Топлинен колектор - акумулатор

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Инженер » 03.02.2010 22:38

А къде в сметките са подпочвените води?А ако са подвижни какво става.Имам пред вид , че ако става въпрос за голям топлинен акумулатор, тогава се отива на доста метри под земята(поне 10метра) и на голяма площ.За да се акумулира топлина от 15 000kWh при температурна разлика около 30 градуса са необходими не по-малко от 500 м3 земя.Ако има подвижни подпочвени води, те ще отнесат топлината. :(
Инженер

Мнениеот AntonBM » 04.02.2010 10:46

Прав си Инженере. в тези сметки не са включени подпочвените води!
Формулите, които съм дал по-горе са простички и се отнасят за случая без подпочвени води, както е случая на Костенурка. Както писах по-горе, те са теория! По-интересно е какво реално се случва, за това моля за коментар от Костенурка. Интересно ми е дали тази теория се покрива с практиката.
AntonBM

Мнениеот Инженер » 04.02.2010 10:57

Експеримента на Костенурка е на малка дълбочина - 1,5 - 2метра.Там по-скоро влияние може да има паднал по-обилен дъжд.Но не и подпочвени води(освен ако не са много плитки - видими).
Но сега е интересно дали е извадил някакво количество топлина от тази , която е вкарал.И какъв е коефициента на полезно действие на системата.
Инженер

Мнениеот gendo » 05.02.2010 00:06

Ако има подпочвени води, е сигурно че всичко отива ПД. Нали искаме да разберем какво к/во топлина има в сухата Испанска земя - вижте бурканите. Все пак, колко чалъма виждате да се оползотвоти Т° под 20° когато на ван е - 5°?
Ало, Костенурка колко е Т°-та!?

Пак да напомня

http://www.interclimaelec.com/

Остават ми само още 2 покани. Едната е за Костенурката, стига да отговори!!!
Аватар
gendo

Мнениеот Lupus » 05.02.2010 00:25

Какво се заядохте с тия подпочвени води??? Има хиляди места, където няма и капка вода!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Завръщане

Мнениеот Костенурка » 21.02.2010 16:59

Здравейте, изчезнах за известно време от форумът,но си имам причина.И то доста добра.

Изображение

На Каталунците взе че им стана интересно и ми отпуснаха малко средства за да продължа с опита.И така както виждате съм се заел сериозно по въпроса.
Изолирана земна маса с бали слама, цилиндър с диаметър 3м ивисочина 1,5м, и 12 топлообменика.Очаквам че до средата на следващия месец ще съм завършил системата.
По късно днес или утре ще анализирам последните данни от старата система и ще ги публикувам.
Г-н AntonBM до 1м дълбочина глинеста почва или наноси,останалите 0,50м песъчлива почва или чакъл.

Г-н gendo Благодаря за поканата,но за съжаление я виждам малко късно, надявам се че сед 2 години ще можем достойно да вземем участие.
Поздрави К.
Костенурка

Данни

Мнениеот Костенурка » 22.02.2010 19:36

Здравейте ето и обещаните данни:

от 16 до 20 Октомври
Изображение
от 27 Окт. до 3 Ноември
Изображение

от 3 до 13 Ноември
Изображение

от 13 до 21 Ноември
Изображение

от 21 до 30 Ноември
Изображение

от 30 Ноември до 9 Декември
Изображение

от 9 до 16 Декември
Изображение

от 16 до 22 Декември
Изображение

от 22 до 29 Декември
Изображение
Поздрави К.
Костенурка

Последни данни

Мнениеот Костенурка » 22.02.2010 20:02

от 29 Дек. до 11 Януари
Изображение

от 11 до 18 Януари
Изображение

от 18 до 27 Януари
Изображение

от 27 Януари до 3 Февруари
Изображение

Е Това е всичко от старата инсталация.
Последните 2 седмици (18Ян. до 3 Фев) Акумулаторът е без изолация.
От 20 Октомври до 3 Февр. не се инжектира практически никаква енергия.
Инжектирана енергия за целият период на функциониране е около 0,330MWh.
Поздрави К.
Костенурка

Графики

Мнениеот Костенурка » 22.02.2010 20:58

За тези които не разбират графиките,нека да погледнат по горе схемата на акумулатора,да видят коя сонда къде мери темрература,да ги потърсят на графиките.
Вертикалната ос показва температура в градуси.
А хоризонталната ос показва броя на записаните лектури(min) на дата-логера за даденият период от време.
За всяка графика съм дал периода:
примерно от 11 до 18 Януари, дата-логера е записал 12000 лектури(min).
Периода м/у две лектури е 1 минута.
Последна промяна Костенурка на 15.04.2010 00:14, променена общо 1 път
Поздрави К.
Костенурка

Мнениеот gendo » 23.02.2010 02:57

Ако добре разбирам Т° на CH6 - в средата м/у топлообмениците е най стабилна. Ти сигурно за това си решил да направиш изолиран кръг сас слама. Получава се точно това което е и целта. Акумолатор но не сас вода, а от земя!
Eй тук на скоро видях нещо супер оригинално но с 1500Л вода, а за цената ... да не говорим!

http://www.sonnenkraft.de/Products/Syst ... Video.aspx
Аватар
gendo

Монтаж

Мнениеот Костенурка » 28.02.2010 15:36

Здавейте,поработих малко върху новата система и резултатите са следните:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Сл. колектори вече са 3 бр. свързани в серия.
Земния акумулатор има 3 стринга по 4 топлообменика свързани в серия.
Всеки стринг е спираловидно развит от центъра на акумулатора към перифериата,с оглед равмомерното разпределение на топлинната енергия.
Вече изпробвах двата циркулационни кръга/Сл.колектори- топлообменик, топлообменик-буфери-стрингове/ и се оказа че помпите са слаби и няма нужният дебит на топло-носител в различните кръгове.
Ще пробвам да монтирам 2 помпи в паралел или да потърса нещо по мощно.
Както виждате вече разполагам с калибрирани термометри за тръбната система, и с дигитални също калибрирани термометри за земния акумулатор.
Както и дебитометри за калибриране на всички термични кръгове.
Моля за съвети и коментари за да избегна евентуални грешки в самото начало, ще се радвам и на въпроси.
Последна промяна Костенурка на 04.03.2010 23:03, променена общо 1 път
Поздрави К.
Костенурка

Мнениеот gendo » 02.03.2010 21:14

Птивет

Нямаше ли начин да избегнеш дарвото за да се подобри топлообмена?
В твоя случай по какво садиш за дебита, колко трябва да бъде и на каква ДТ°?
Аватар
gendo

По нататък

Мнениеот Костенурка » 04.03.2010 23:01

Здравейте,
За съжаление,Не-виждам много коментари по резултатите на старата система.Също така и съвети за новата система.
Изключение прави само г-н gendo който ми е задал два въпроса на които ще одговоря:
Г-н gendo както виждаш от снимката по долу разполагам с три различни сл. колектора свързани в серия.Щом са свързани в серия,дебита ще е като на един колектор. За два от тях имам документация където производителят ми указва следния дебит:
"Препоръчителен дебит 50-80литра/м2h."
Колекторът има полезна площ 1,7м2.
На пример да вземем максима 80литра/м2h,то 80x1,7=136литра/h.
1h=60min,то 136/60=2,266литра/мин.
Което за Сега ме устроива, понеже под земята имам 3 стринга x 4 топлообменика свързани в серия, което значи че горното обяснение също важи и за тях,самоче производителят съм Аз,и препоръчвам 1 литър/мин.(Лични наблюдения,и много изследвания)
И така 3 сринга х 1литър=3 литра/мин.
Ще настроя системата с дебит на топлообмен 3 литра/мин, и ще видя какво ДТ* ще се получи.

Изображение

Дървото,
дървото е там за да изолира " по топлата част на топлообменика от малко/много по студената част".Също така и за структура.
Последна промяна Костенурка на 06.03.2010 01:54, променена общо 5 пъти
Поздрави К.
Костенурка

Помпи

Мнениеот Костенурка » 04.03.2010 23:06

Изображение

Изображение

По мощни помпи.
Поздрави К.
Костенурка

Мнениеот gendo » 07.03.2010 01:23

Ппивет на всички,
Да г-н Костенурка, за съжаление на този пост май само ние "чужденците" останахме!
За дебита: Според мен не се фиксирай варху данните на производителя. Там дебитът е даден при положение че топлиш вода, Ø и дължина на серпантината а от там и площ. Без да забравяме че водата е най-добрият акумолатор - (най-висок термичен капацитет), останалото си остава същото. По добър контакт, по голяма площ = по голяма ефективност.
Нормално дебитът в една инстал. освен с ∆T е саобразен и с регулираната мощност на генератора. Но сланцето няма термостат!!! Какъв е оптималният дебит на твоята инсталация ти първи ще разбереш. Аз мисля че една помпа à debit variable par rapport le ∆T би вършила по добра работа.
За дървото: В един топлообменник когато Т° на топлоносителя > от най-ниската в него не може да има загуби. Не виждам интереса от изолазия ватре в него. Там енергията не се губи. Ако греша нека по знаещите да ме поправят. За това и се очудих на "дарвената ти конструкция". Медните тръби ,ако не се лъжа Ø 32 са достатъчно здрави стига да не са запоени с калай.

Courage!
Аватар
gendo

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода