Обмисля се временен мораториум върху ВЕИ-проекти у нас

Публикации в медиите за Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот letia6tata_krava » 26.01.2010 14:30

Март месец, като публикуват от МИЕТ "Доклад за постигане на националните индикативни цели за потребление на електрическа енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници през 2009 г." ще стане доста интересно. Хем бум, хем под индикативната крива. Предполагам няма да се наблегне много на този доклад в медиите.
letia6tata_krava

Мнениеот hridaq » 17.02.2010 23:58

Русия дава 2 млрд. евро заем за Белене
http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=10440296

Но като имаме в предвид, че във Виетнам руснаците ще строят два блока за по милиард парчето, за какво става дума? Ми за чисто обирджийство на държавата и народа ни, по-точно на народа ни, щото знаете кой плаща в крайна сметка, а решенията за строеж се вземат от...

И що ще строим нова АЕЦ, след като страната ни има най-добрите условия в Европа за мощности като соларни и вятърни централи, които, по повърхности изчисления, ще надминат по капацитет новата централа в Белене? Но за зла участ, г-жа министърката Евдокия Манева скоро беше обявила, че по-голямата част от проектите за соларни и вятърни инсталации няма да им се даде ход, щото енергийната ни система не била пригодена за такива големи мощности и нямало да издържи ако всички работят паралелно. Обаче пък мазно-мазно не коментира дали ще може да издържи още една АЕЦ и сами си отговорете на въпроса, защо не коментира допълнителна енергийна мощност в енергийната ни система като нова АЕЦ!!! Като възможен отговор, податка от мен - енергийният монопол-мафия не иска да бъде разбит и затова използва всякакви претексти, за да се запази!

Време е нашият форум, да започне да иска оставки на Манева и всеки друг идиот който се противопоставя на диверсификацията на енергията ни! ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА звучи меко, предлагам ЗАТВОР ЗАТВОР ЗАТВОР за всеки който иска да прокара подобен АЕЦ проект , за сметка на ВЕИ.
Докато си траем ще ни тъпчат боклуците които ги преизбрахме.
Гласувах, плащам си данъците всеки месец, искам тези мизерници в парламента да започват да работят за нас хората, защото това им е работата. Ако не, да влизат в затвора за престъпно бездействие срещу народа си.
hridaq

Мнениеот Lupus » 18.02.2010 00:40

@hridaq,
Пак много патос и малко логика!
Я се опитай да отговориш смислено на три въпроса:
1. Какво е съотношението на цената на инвестициите за 1MW изградени мощности АЕЦ и ФЕЦ?
2. Каква е изкупната цена на 1MW от АЕЦ и ФЕЦ?
3. Ако въобще имаш купувачи на тази добита енергия, коя ще продадеш по-лесно на печалба и колко ще е тя в двата случая?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот DanielDimov » 18.02.2010 00:52

спокойно!

втора АЕЦ няма да има - това са само приказки
DanielDimov

Мнениеот hridaq » 18.02.2010 01:00

Аз отдавна съм си отговорил на въпросите. АЕЦ също е супсидирана енергия от държавата, и като се сложат всички държавни помощи, излиза че АЕЦ е по скъпа от ФЕЦ.
Замърсяването от АЕЦ, може да става на големи разстояния с подпочвените води. За една година взима 700км. има подобен слъчай в САЩ.
В радиус от 30км около АЕЦ Козлудуй, не се правят замервания на радиацията. Тази устна и не писана заповед се спазва и до ден днешен.
Който иска АЕЦ да си прави, но не с мойте данъци.

http://www.afera.bg/index.php?option=co ... 1&Itemid=1
hridaq

Мнениеот Miro » 18.02.2010 02:10

Е ти съвсем за мезе ни взе... замервания на радиационния фон се правят непрекъснато от голям брой автоматизирани станции в централата, около нея, съседните села, че и в цяла северозападна България... Радиационния фон в Козлодуй е в пъти по-малък от този в София да речем... но не е в това въпроса. Ядрената енергетика си има мястото в България за момента и трябва съвсем да ни хапе коня, за да го отричаме.

Въпросът е в цената. За Козлодуй е ясно - финансирали са я родителите и бабите ни и там парите вече са дадени, че дори и са се избили. За това електроенергията и е най-евтина. Няма да е така с новата централа, която тепърва ще се строи, ще се изгражда инфраструктура, далекопроводи и прочее... А след като я построим скъпо и прескъпо, ще се окаже, че няма на кого да продаваме всичкия този ток, плюс нашия от ВЕИ.

P.S. В сайта на афера.бг е пълно с полу-истини и откровени лъжи, така че съм с голямо недоверие към него. На няколко пъти ги излавям в дезинформация, а те ми трият коментарите, вместо да се замислят и да не си съшиват историите с толкова бели конци...
Miro

Мнениеот hridaq » 18.02.2010 09:13

[quote="Miro"]"Е ти съвсем за мезе ни взе... замервания на радиационния фон се правят непрекъснато от голям брой автоматизирани станции в централата, около нея, съседните села, че и в цяла северозападна България... "

Говорил съм със хората които правят замерванията. Аз немога да намеря реални данни за тази измервателна дейност, а вие?! Дори и да има, не са независими...мъка
hridaq

Мнениеот Miro » 18.02.2010 11:21

Замерванията не ги правят хора, а автоматизирана система. Данните се събират и съхраняват централизирано и освен това се изпращат в системата за радиоактивен контрол на европейската комисия.

http://eurdeppub.jrc.ec.europa.eu/eurdeppub/home.aspx Порови се из интерактивната карта и ще намериш данни за последната седмица, месец и прочее от станциите в България и в частност от тези на и около площадката на АЕЦ.

Мислиш, че нямаше да се простим и с 5-ти и 6-ти блок, ако я карахме през просото? Тази централа е една от най-проверяваните в света и повярвай ми никой нищо не крие... иначе гарантирано щяхме да отнесем плувката, тъй като интерес от нея Европа няма.
Miro

Предишна

Назад към Публикации в медиите