Напълно естествено е да има ограничение на строителството на ВЕИ централи на плодородни земи 1 - 4 категория. Една национална икономика трябва да е добре балансирана и не може развитието на един отрасъл(ВЕИ) да краде от потенциала на друг отрасъл(земеделие). И на мен често ми се случва когато пътувам и се оглеждам наляво и надясно да виждам трънаци и бурени в плодородни земи 1 категория, но това не значи, че те са най подходящото място за ВЕИ централи. Ако се пипне малко в закона за субсидии на земеделските производители, и ако се приравнят субсидиите към средноевропейските няма да ги има тези бурени и трънаци. И пак ще си имаме нашият вкусен и сочен български домат а не гумените, червени топки които внасяме. Вече спрях да си поръчвам шопска салата през зимата.

За мен не е нормално когато изтървеш домат от масата той да отскача като топка за тенис. И още нещо свързано с безработицата, в обработването на тези плодородни земи, в събирането на продукцията и обработката на реколтата, където се калкулира добавена стойност ще бъдат ангажирани много повече хора отколкото при поддръжката на един ветропарк или ФЕЦ. Да не бъдеме като коне с капаци. Не може един отрасъл като ВЕИ да изхранва една държава. Ние не сме като най малката република в света - остров Науро, където 100% от икономиката им е износът на фосфати. Просто си копаят с багери и си изнасят почвата. Но вече е на привършване. Нито сме Лихтенщайн където туризмът, производството на висококачествени вина и забележете - емисиите на уникални пощенски марки съставляват над 50% от приходите. Да не забравяме, че европейската директива за ВЕИ 20-20-20 не се отнася само за нас. За нашите комшии важат същите препоръки, така, че те ще си имат същият процент зелена енергия и няма да е необходимо да я внасят от нас.
И понеже аз имам едни 25 декара 2 категория, и автоматично попадам в графата конфликт на интереси с по-горното си мнение. Ще се опитам да дам препоръки.
Нека министерството на земеделието да си запази плодородните земи. Не само на хартия и не само по скиците на кадастъра. Има достатъчно чукари и покриви. Според мен плодородна земя трябва да се счита, земята за която са отпуснати субсидии. За изграждането на ФЕЦ на друга категория земя не е необходимо смяна на предназначение. За изграждането на ФЕЦ на покрив не е необходим ОВОС. Максимално трябва да се улеснят нещата. Иначе соларните фирми, колкото и да имат желание, няма да успеят да помогнат на правнителството да спази сроковете. Нещата не стават от днес за утре.