shanovster

Мнениеот Lupus » 05.03.2008 22:20

Mateev написа:Не съм го подписал, защото все още нямам електронен подпис. Но не се крия. Открито съм си казал името и даже съм си дал телефона. Така че писмото не е анонимно. Ако ДКЕВР НАИСТИНА има желание да направи нещо, ще го направи и по този начин. Ако няма - тогава просто ще ми изтрие мейла и все едно нищо не се е случило. Обаче и в двата случая ние ще получим желаната от нас информация - дали имат истинско желание или всичко е за "измиване на очите" на Евросъюза. И съобразно тази информация ще планираме бъдещите си действия и инстанциите, към които ще се обърнем.

Така адресирано не е ясно в коя канцеларска мишка ще попадне мейла и дали той няма да го класифицира в Recycle Bin за да не си създава проблеми. Аз бих го дублирал и на факса им.... :D С подпис, печат и изходящ номер....
Lupus

Мнениеот Mateev » 05.03.2008 22:25

Lupus написа:
Mateev написа:Не съм го подписал, защото все още нямам електронен подпис. Но не се крия. Открито съм си казал името и даже съм си дал телефона. Така че писмото не е анонимно. Ако ДКЕВР НАИСТИНА има желание да направи нещо, ще го направи и по този начин. Ако няма - тогава просто ще ми изтрие мейла и все едно нищо не се е случило. Обаче и в двата случая ние ще получим желаната от нас информация - дали имат истинско желание или всичко е за "измиване на очите" на Евросъюза. И съобразно тази информация ще планираме бъдещите си действия и инстанциите, към които ще се обърнем.

Така адресирано не е ясно в коя канцеларска мишка ще попадне мейла и дали той няма да го класифицира в Recycle Bin за да не си създава проблеми.

Така е. Но към кого да го адресирам?
Между другото няма никакъв проблем да го пратя още веднъж, но този пък към конкретен получател. Стига да знам кой е той. Няма проблем и да го внеса официално на хартиен носител и да им дам 1000 лв. такса за разглеждане.

Но още един път повтарям:
Или ДКЕВР и управляващите са заинтересовани да оправят кашата и тогава няма никакво значение метода, по който им предлагам компетентна помощ, или изкупната цена има "политическа окраска" и тогава трябва да действуваме с други средства. Например с медиен скандал у нас и в чужбина в предизборно време. Ще заложим на "бъдещето на нашите деца", което е много чувствителна тема за всеки един българин. Ще разкажем за близкия край на "петролната ера" и как на нашите деца им предстоят енергийни, икономически и политически и може би военни кризи. И как нашите съществуващи управници преследват краткосрочни и теснопартийни интереси, вместо да се вгледат в бъдещето. Или да погледнат какво правят другите държави. Повярвайте ми - кампанията ще е невероятно успешна. И новите управници (не знам кои ще са те) с удоволствие ще поемат инициативата и ще обещаят екологично бъдеще, пък после искат или не ще трябва да си изпълнят обещанията. Не забравяйте за "Екогласност", които бяха движеща сила за сваляне на режима на Тодор Живков. Има някои неща в този живот, с които шега не бива. И бъдещето на нашите деца е едно от тях.

Запознайте се с тази тема:
http://www.solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=60

Изтеглете и изгледайте филма за петрола и краят на петролното човечество. Нямаме много време. Кризата вече чука и на нашата врата. На фона на всичко това чак е невероятно как нашето правителство си прави оглушки, все едно че нищо не се е случило. А съм абсолютно сигурен, че са наясно със сериозността на проблема. Нали все пак ги съветват "експерти". Освен това нима не виждат какво правят другите държави в Европа и по света? Нима си мислят, че нас ще ни подмине бурята и просто ще сведем глави? Неееее........ Тука има нещо друго и ние на всяка цена трябва да разберем какво е то. И това писмо е само първата от многото стъпки, които трябва да предприемем. Просто засега само опипваме почвата, за да видим накъде духа вятъра. И следващите 2-3 дена ще имаме пълна яснота.

За всеки случай качих филма и на нашия ftp сървър. Надявам се, че няма да претоварите Internet каналите на нашата фирма. С молба да теглите филма само нощем. Ето линка:

ftp://solar.sts.bg/Files/movies/oil.zip
Последна промяна Mateev на 05.03.2008 23:27, променена общо 5 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lambov » 05.03.2008 22:34

Miro написа:
Lambov написа:С това не съм съгласен. Точно този вид чуждестранни инвестиции не биха донесли нищо добро, а чисто източване на...... нас, данъкоплатците и потребители на ел. енергия и всякакви блага в които ел. енергията влиза като себестойност. Защото тяхната печалба ще я плащаме дефакто ние...

На 100% съм съгласен с тезата за източването, но това е съвсем друг разговор.
А сега, преди да ни източат:
1. Ще инвестират десетки и стотици милиони в нашата икономика - заплати осигуровки, данъци.
2. Ще осигурят работни места.
3. Ще внесат високо технологично ноу-хау, т.е. ще ни отворят очите за доста работи.
И най-накрая, на нас никой не ни е вързал ръцете, за да седим и да цъкаме с език. Моята теза съм я обяснил много добре и затова няма да я повтарям. А ако я реализираме, показателите за печалба и откупуване на инвестициите мога двойно и повече пъти да се подобрят.
Но това не е работа за сам човек, а останалите да гледат сеир.
Lambov

Мнениеот pepet » 05.03.2008 22:55

Настоявам за ясни и прости правила за узаконяване и изграждане на фотоволтаични инсталации за електричество. Настоявам за справедлива и висока изкупна цена на получената електроенергия. Подкрепям идеите и принципите на форума.
pepet

Мнениеот Banov » 05.03.2008 23:49

Много ми е интересно как ще реагират господата/госпожиците, да няма обидени/ :) от ДКЕВР на запитването на г-н Матеев. Дали за пореден път ще постъпят типично за българските бюрократи т.е. ще се скатаят ли за да си гласуват каквото си искат докато кучетата /визирам всички нас/ си лаят, ще заемат позата на обидени госпожици ли, защото простолюдието се мъчи да им дава акъл. Ще почакаме ще видим, пък не дай си боже някои наистина мисли за бъдещето на България ще ми се наложи да отида лично до София да го поздравя с добре дошъл в клуба на тези които гледайки в бъдещето, си блъскаме главите в стената днес с надеждата да променим нещо в статуквото та било то и нищожно малко спрямо положените усиля.
Аватар
Banov

Мнениеот Lupus » 05.03.2008 23:53

А аз си мисля, че си струва парите да се плати на един добър юрист, който да им събере всички закони, правилници и наредби свързани с изграждането на СЕЦ, да им направи добър анализ какво бъркотия от корупция и бюрокрация са създали и да го даде на Върховния административен съд+съда в Страсбург за разглеждане. С една единствена молба - господа, дайте тълкувателно решение! Защото в момента е блато за затъване, а не път за изминаване!
Lupus

Мнениеот todorovbg » 06.03.2008 00:07

Поздравления г-н Матеев!
От решенията на ДКЕВР зависи дали ще останем на ниво опитни 5kW инсталации или ще инвестираме в сериозни PV централи.
Относно точният адрес: www.dker.bg.
todorovbg

Мнениеот Miro » 06.03.2008 00:59

Напълно подкрепям г-н Матеев в искането за по-висока преференциална изкупна цена на фотоволтаичното електричество, като няма смисъл да повтарям всичко казано до тук. Искам да добавя само следното:

1. Да се запази разграничаването между малки и големи инсталации, но границата 5 kWp е доста ниска. Инвестицията за 5, 10 и 20 квп е напълно съизмерима като разход за 1 kWp.

2. Да се създаде улеснена процедура за присъединяване на малки инсталации, която за момента е само загатната в нормативните актове, но реално всяко електроразпределително дружество я тълкува както дяволът евангелието.

3. Да отпадне задължителната оценка за наличен и прогнозен потенциал на ресурса за производство на електроенергия, или поне за малките инсталации, тъй като тя трябва да е (и е) задължение на държавата, а за инвеститорът представлява ненужен допълнителен разход.
Miro

Мнениеот Miro » 06.03.2008 02:27

Lambov написа:На 100% съм съгласен с тезата за източването, но това е съвсем друг разговор.
А сега, преди да ни източат:
1. Ще инвестират десетки и стотици милиони в нашата икономика - заплати осигуровки, данъци.
2. Ще осигурят работни места.
3. Ще внесат високо технологично ноу-хау, т.е. ще ни отворят очите за доста работи.

Това е така, ако говорим примерно за мощности за производство на фотоволтаични модули или дори клетки. Но ако говорим за инсталации - там всичко е автоматизирано, постоянен персонал дори не е необходим - за какви заплати и осигуровки става дума? Дори и да сложиш 3-ма души охрана и двамца оператори, които по цял ден да блеят дисплея, разходите за заплати пак ще са минимални на фона на печалбата от една примерно 5 мегаватова инсталация
Miro

Подкрепа

Мнениеот EOS Technologies » 06.03.2008 03:35

Г-н Матеев,

относно Вашата инициатива имате нашата пълна подкрепа!

Между другото аз лично се съмнявам, дали въобще ДКЕР има компетенциите да решава каквото и да е по въпроса без заповед от горе.

Не мислите ли, че трябва да се обърнем директно към Министерството на Енергетиката? Може би трябва да се постави въпроса така: с чии пари България ще плати глобите по неизпълнението на целта, приета от ЕС в Киото-протокола?

Да се каже ясно, как се финансира електрическата енергия произведена чрез ВЕИ и изкупена от НЕК на преференциялни цени?

В Германия например, всеки потребител плаща по 0,5 евроцента на киловатчас изразходвана енергия. С тези пари се финансират преференциалните цени - 46 евроцента на кВч.

Поздрави!
EOS Technologies

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ