Бизнес план за кандидатстване по 312?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Бизнес план за кандидатстване по 312?

Мнениеот electra » 20.01.2010 14:52

Здравейте,

Търся примерен бизнес план за кандидатстване по 312, който да си преработя с мои данни. Ако можете да ми предложите такъв моля изпратете ми ЛС.

Предполагам, че много от кандидатстващите по 312 са решили сами да подготвят документите си за кандидатстване, тъй като изискванията към самия бизнес план са определени много детайлно в Наредба 29.
Също така Финансово Икономическата Обосновка, която изготвят STS съдържа голяма част от информацията, която трябва да се попълни.

От тази гледна точка изготвянето на бизнес план не би следвало да е сложен процес. Моля споделете ако имате някакви други източници на полезна информация, за да си помогнем взаимно.
Благодаря!
electra

Мнениеот stevebradata » 20.01.2010 20:34

:shock: :?:
Аз също разглеждах тази мярка 312 и бизнес плана ми се стори сложен за мен :) и търся кои би могъл да ми го изготви и за какви пари би станало това ? и дали бизнес плана трябва да се изработи от лицензирана одитираща фирма , или може да се направи от всеки които може :)
stevebradata

Мнениеот Mateev » 21.01.2010 05:06

Бизнес плана може да си го направи всеки, Има подробни инструкции за него. Освен това наистина на всеки един свой клиент СТС Солар предоставя подробна финансово-икономическа обосновка. При това тази обосновка не е лист хартия, а подробно разработен калкулатор на Excel с около 10 Sheet-а, 15-20 таблици и стотици формули и връзки между тях. Дефакто с този калкулатор клиента може както да си разработва финансови анализи и икономически обосновки на различни ценови варианти и алтернативи, така и да си подготви цифрите за бизнес плана.

Има различни видове клиенти. Някои от тях не им се занимава и искат от нас да им направим всичко. За такива клиенти ние правим бизнес планове срещу 4000 лв. без ДДС. Освен бизнес-плана подготвяме и всички останали съпътствуващи документи, необходими за субсидиите. Дефакто не бизнес плана е страшен, а познанието как да се направи. Когато започнете да си го правите самички, веднага възникват поне 1000 въпроса от типа "ами тука какво трябва да пиша" или "ами тук как трябва да стане, щото бюрократите да не се заядат". Всъщност чисто консултантските фирми печелят от това, че го притежават това познание. СТС Солар също вече го притежава поради простата причина, че се наложи за първите ни клиенти да помагаме на консултантите. Дефакто всички цифри са у нас - радиации, електропроизводство, цени, оферти, финансово-икономически обосновки и т.н. Консултантите не могат да направят и крачка без нас. И така лека полека неволята ни принуди да разбираме в области, които са ни чужди.

Има втори тип клиенти, които набират смелост и сами започват да си правят бизнес-плана. На такива клиенти ние оказваме безплатно съдействие с всякакво поискано от нас сътрудничество, особенно в областа на цифрите.

Има и трети вид клиенти, които са платили огромни суми на софийски консултанти, защото те са им обещали 100% гаранции, че проекта им ще мине. И както вече всички знаете - тези клиенти са най-прекарани от всички. Парите им са се изпарили, а Бойко Борисов прибра на топло шефовете на Разплащателна агенция. Голямо прекарване.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот kika 76 » 21.01.2010 11:12

Въпросът ми е към Г-н Матеев имам къща в община тунджа ,област ямбол в двора има и 2 селскостопански сгради.Имам желание на трита покрива -на къщата и на 2те селскостопански сгради да направя фотоволтаична централа като енергията да се използва за битови нужди и останалото(ако остава такава)да се сключи договор с евн.Трафопоста е в съседство на къщата.С такъв проект може ли да се кандидатства по мярка 312.
kika 76

Здравей

Мнениеот sotirov » 21.01.2010 12:19

За битови нужди няма да можеш да кандидатстваш по 312.
Може да го направиш по 311, която не е затворена (не се разглеждат проекти също :)) ) но поне мярката го позволява.
Другия ти вариант е оп конкурентоспособност но там ще трябва да се почака най-рано до 3тото тримесечие
sotirov

Мнениеот Mateev » 21.01.2010 17:35

kika 76 написа:Въпросът ми е към Г-н Матеев имам къща в община тунджа ,област ямбол в двора има и 2 селскостопански сгради.Имам желание на трита покрива -на къщата и на 2те селскостопански сгради да направя фотоволтаична централа като енергията да се използва за битови нужди и останалото(ако остава такава)да се сключи договор с евн.Трафопоста е в съседство на къщата.С такъв проект може ли да се кандидатства по мярка 312.

Можеш да направиш централата по мярка 312, но енергията трябва да я продаваш на 100%. По принцип мярката е за бизнес проекти, а не за лични нужди.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ferdy » 21.01.2010 20:31

Тунджа е в списъка за "селски" общини, така че е възможно да се изготви проект по 312-та.

А без да ми се сърдиш Матеев, но бизнес-плановете са ви слабички. Наистина всеки може да си напише бизнес-план, но рискът си е налице, всеки си го плаща. Имаше и една приказка за лекаря и инженера...
ferdy

Мнениеот Nasko » 21.01.2010 22:14

sotirov какво ще кажеш за тов! не всявай смут ...имам готов проект по 311 и чакам!
Прикачени файлове
zapoved_311_final_1633765351082187500.doc
(106.5 KiB) 1327 пъти
Nasko

Мнениеот sotirov » 22.01.2010 10:58

Nasko написа:sotirov какво ще кажеш за тов! не всявай смут ...имам готов проект по 311 и чакам!

Наско наско :))))

http://www.mzh.government.bg/Article.as ... g=1&lmid=0

Бягай в регионалното звено на ДФЗ и си подавай проекта.
sotirov

Мнениеот nikpeev » 22.01.2010 11:15

ferdy написа:Тунджа е в списъка за "селски" общини, така че е възможно да се изготви проект по 312-та.

А без да ми се сърдиш Матеев, но бизнес-плановете са ви слабички. Наистина всеки може да си напише бизнес-план, но рискът си е налице, всеки си го плаща. Имаше и една приказка за лекаря и инженера...

Аз лично малко се поразсърдих, понеже ако щяхме да сме честни и да си помагаме във форума, можеше да кажеш, кое смяташ за слабо и как смяташ, че трябва да е. Или пък да си спестиш коментара, ако не искаш да помагаш на Матеев, можеше просто да го оставиш да се "излага".
nikpeev

Мнениеот ferdy » 22.01.2010 21:23

nikpeev написа:
ferdy написа:Тунджа е в списъка за "селски" общини, така че е възможно да се изготви проект по 312-та.

Аз лично малко се поразсърдих, понеже ако щяхме да сме честни и да си помагаме във форума, можеше да кажеш, кое смяташ за слабо и как смяташ, че трябва да е. Или пък да си спестиш коментара, ако не искаш да помагаш на Матеев, можеше просто да го оставиш да се "излага".

Ние може да си помагаме, но сиренето си е с пари. Ти и да се сърдиш и да не се - наш бизнес-план няма да публикувам. Матеев много добре знае къде му е силата и не съм го видяла досега да се изложи, ако обичаш, хайде да не ми слагаш думички на пръстите.
ferdy

Мнениеот electra » 22.01.2010 22:09

Малко встрани от темата...
Линкът на sotirov по-горе отвежда към проекто-промените в РСР, където не можах да не забележа, че една от предложените поправки (страница 3) гласи, че няма да се плаща на бенефициери, които:

- разделят едно предприятие на две или повече с цел избягване на ограничението за максимален размер на помощта.

Дали тази промяна би засегнала кандидати, които купуват по-голям парцел, за да го разделят на по-малки, и после ги представят като отделни проекти?
electra

Мнениеот ivanvarna » 23.01.2010 10:35

ferdy написа:[

Ние може да си помагаме, но сиренето си е с пари. Ти и да се сърдиш и да не се - наш бизнес-план няма да публикувам. Матеев много добре знае къде му е силата и не съм го видяла досега да се изложи, ако обичаш, хайде да не ми слагаш думички на пръстите.

Е и Колко пари искаш?

how much money???? и предварителни ли ги искаш или след като подпишат от Фонда
ivanvarna

Мнениеот ferdy » 25.01.2010 22:20

ivanvarna написа:
ferdy написа:[

Е и Колко пари искаш?

how much money???? и предварителни ли ги искаш или след като подпишат от Фонда

Едва ли очакваш, че тук ще ти кажа. :lol:
ferdy

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали