РИОСВ - Русе

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

РИОСВ - Русе

Мнениеот Invincible » 21.12.2009 18:52

Здравейте,

имаме нужда от малко помощ в неравната борба с РИОСВ - Русе. В момента сме на етап подаване на искане за становище за необходимостта от ОВОС, при което искане като приложение трябва да се подаде информация относно Приложение №2 към чл. 6 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС. Тъй като служителите на РИОСВ - Русе са доста придирчиви, искаме да попълним въпросното приложение максимално точно. Ето линк към сайта от РИОСВ - Русе, където в секцията "Административни услуги", подсекция "Формуляри" е поместено въпросното приложение:

http://www.riosv.ruse.bg/

Бихте ли ни дали насоки за попълването на това приложение? Става въпрос за малка фотоволтаична елекстроцентрала до 85 кВп, намираща се в малко село, в област Русе.
Invincible

Мнениеот Tokio » 21.12.2009 19:04

За каква "борба" с РИОСВ Русе говорите, след като все още не сте се срещали с тях? Съветвам ви да си намерете човек/фирма, който да ви изготви всички необходими документи (достатъчно много на брой и специфични по съдържание са), а вие само да си ги подадете. Ще трябва да му платите 400-500 лв, но поне ще стане бързо.
Tokio

...

Мнениеот Gio » 21.12.2009 20:48

...да бе - защо не дадете 800-900 на някой? Всеки ще ви ги вземе... Минахме и по тази пътека - просто четете форума - поместил съм и документацията, която се изисква, и алгоритъма за работа... а и не само аз... РИОСВ - Русе е българска институция - налага им се да спазват българските закони колкото и да не им се иска.
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Tokio » 21.12.2009 23:25

Те си спазват законите, но изискванията им са доста високи и лично аз предпочетох да си платя за да стане по-бързо. Независимо от това, Община Ямбол обжалва издадение ми документ от РИОСВ Стара Загора и административния съд го отмени, след което последва второ съгласуване, което също бе обжалвано от Общината, но този път съда го потвърди. Всичко е относително, важното е човек да следва идеите си и да се бори за тяхното осъществяване. Ако ви кажа, че съм започнал да се "боря" с държавните институции от пролетта на 2006г и сега съм по средата на пътя, вероятно няма да повярвате.
Tokio

Мнениеот YordanIvanov » 21.12.2009 23:38

Аз лично не вярвам....това беше с ирония
YordanIvanov

...

Мнениеот Gio » 21.12.2009 23:41

...РИОСВ Стара Загора - документа ми костваше около 40 лева и много сериозен разговор. Разбирам, че мислим по един и същ начин - хубаво е да споделяме повече детайли тук и да се научим да изолираме "троянските коне"...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот ferdy » 22.12.2009 00:41

Спокойно, прочетете повече и опитайте, а ако не стане, тогава потърсете помощ.
ferdy

Мнениеот matev » 22.12.2009 08:51

Колега,за фотоволтгаичните централи въобще не се изисква оценка по ОВОС а само едно становище , което се издава задължително както е написано в един закон в който е изброено за кой производители на електроенергия се изисква ОВОС и за кой не.
matev

Мнениеот Инженер » 22.12.2009 10:52

Частен случай: В РИОСВ - София искат ОВОС за фотоволтаична централа , ако е защитена територия по Натура, но и по двете направления - и за птици и за обиталища.Ако е по едното само , не искат ОВОС.
Инженер

Мнениеот Invincible » 22.12.2009 12:33

Колеги, благодаря ви за отговорите,
срещи на място с РИОСВ сме провели вече 2-3 но за съжаление, не с хората които дават становищата, а със служителите които приемат документи и дават съвети...Кореспонденция и телефонни разговори сме провели също достатъчно вече, въпреки това ни създават бюрократични спънки, най-вече поради нежеланието им да си прочетат по-детайлно нормативната уредба, и да се примирят, че не може абсолютно всички случаи с които се сблъскват да са идентични. В нашия конкретен случай проблем за тях е, че ще правим централката в УПИ с жилищно предназначение, в населено място и като допълващо застрояване, тоест няма да променяме предназначението на земята, а те са свикнали всички със земеделски земи да променят ПУП. Ние искаме от тях единствено да ни издадат едно становище, че няма нужда от ОВОС.

Така или иначе, може би не бях достатъчно конкретен във въпроса си... и това което ме интересува е най-вече: Ако някои (а би трябвало всички да го правят) си пази копие от подадените в РИОСВ документи, може ли да ми каже, дали на приложение 2 е отговорено на всички зададени въпроси (помествам ги по-долу) или на някои може да не отговаряме, ако не са релевантни за нас. Втория по-важен въпрос е в колко страници е разработено цялото това писмо съдържащо информацията по приложение 2? Не ни се иска да пратим писмо от 2 стр. а те да очакват доклад от 17-18 стр. Много благодаря ако някой намери време да си погледне документите! Най-благодарен ще бъда ако някой може да ми прати копие на едно такова писмо :)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРЕЦЕНЯВАНЕ НА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ОВОС
(Приложение №2 към чл. 6 на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда /ПМС №59 от 07.03.2003г., изм. и доп. ПМС №302 от 30.12.2005г./)

I. Информация за контакт с възложителя:
1. Име, ЕГН, местожителство, гражданство на инвеститора - физическо лице, седалище и единен идентификационен номер на юридическото лице;
2. Пълен пощенски адрес;
3. Телефон, факс и e-mail;
4. Лице за контакти.

II. Характеристики на инвестиционното предложение:
1. Резюме на предложението;
2. Доказване на необходимостта от инвестиционното предложение;
3. Връзка с други съществуващи и одобрени с устройствен или друг план дейности;
4. Подробна информация за разгледани алтернативи;
5. Местоположение на площадката, включително необходима площ за временни дейности по време на строителството;
6. Описание на основните процеси (по проспектни данни), капацитет;
7. Схема на нова или промяна на съществуваща пътна инфраструктура;
8. Програма за дейностите включително за строителство, експлоатация и фазите на закриване, възстановяване и последващо използване;
9. Предлагани методи за строителство;
10. Природни ресурси, предвидени за използване по време на строителството и експлоатацията;
11. Отпадъци, които се очаква да се генерират - видове, количества и начин на третиране;
12. Информация за разгледани мерки за намаляване на отрицателните въздействия;
13. Други дейности, свързани с инвестиционното предложение (например, добив на строителни материали, нов водопровод, добив или пренасяне на енергия, жилищно строителство, третиране на отпадъчните води);
14. Необходимост от други разрешителни, свързани с инвестиционното предложение;
15. Замърсяване и дискомфорт на околната среда;
16. Риск от инциденти.

III. Местоположение на инвестиционното предложение
1. План, карти и снимки, показващи границите на инвестиционното предложение, даващи информация за физическите, природните и антропогенни характеристики, както и за разположените в близост елементи от Националната екологична мрежа;
2. Съществуващите ползватели на земи и приспособяването им към площадката или трасето на обекта на инвестиционното предложение и бъдещи планирани ползватели на земи;
3. Зониране или земеползване съобразно одобрени планове;
4. Чувствителни територии, в т.ч. чувствителни зони, уязвими зони, защитени зони, санитарно-охранителни зони и др.; Национална екологична мрежа;
4а. Качеството и регенеративната способност на природните ресурси;
5. Подробна информация за всички разгледани алтернативи за местоположение.

IV. Характеристики на потенциалното въздействие (кратко описание на възможните въздействия вследствие на реализацията на инвестиционното предложение):

1. Въздействие върху хората и тяхното здраве, земеползването, материалните активи, атмосферният въздух, атмосферата, водите, почвата, земните недра, ландшафта, природните обекти, минералното разнообразие, биологичното разнообразие и неговите елементи и защитените територии на единични и групови паметници на културата, както и очакваното въздействие от естествени и антропогенни вещества и процеси, различните видове отпадъци и техните местонахождения, рисковите енергийни източници - шумове, вибрации, радиации, както и някои генетично модифицирани организми;
2. Въздействие върху елементи от Националната екологична мрежа, включително на разположените в близост до обкта на инвестиционното предложение;
3. Вид на въздействието (пряко, непряко, вторично, кумулативно, краткотрайно, средно- и дълготрайно, постоянно и временно, положително и отрицателно);
4. Обхват на въздействието - географски район, засегнато население; населени места (наименование, вид - град, село, курортно селище, брой жители и др.);
5. Вероятност на поява на въздействието;
6. Продължителност, честота и обратимост на въздействието;
7. Мерки, които е необходимо да се включат в инвестиционното предложение, свързани с предотвратяване, намаляване или компенсиране на значителните отрицателни въздействия върху околната среда;
8. Трансграничен характер на въздействията.
Invincible

Мнениеот YordanIvanov » 22.12.2009 12:53

направи нужните промени за твойта земя
Прикачени файлове
II.doc
(34.5 KiB) 1082 пъти
III.doc
(22 KiB) 983 пъти
IV.doc
(31 KiB) 946 пъти
YordanIvanov

Мнениеот Invincible » 22.12.2009 15:59

Благодаря сърдечно на Данчо за изчерпателната информация.

Аз също съм от Пловдив майна :-) Ще ти звънна тези дни да се видим.
Invincible

Мнениеот Vandal » 22.12.2009 16:45

И да го почерпиш :D
Аватар
Vandal

Мнениеот YordanIvanov » 22.12.2009 18:44

Абе да си помагаме, почерпката лесна работа :).Успех за напред
YordanIvanov

Мнениеот ferdy » 23.12.2009 00:04

matev написа:Колега,за фотоволтгаичните централи въобще не се изисква оценка по ОВОС а само едно становище , което се издава задължително както е написано в един закон в който е изброено за кой производители на електроенергия се изисква ОВОС и за кой не.

Има промяна в процедурите на МОСВ от съвсем скоро обаче и искат екологична оценка.
ferdy

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ