Пблем със слънчевият колектор, охлажда!

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Пблем със слънчевият колектор, охлажда!

Мнениеот mighty_hasu » 04.01.2010 22:44

Здравейте, проблема ми е следния: имам 300л. бойлер със 2 серпентини едната е за котела, а другата е за слънчевият колектор. Вечер, когато температурата на бойлера е по-вискоа от тази на колектора, бойлера започва да грее колектора (бойлера загрява серпентината на колектора, антифриза се качва до колектора и там изстива, съответно охлажда серпентината) и аз сутринта нямам топла вода! :shock: Уточнявам, че помпата на колектора не работи, а нещата си стават на самотек, топлото нагоре студеното надолу. Моля дайте съвет. Системата на колектора е отворена. Благодаря Ви предварително.
mighty_hasu

Мнениеот Kovex » 05.01.2010 21:46

Някога писах за гравитачното охлаждане ..... !!!
Този проблем се решава с "U" колена на слънчевата серпентина + клапан след помпата към входа на колектора !
Kovex

Мнениеот filmatoplo » 06.01.2010 17:53

Колегата Ковекс го описа правилно :santa:
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Факс и ....

Мнениеот HELIOTECH » 07.01.2010 11:22

Затова се използва специализирана арматура с двойнодействащи клапани !
Аватар
HELIOTECH

Re: Пблем със слънчевият колектор, охлажда!

Мнениеот gendo » 29.01.2010 18:54

mighty_hasu написа:Здравейте, проблема ми е следния: имам 300л. бойлер със 2 серпентини едната е за котела, а другата е за слънчевият колектор. Вечер, когато температурата на бойлера е по-вискоа от тази на колектора, бойлера започва да грее колектора (бойлера загрява серпентината на колектора, антифриза се качва до колектора и там изстива, съответно охлажда серпентината) и аз сутринта нямам топла вода! :shock: Уточнявам, че помпата на колектора не работи, а нещата си стават на самотек, топлото нагоре студеното надолу. Моля дайте съвет. Системата на колектора е отворена. Благодаря Ви предварително.

I az da dobavia ne6to
Na vremeto pove4eto "parna" v BG raboteha bez pompa, stiga radiatorite da sa po visoko ot kotela - toploto si varvi samo nagore ( par thermosiphon), kato pri teb samo 4e radiatora ti e na pokriva! Mnogo dobar na4in da sabere6 kotarazite na mahlata na toplo.

I za da go niama tozi phenomen edin ot 4alamite e clapet - anti-thermosihpon
http://images.google.fr/images?sourceid ... =fr&tab=wi
Аватар
gendo

Мнениеот Pyramid » 06.02.2010 23:03

Мен ми се чини, по-прости са нещата:
Нормално отворените контакти на терморелето да включват , заедно с водната помпа, и мембранен хидравличен вентил. Тоест, потокът на антифриза се движи само в едната посока и то, при задължително нагрят колектор. В този случай, не виждам как би могъл да охлажда.
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Назад към Слънчеви колектори за топла вода