НОВИНАТА НА ДЕНА - ДФЗ вече разглежда нашите проекти

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

НОВИНАТА НА ДЕНА - ДФЗ вече разглежда нашите проекти

Мнениеот Mateev » 26.02.2010 16:04

Явно ДФЗ вече е започнала да разглежда проектите по мярка 312, защото СТС Солар вече получава от нея искания за насрещна проверка на оферти. При това тези искания ги получаваме от експерти в сектор "Договориране". Това означава, че част от проектите вече са преминали през всички етапи на одобрение и вече са попаднали в отдела за писане на договори.

Според мене до седмица-две ще започнат да излизат първите договори, а до месец вероятно ще са готови всички.

ДА ВИ Е ЧЕСТИТО !!!
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 26.02.2010 20:26

Благодаря на г-н Матеев,това е хубава новина.
petyostoev

Мнениеот matev » 27.02.2010 11:03

Г-Н Матеев ,
Дано даде господ да ме има в групата на поканените за договор.Ако съм късметлия ВЕДНАГА започваме монтажа и пуска на централата,че ми писна да чакам.Така парите ги имам веднага.
matev

Мнениеот petyostoev » 27.02.2010 12:44

Г- н Матев,пожелавам късмет на всички,които чакаме от доста време. От коя банка имате тези уверения ако не е тайна разбира се.
petyostoev

Мнениеот ivanvarna » 27.02.2010 13:34

Г-н "petyostoev" нека всеки си има малки тайни, а и големи да са лошо няма.
Банки бол, само да доят чакат.
ivanvarna

Мнениеот matev » 27.02.2010 14:19

Банките с които имам полжителни разговори са Булбанк,ДСК,ОББ и даже при това положение и от частни лица.Тайни няма всички трябва да постигнем мечтата си-пускане на Фецовете си.
matev

Мнениеот petyostoev » 27.02.2010 18:15

Благодаря и аз с тях съм говорил плюс МКБ Юнион банк.
petyostoev

Мнениеот ferdy » 28.02.2010 18:31

Петьо, като стигнеш до банките се обади.
ferdy

Мнениеот petyostoev » 28.02.2010 19:22

Ок
petyostoev

относно възобновеното разглеждане

Мнениеот bodd » 01.03.2010 22:09

колеги инвеститори, някаква светлинка май мъждука, обаче понеже вече от една година чакам "ей сега да стане", да поживеем и да видим. стоят сума ти пари затворени, моля ако някой получи запитване за проверка да ни съобщи, така поне ще знаем дали има движение.

BODD
bodd

Мнениеот petyostoev » 02.03.2010 10:41

Става интересно.Според проекто промените на наредбата , в срок до един месец трябва да дойдат на проверка от РА и да установят дали е започнат строежа.Ако приемат тези промени скоро,тези които са подали проекти по старата наредба,дали ще трябва да чакат тази проверка.И изобщо въпроса стои за всички промени които се предвиждат.
petyostoev

Мнениеот andrea » 02.03.2010 13:37

Започва рекета :)
andrea

Мнениеот Mateev » 18.03.2010 20:10

Днес отново получих искане от ДФЗ за насрещна проверка на още 4 оферти на наш клиент, който обаче си е подавал документите в края на април. Тоест според мене всички проекти от първата вълна вече са проверени и буквално до няколко дни или най-много до седмица-две очакваме да се появят договорите с ДФЗ.

Дано да съм прав и да се появи поне една добра новина, че ми писна само от лоши новини.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 18.03.2010 20:19

Според мене вече е време всички, които чакат утвърждаване на проекти от ДФЗ, да направят следното:

1. Да си извадят окончателния ДОГОВОР ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ от ЕРП-то
2. Да започнат процедура с някоя банка за получаване на кредит

Няма майтап. ЕРП-то може да ви забави месец-два, а банката - дори 3 месеца. После месец-два доставка на оборудването и още месец - монтажа и още месец - пускането в експлоатация. И в един момент ако теглим чертата, да не се окаже, че ще правим и пускаме централата в ноември или декември (дъжд, сняг, кал).

Според мене вече е време да се размърдате и да започнете да си побутвате проектите малко по малко, за да няма после хък-мък. А тези, които могат да осигурят някакво макар и малко финансиране, вече им е време да получат строителна линия и да започнат грубата строителна работа по нулевия цикъл (изкопи, фундаменти, конструкции). В един момент ще стане огромна олелия и огромен хаос, и който е по-напред в подготовката - ще спечели. Останалите ще ги хване зимата и ще останат за догодина.

Нали не храните илюзии, че соларните фирми поддържат огромен персонал в продължение на 3 години и ви чакат като им свирнете, от днес за утре да ви направят централата. Това, че министерството ще пусне едновременно 600 проекта ще доведе до тотално блокиране на всички соларни фирми и ще е цяло чудо, ако се вредите някой да ви направи централата още тази година.

Ако приемем, че от всички проекти 300 са централи, то за тяхната направа са нужни по груби сметки 100 000 човекодни труд. Ако тези централи трябва да се направят за 100 дни, то това означава, че соларните фирми трябва да мобилизират (намерят и назначат) поне 1000 нови човека. Такова чудо не става от днес за утре. Така че моята прогноза е един тотален хаос, ако ДФЗ пусне проектите едновременно. А по всичко изглежда, че това ще е точно така.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 19.03.2010 03:13

Че няма да има достатъчно монтьори, е повече от ясно вече. От къде ще дойдат?

Обаче, нещо друго ме притеснява: 300 проекта по около 70Квп, някои дори по-големи, означава, че ще ни трябват около 20-30МВп инвертори! Тоест, ако предположим, че притежаващите проекти си намерят финансиране, което въобще не е сигурно, то банката ще им иска някакъв процент (около 1%) за това, че им предоставя парите - независимо, дали ги теглят или не. Соларните фирми (с много малки изключения) нямат никакъв достъп до инвертори. Модулите също са почти кът и вече има недостатък. Които иска да обслужва клиенти тази година, трябва да започне да трупа стока на склад веднага!

Но, явно през юни или юли цените на модулите ще (трябва) да спаднат с около 25%, никой няма да тръгне сега да трупа стока в България. Говори се, че в Германия би могло да отпадне решението от 1.07.2010 да не се изкупува ток от ФЕЦ, построени на земеделски земи. Баварците са на барикадите. Ако успеят, което е доста вероятно, ще има още по-голямо търсене на инвертори и модули.

Което означава, че тази година в България няма да стане нищо значимо поради липса на стока, технологично време и монтажен капацитет.

Международния пазар има 10 пъти по-висока скорост от Българския. Това е просто несъвместимо. Нима някой ще трупа сега стока за потенциален клиент в БГ и ще чака, последния да благоволи да поръча, след като е набавил след 10 месеца необходимите документи и финансиране... Цените ще падат, при положение че няма да има свободна стока на пазара...

Доста голямо предизвикателство за малките и млади соларни фирми у нас. Дано да се намери решение!
EOS Technologies

Следваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ