НАРЕДБА № 16-27 от 22.01.2008г. (Енергийни одити за ВЕИ)

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот alabala963 » 09.01.2010 17:26

Gio не се връзвай! И аз имам купища сертификати и дипломи. Не че някой ги зачита. По-важното е хората да са чели много книжки и поне малко да е влязло в главата. Стара българска черта ни е да незачитаме авторитети (голяма работа някакъв немски професор). Е хайде наздравичка......
Аватар
alabala963

Мнениеот Gio » 10.01.2010 12:24

...няма вързани - не ми е приятен факта, че все още закостенялото мислене стои пред желанието за самоусъвършенствуване - никой не е изисквал съответното образование от мен /раборих за една от най-мощните круизни компании в света, когато разработих план за икономия на гориво чрез въвеждане на алтернативни източници на енергия. Аз също не изисквам от сътрудниците си дипломи от Габровския, Софийския или Кембриджкия университет. Но няма да пренебрегна факта, че хората имат желание за усъвършенстване и разширяване на мирогледа чрез попиване и споделяне на чуждия опит - тук явно не се разбират така нещата - дайте да оплюем нещо, което не сме виждали преди, пък после нека се оправят... :) Голяма веселба настава, когато някой се опита да направи нещо хубаво за българите - веднага почват да му точат ножа...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот DanielDimov » 10.01.2010 14:35

Gio, принципно си прав...

но по конкретната тема - хората питат за изисквания към изготвящия оценката за потенциала, а ти показваш сертификат от инсталационния съюз. каква е връзката?!?!

на първоначалния въпрос трябва да се отговори така: изисквания няма.
DanielDimov

...

Мнениеот Gio » 10.01.2010 16:05

Разбира се, че няма изисквания. Колегата Vandal спомена, че няма лицензии - затова пльоснах тук първа страница на сертификата. Както разбирам от думите ти, е станало ясно, че аз говоря за принципа. На клиента трябва да се предоставя качествена услуга - изискванията на хората се завишават, а контрола върху собствените ни умения и познания /качеството/е оставен на самите нас и в последствие клиентът е този, който избира кой ще остане... Приветствам всеки, който отдели от времето си, за да помага на колегите си в едно добро начинание - така, както бе сторено в този случай от германските колеги...
http://www.shk-siret.eu/index.php?id=206&L=4
Аватар
Gio

Мнениеот Ryuda » 11.01.2010 11:38

Айяай! :shock: То пък стана една!

Всъщност все пак да благодаря за отговорите.

(Gio, между нас казано, приветствам всякакви опити за професионализиране на процесите, а такива сертификати са важна стъпка. Друг е въпросът, че в България хартията е търпелива, както казват немците. Но все отнякъде трябва да се започне и дай Боже да сте започнали, както трябва! :D )
Ryuda

Мнениеот Mateev » 12.01.2010 05:21

Не се сърдете на мнението ми за този сертификат. Имам абсолютно същото мнение и за дипломите за висше образование, както и за произволна друга хартийка, свързана с доказване на някакви знания и способности.

Моят личен опит през годините ме е научил да не вярвам на хартийки. При набиране на работници и служители многократно съм организирал различни конкурси и нееднократно съм установявал, че този, който донесе най-много "хартийки", всъщност е най-некадърен. Не знам дали това е закономерност, но при мене така се получава. Истинския кадърен и компетентен човек не се нуждае от хартийки, за да докаже способностите си. Само с няколко минути разговор и с кратка демонстрация напр. на компютъра той може да докаже какво знае и какво може.

Съжалявам, но това за съжаление е горчивата истина.

В нашия завод за козметика през годините са преминали поне 2-3 хиляди човека, за да останат към момента няколко стотин. И през цялото време е имало отсяване на некадърните и издигане на кадърните. И трябва да знаете, че по естествен път във висшето управление се издигнаха няколко много добри лидера, половината от които дори нямаха висше образование. Включително и напр. Митко Шопов, който се издигна до директор, а е със средно образование и преди да постъпи като работник в нашата фирма е бил шофьор на такси. Преминал е през всички етапи от най-обикновен работник до директор на завод и на всеки един етап от издигането му е демонстрирал редица качества, с които е превъзхождал останалите. Същата е ситуацията и със Станимир Шанов. За нула време се издигна до директор на завод и чак на един по-късен етап изкара задочно висшето си образование. В СТС Солар също най-добрите ми специалисти все още не са завършили задочното си висше образование, но това не им пречи да демонстрират тотално превъзходство като знание и опит над техните подчинени, сред които има и вишисти. В козметиката също имаме стотина вишисти и вишистки, които работят на три смени или са на дъното на ерархията в администрацията.

При това положение твърдо заставам зад мнението, че разните му там "хартийки" в никакъв случай не могат да направят един некадърник по-кадърен и обратното - кадърния служител не се нуждае от никакви хартийки, за да се реализира успешно.

Ако случайно при Gio хората с "хартийки" са кадърни и компетентни, то тогава това е едно приятно изключение. По принцип "хартийки" се стараят да събират само неудачниците и некадърните. А знаещите и можещите се издигат не с хартийки, а с демонстрация на превъзходство над останалите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 12.01.2010 05:43

Също така това важи и за пишещите в този форум. Аз вече съм си изградил много добро мнение за 30-40 човека, които с постингите си са демонстрирали знания и опит. И забележете - на нито един от тези хора не му се е налагало да се хвали какво образование има и какви дипломи и сертификати е получил. Ние вярваме на тези хора, защото са доказали какво знаят и какво могат.

А сега си представете, че се появи нов потребител и още в първите си постинги започне да се хвали с дипломи, образования, сертификати, завършени курсове и т.н. И след това този потребител влезе в спор по даден соларен аспект с мене или с Gio например. Е на кого тогава ще повярвате - на мене и на Gio, или на самохвалкото?
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 12.01.2010 09:53

Благодаря на г-н Матеев за обективното изложение...и за топлите думички към моя милост :)
И тук имаше леко текучество на кадри - после дойдоха "хартийките"... :) Сега нещата се стабилизираха...
Аватар
Gio

Мнениеот Ryuda » 12.01.2010 11:44

От думите на Mateev личи определен опит, който май за жалост е типичен за България. И естествено никаква тапия не може да замести упоритост, умения, старание и т. н.

Но от друга страна не винаги човек/фирма иска да наеме човек на постоянна работа. Понякога просто трябва еднократно да се свърши дадена, пипкава работа и човек няма възможност да повтаря и потретя възлагането й.
В такива случаи надлежно издадени сертификати дават възможност на купувача на услугата не само да може да очаква дадено качество но и, в случай, че не е свършена качествено услугата, да я рекламира.
Ще ни спестя всичките условия, които трябва да са изпълнени, за да проработи такава система, но в разни европейски държави това е съвсем нормално и функционира.

Това мое мнение не е контра към Mateevото а по-скоро допълнение, на къде, според мен трябва да се върви.
Ryuda

Мнениеот Vandal » 12.01.2010 12:40

Ryuda написа:От думите на Mateev личи определен опит, който май за жалост е типичен за България. И естествено никаква тапия не може да замести упоритост, умения, старание и т. н.

Стига с тая България и с тези комплекси бе хора.
Това е типично за целия западен свят.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 12.01.2010 13:59

Ако хартийките имаха някаква стойност, конкурсите щяха да се правят само по документи. Както обаче всички знаете, винаги в конкурсите има лично интервю и точно то е най-важния и определящ елемент от цялата процедура. Това ме навежда на мисълта, че всички работодатели в България имат мнение, подобно на моето. Явно и те са си патили от служители с много "хартийки".
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ryuda » 12.01.2010 14:03

:D Все пак, говорим за различни неща.
Ryuda

Мнениеот Miro » 12.01.2010 18:22

Тапиите са важни, когато нямаш опит в дадената област.

Когато търсех работа по специалността си от студентската скамейка, ми беше доста трудно. Тогава имаше много свободна работна ръка, а аз освен, че бях студент 3-ти курс, нямаше с какво друго да се похваля. Ако успеех да се докопам до интервю ме питаха: "Хубо де, а какво си правил?" и аз трябваше да разпъвам локуми за курсови работи и все неща, които бяха тотално далече от работата, за която кандидатствах. Като видях, че не се получава, си седнах на задника и изкарах малко тапии в областта, за която кандидатствах. Прочетох 10-15 дебели книги, изкарах 6 изпита и се сдобих с международен сертификат, че това, дето исках да го работя, го разбирам и го мога, поне на теория. При следващото интервю почнах работа. Изводът е - когато не си правил нещо, е хубаво да докажеш, че го разбираш поне на теория. Там сертификатите вършат прекрасна работа. А когато си го правил - референциите :)

А фотоволтаиците са неща, които тепърва навлизат в България и до скоро нямаше как да има специалисти с опит. Така че тапиите в този случай са добре-дошли... не че доказват някакви кой-знае какви умения, просто показват, че човека поне е чувал за тази работа.
Последна промяна Miro на 12.01.2010 18:27, променена общо 1 път
Miro

Мнениеот lz1wvm » 12.01.2010 18:26

За съжаление на държавни и чиновнически длъжности,все още вървят тези хартийки.Подкрепени естектвено с връзки.Дано в частния бизнес нещата не стоят така.
lz1wvm

...

Мнениеот Gio » 12.01.2010 18:26

Миро, моите колежки извадиха тези тапии след като клиенти ни разпитваха като как аджеба освен това, което вече им бяхме предоставили като услуга, можем да им докажем що за бараби сме... След срещата им с "тапийките" имаше изказвания от рода на: "Е, т'ва се'а е друга работа - монтирай го към документацията, та да ни е благо..." :)
Аватар
Gio

Предишна

Назад към Нормативни документи