Техническа оценка на соларни панели

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Техническа оценка на соларни панели

Мнениеот tda030 » 07.03.2010 14:41

Здравейте,

Тъй като не съм техническо лице, може ли някой да ми помогне със степенуване по важност на техническите параметри при съпоставянето на два различни фото панела. Коя е най-важната характеристика, която определя качеството на един панел?

И един малко по конкретен въпрос: интересувам се дали някой има информация за качеството на панелите на китайската фирма Фоно Солар (www.phonosolar.com), тъй като все още не съм срещал лице/фирма което да е направил инсталация с тези панели.

Благодаря предварително
tda030

Мнениеот DanielDimov » 07.03.2010 16:23

1. ефективност

2. фил-фактор

3. температурен коефицент по мощност
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 07.03.2010 16:39

Всички параметри са важни - зависи от кой точно се интересувате. Някой гледа цената, друг - технологията, трети - надеждността или качеството. Все едно да попитате кой е най-важния параметър на една лека кола. Ами аз ще кажа конските сили, жена ми ще каже цвета на купето, а сина ми - мощността на тонколоните.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот hridaq » 07.03.2010 17:27

Този път, абсолютно съм съгласен с гн.Матеев. Пример и от мен. Все едно да попитате коя е най-важната жена в живота ми. Едни залагат на майките си, други на жените си, трети на по-широки връзки включващи любовници, секретарки и бодигардки.
hridaq

Мнениеот Инженер » 07.03.2010 18:34

Може би колегата " tda030" без да иска поставя много интересен въпрос.На базата на него , предлагам който може, да точкува параметрите по десетобална система.Например:надеждност - 9 точки,ефективност - 6 точки , цена - 7 точки, технологичност за монтаж - 4 точки, и т. н.
Предлагам ,тези които имат опит (аз нямам такъв), да точкуват параметри , които смятат , че са важни.
Инженер

Мнениеот DanielDimov » 07.03.2010 23:20

ако цената се брои за технически параметър - тя разбира се е най-важната :wink:
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 11.03.2010 15:43

Ако цената беше най-важна, целия свят щеше да кара Трабанти. Практиката обаче говори точно за обратното. Никой не иска да кара най-евтините коли. Дори и най-бедните хора предпочитат втора ръка западна кола пред чисто нова социалистическа кола.

Аз бих казал, че най-важния параметър е

СЪОТНОШЕНИЕТО НА ЦЕНАТА КЪМ КАЧЕСТВОТО

Абсолютно всеки иска качество но и абсолютно всеки иска по-ниска цена. Двата параметъра си противоречат и подобряването на единия води до влошаването на другия. И ако цената е все пак ясна, то качеството е един мъгляв и трудно измерим параметър. В резултат на това различните хора намират собствения си баланс (на цена и качество) на различно място, което пък води до покупка на различни марки и модели коли (модули). Дефакто всеки търси максимално качество на цена, която може да си позволи.

Самите пък производители трудно могат да си променят цената, защото отдолу са подпрени от себестойността. И поради тази причина те наблягат на мъглявостта на параметъра КАЧЕСТВО. Не го подобряват, защото това струва пари, а започват да се хвалят по медиите, надявайки се с това да създадат по-добър имидж на стоката, а хората подсъзнателно да си мислят, че качеството е по-добро. Това се нарича РЕКЛАМА.
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали