Към господин Матеев

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Към господин Матеев

Мнениеот M.Mihailov » 03.03.2008 11:29

Добър ден,

Искам да изкажа възхищението си от изчерпателната информация и целенасочеността на този форум.Аз съм човек, осъзнал че бъдещето на енергетиката като цяло е в ВЕИ, но преди да се запозная с Вашия форум сериозно обмислях да инвестирам средства в вятърни генератори.Поради факта ,че нямам основни представи за СЕЦ,искам да Ви задам няколко основни въпроса.

Ясно е, че искам да инвестирам в ВЕИ.Имам възможността да обезпеча средно-голям кредит(нещо от сорта на 150-200 хил.лв).Интересувам се с такава инвестиция,възможно ли е изграждането на такава централа,чиято месечна печалба да може да покрива голям процент от вноската за такъв кредит.Интересува ме теренът, на който да може да се поставят панелите(в точният момент имам под ръка 15 дка високопланински парцел в Западна Стара планина).Като цяло Ви моля да ми обясните икономическите аспекти на една такава инвестиция.Изумен съм от вниманието,което обръщате на въпросите в този форум и се надявам да получа отговор,които да ми даде ясна представа за пазарните рискове,които следва да поема.С радост бих работил с Вашата фирма,стига да видя перспективата в едно такова инвестиционно начинание.Предварително благодаря за отговора :)
M.Mihailov

Мнениеот Mateev » 03.03.2008 11:43

За 150-200 000 лева може да се направи централа 15-20 kW. За такава малка мощност по-добре търсете подходящ наклонен покрив с южно изложение или двор в чертите на някое населено място. Идеята е да няма разходи за охрана. Централите на земя, особенно в отдалечени места, имат големи разходи за охрана. При тях сметката излиза само ако са с размер над 500 kW.

В икономически аспект това е една много сигурна и нискорискова инвестиция. Няма друг бизнес, който да има гарантирано изкупуване на продукцията по гарантирана цена.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот M.Mihailov » 03.03.2008 11:56

Благодаря за отговора,
Може ли да ми разясните в цифри възможната месечна печалба на такава 15-20 Кw СЕЦ за да преценя каква част от вноската по такъв кредит може да покрие тя?
M.Mihailov

Мнениеот Mateev » 03.03.2008 12:18

Такава централа се изплаща приблизително за 10 години, ако се направи със собствени средства. Това означава, че ако ползвате 10 годишен безлихвен кредит, то централата спокойно ще изплаща главницата. Но за съжаление в България кредитите са с лихви, и то напоследък доста високи (над 7%). Това тотално обърква сметките и една централа не е в състояние да се самоизплати за гарантирания от държавата 12 годишен период на изкупуване по преференциални цени.

Следователно трябва да имате и някакво самоучастие с живи пари. Може би около 30-40%. Само тогава централата ще успее да изплати в разумен срок останалата кредитна част от инвестицията.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот M.Mihailov » 03.03.2008 12:34

За такава инвестиция отпускат ли се 20% безвъзмездни субсидии и ако е така, кой ги отпуска и какви условия трябва да покрива инвестицията.
M.Mihailov

Мнениеот Mateev » 03.03.2008 12:54

http://www.beerecl.com/indexbg.htm

Само че парите са малко и бързо свършват. И не се знае дали не се уреждат само "наши" хора. До момента са дали пари само за няколко ветрогенератора и за нито една слънчева електроцентрала. А кандидатите със сигурност са били стотици.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот M.Mihailov » 03.03.2008 15:50

В няколко теми в форума видях твърдения, че инвестицията може да се изплати за период 8-9 години вместо 10.При какви условия това е възможно?И според Вас каква по мощност СЕЦ е най-удачната инвестиция в нашата родна действителност.Тук е момента да Ви поздравя с днешния празник :)
M.Mihailov

Мнениеот Ангелов » 09.03.2008 18:37

Здравеите г-н Матеев,
Прегледах форума внимателно,защото съм се запалил по темата от доста време.Има страшно много полезна информация дори и за неспециалисти като мен.Имам въпрос към Вас или към някой компетентен участник:
Имам стара къща на село,която смятам да ремонтирам(построя втори етаж) с цел увеличаване площа на покрива за мотиране на 5квп фотоволтаична инсталация. Възможно ли е в аритектурния проект за ремонта да се вклучи и проекта за инсталацията?
Ангелов

Мнениеот Pyramid » 09.03.2008 21:04

Дано не се обиди г-н Матеев, че го преварвам :wink:
- Наистина, май е по-добре на етап проектиране да го включите. Тъкмо после това ще е ИЗИСКВАНЕ към постройката да влезе в експлоатация, а не да трябва да търчите и да искате одобрение от някого, пък бил той и най-добронамереният. - Скромно мнение на лаик :roll:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот Mateev » 10.03.2008 13:32

M.Mihailov написа:В няколко теми в форума видях твърдения, че инвестицията може да се изплати за период 8-9 години вместо 10.При какви условия това е възможно?И според Вас каква по мощност СЕЦ е най-удачната инвестиция в нашата родна действителност.Тук е момента да Ви поздравя с днешния празник :)

Периода на изплащане на една централа зависи от хиляди параметри, но с най-голяма тежест са само два (радиация и цена на модулите):

СЛЪНЧЕВА РАДИАЦИЯ
България е малка и слънчевата радиация е почти еднаква за цялата територия. И въпреки това има региони с малко по-добра радиация (Силистра и Сандански) и други с малко по-лоша (София). Разброса е +/-8% (1350...1600 kWh/m2), което и дава +/- 9 месеца разброс в срока на изплащане.

ЦЕНА НА МОДУЛИТЕ
Цената на модулите е 70-80% от цялата инвестиция. Моно и поли-кристални модули могат да се намерят както по 3.1 EUR/Wp, така и по над 4.0 EUR/Wp. Всяка една десета от еврото в цената на модулите увеличава срока на изплащане с по около 2 месеца и половина.

ЗАГУБИ ПРИ ПРЕОБРАЗУВАНЕТО
Има и много други фактори, като например засенчвания, оптимизации при проектирането, загуби в инвертори и кабели и т.н. Но тези фактори не тежат кой-знае колко. Те са предвидими и изчислими още на етап проектиране. Тяхното влияние е в диапазона +/-3% или +/- 4 месеца срок на изплащане.

ДРУГИ ФАКТОРИ
Тука най-важните фактори са вид на конструкцията, изпълнение на покрив или на земя, свързване в мрежа НН или СН, близка или далечна точка на свързване и т.н. Но тези фактори тежат сравнително малко и трудно могат да повлиаят на срока на изплащане. За всеки случай и тука можем да сложим +/-3% или +/- 4 месеца срок на изплащане.

РАЗМЕР НА ЦЕНТРАЛАТА
Фактора размер на централата не влияе кой знае колко за централи над 50 kW. По принцип над 1 MW вече е възможно договаряне с производител и получаване на 2-3% по-евтини модули, което е само няколко месеца по-кратко изплащане. Но за сметка на това нарастват редица други разходи, като например за охрана и поддръжка, за по-големи сечения на кабелите и т.н. Като цяло смело може да се твърди, че над 50 kW обема на централата не спомага за намаляване на срока на изплащане.
При по-малките от 50 kW централи обаче цената нараства поради увеличените доставно-складови разходи и поради наличието на фиксирани разходи, които не могат да бъдат намалени с намаляването на обема. Например разходи за проектиране, разходи по узаконяването, системи за мониторинг и контрол и т.н. Колкото е по-малка една централа, толкова по-много тежат тези постоянни разходи. А от тука и срока на изплащане нараства до 10-11, че и даже 12 години при централи под 5 kW.

И последно:
Всички по-горни сметки са при финансиране на централата със собствени средства. Ако обаче се използува кредит, то тогава добавете още около 3 години към срока за изплащане.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 10.03.2008 13:43

Ангелов написа:Здравеите г-н Матеев,
Прегледах форума внимателно,защото съм се запалил по темата от доста време.Има страшно много полезна информация дори и за неспециалисти като мен.Имам въпрос към Вас или към някой компетентен участник:
Имам стара къща на село,която смятам да ремонтирам(построя втори етаж) с цел увеличаване площа на покрива за мотиране на 5квп фотоволтаична инсталация. Възможно ли е в аритектурния проект за ремонта да се вклучи и проекта за инсталацията?

Възможно е. Даже е препоръчително. Така с една един куршум ще убиете 2 заяка. Тоест ще имате само една процедура по ЗУТ. Аз вече го направих това за една сграда я няма никакви проблеми.

Нещо повече. Директно можете да си построите нова сграда (или навес) само и единствено за да има къде да поставите модулите. И всичко ще мине с една процедура. Пък ако от тази сграда или навес имате и друга полза, още по-добре. Имам клиент, който специално узакони и сега строи дървен навес 500 кв.м., само за да си постави модулите. Пък другата полза е, че ще си паркира колата и другите машини на сянка.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ангелов » 10.03.2008 17:16

Благодаря Ви много г-н Матеев. Имам уточняващи въпроси .Селото се намира на 60км. южно от Хасково,аз съм в София,а Вшата компания е в Габрово(точно в противоположна посока).Затова ще съм Ви много задължен,ако ми кажете откъде да започна-засега съм осигурил парите и къщата,разбира се и ентусиазма:)
Утре заминавам към Хасково да говоря с архитекта,а после...?
Благодаря
Ангелов

Мнениеот Mateev » 10.03.2008 17:28

Етапите по узконяването са много на брой и продължителни във времето. Най-добре е да ви ги обясня в лична среща. Във форума също е писано много по уазконяването, но явно не сте го изчели.

Ние сме най-лесната част. Вие давате парите, ние проектираме, доставяме и монтираме оборудването. Трудното е с бюрокрацията, където почти нищо не можем да ви помогнем, освен със съвети.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ангелов » 10.03.2008 17:47

Съгласен съм.Прочел съм за етапите,но специално за подобен случай не знам откъде да започна.Като се върна от Хасково ще Ви посетя ,след като се уговорим.
Благодаря
Ангелов

Мнениеот vaklin » 01.04.2008 20:14

Г-н Матеев, при монтирани върху наклонен покрив тънкослойни модули Kaneka 60 ще може ли да се стъпва върху тях?Достатъчно здрави ли са да издържат тежестта на човешко тяло или трябва да се оставят пътеки за минаване при почистване, ремонт и др. дейности?
vaklin

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали