Умишлено ли някой ФЕЦ се присъединяват на 10км. от мястото?

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Умишлено ли някой ФЕЦ се присъединяват на 10км. от мястото?

Мнениеот патриот » 13.11.2009 17:35

където би трябвало да те присъединят?
Видях няколко такива становища. Ако има необходимите условия за присъединяване на място, защо ЕРП то го прави невъзможно?! Пари на ръка ли искат, или просто така им е наредено от Горе?
патриот

Мнениеот ferdy » 13.11.2009 17:57

Има условия според вас, това не означава, че реално има такава техническа възможност. Не съм виждала необосновано становище.
ferdy

Мнениеот nikpeev » 13.11.2009 18:01

Трябва да става въпрос за голяма централа или за много неподходящ терен за да има присъединяване на 10км. Голямата централа наистина не може да се присъедини къде да е.
nikpeev

Мнениеот Deny G » 10.03.2010 19:24

Здравейте,
До колкото се запознах със "ЗАКОН за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата"
Обн., ДВ, бр. 49 от 19.06.2007 г., изм., бр. 98 от 14.11.2008 г., в сила от 14.11.2008 г.

в чл.14 ал.4 е записано:
(4) В условията за присъединяване преносното и разпределителното предприятия са длъжни да посочат минимална схема на присъединяване, като предвидят присъединяването да се извърши към най-близката съществуваща точка от преносната или разпределителната мрежа, както и предварителна стойност на цената за присъединяване. Разпределителното или преносното предприятие е длъжно да посочва като възможност за присъединяване и съоръженията на присъединени или присъединявани производители или потребители.

Това не изключва ли вариантите за становище от ЕРП-та на разстояние 10 км или подобни разстояния?
Deny G

...

Мнениеот Gio » 10.03.2010 21:28

ЧЕЗ издават такива - като от циклостил ги вадят едни и същи становища. Казват на клиентите ни, че в предварителния договор ще бъдат по-конкретни и така...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот milen151 » 11.03.2010 11:58

Това за съжаление стана практика на нашитеЕРПта с една едничка цел-ДА ТЕ ОТКАЖАТ ОТ НАМЕРЕНИЯТА защото ти си неудобен там на това място.Ти в момента им се пречкаш и те са измислили как да те прецакат.И естественно ще ти дадат най смисленото обяснение защо става така.
milen151

Мнениеот Mateev » 11.03.2010 16:00

ЕРП-тата не могат самоволно да ви посочат далечна точка за присъединяване, ако има по-близка алтернатива. Самите те не го желаят, защото не е в техен интерес. Друг е въпроса, че даден далекопровод може да е блокиран от предварителни договори със спекуланти, в резултат на което ERP-тата могат да ви накарат да правите паралелен далекопровод. Виждал съм такова становище.

Друг е въпроса дали някъде някой шеф в ЕРП-тата не се е разпоредил на неговите служители да правят беззакония. Такива случаи е имало (може би има и сега) с ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ. ЕОН например противозаконно бойкотираха процедурата по присъединяване повече от 6 месеца. После изведнъж се оправиха. Или пък например ЕВН, които в момента пишат глупости по предварителните си договори и задължават инвеститорите да си правят централата С ЕДИН ЕДИНСТВЕН ТРИФАЗЕН ИНВЕРТОР. Не знам да се смея ли или да плача. ЧЕЗ също пишат глупости по предварителните договори, като задължават инвеститорите да слагат КОНТАКТОР в главното разпределително табло. Всеки път когато някой специалист чете такова становище, пада под масата от смях за некомпетентността на отговорните служители в ЧЕЗ.

Общото и в трите ЕРП-та е това, че са си въобразили, че са богове. И вместо да дадат само едно становище за присъединяване, те започват да се месят и да се разпореждат как ще си правиш централата (нещо, което въобще не ги интересува и не им влиза в работата). Те имат право само да те присъединят и да изискват качество на електроенергията, а не да ни казват с какви инвертори ще работим и дали ще слагаме контактори или не.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Gio » 11.03.2010 16:13

...та как да не се чувстват такива -нали от едното ЕРП излезе министър на енергетиката, а от другото шеф на НЕК - разбира се, че ще се чувстват и още как...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Deny G » 11.03.2010 18:39

Да, те добре се чувстват богове, но това не може ли да се оспорва от инвеститора по някакъв начин.
В следващия член на закона пише, че разходите за присъединяването, за съоръженията извън границата на собственост са за сметка на разпределителното дружество.

Моля за съвет, че и мен искат да ме пратят за зелен хайвер.

Чл. 15. (1) Разходите, необходими за присъединяване на енергийния обект на производителя към съответната мрежа до границата на собственост на електрическите съоръжения, са за сметка на производителя.

(2) Разходите, необходими за присъединяване на енергийния обект на производителя към съответната мрежа от границата на собственост на електрическите съоръжения до мястото на присъединяване, са за сметка на преносното или на съответното разпределително предприятие, като производителят дължи цена за присъединяване, включваща само преките разходи, извършени от преносното или съответното разпределително предприятие по неговото присъединяване, определена по реда на съответната наредба по чл. 36, ал. 3 от Закона за енергетиката.

(3) Разходите за разширението и реконструкцията на преносната и/или на разпределителната мрежа, свързани с присъединяването на енергийния обект на производителя по чл. 13, ал. 2 , са за сметка на преносното, съответно на разпределителното предприятие и не се включват в цената за присъединяване на производителите на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.
Deny G

Мнениеот ferdy » 11.03.2010 21:17

Дени, в кой район си?
ferdy

Мнениеот YordanIvanov » 12.03.2010 00:33

Да коригирам Матеев за трифазния инвертор....след получен предварителен договор, изготвен проект, внасям да съгласувам, ТЕ СЛАГАТ ПЕЧАТ СЪГЛАСУВАН и ми казват ама да си го направите с трифазен инвертор(в едно писамце това)...хем съгласуван, хем след договора, хем с изготвен проект вече да си го промените.Като реша проблема докрай, ще кача цялото инфо от до за да помогна на колегите в подобна ситуация.
YordanIvanov

Мнениеот Deny G » 12.03.2010 14:31

ferdy написа:Дени, в кой район си?

Пловдивска област - EVN.
Deny G

Мнениеот Емил » 12.03.2010 19:47

Чувстват се богове, не защото излъчват министри и шефове на НЕК от редиците си, а защото са частни монополисти.

Нямам представа дали някъде по Света има такъв случай - да се приватизира държавен монопол, и на негово място да дойде узаконен частен монопол.

Частният монопол е 1000 пъти по-арогантен от държавния монопол.

Държава, която създава условия за частен монопол - това е най тъпата държава на Света.

Представете си моята частна фирма да е единствената, която има право да строи жилища. Дори и държавна агенция да ми налага продажната цена, аз ще имам най-великата строителна фирма, защото няма да имам конкуренция, и ще правя клиентите си на маймуни. И аз няма даимам никаква вина за това, защото държавата ми е дала почти неограничени права.

Така че ерепетата не са виновни, виновни са идиотите, които допуснаха да се случи това в България !
Аватар
Емил

Мнениеот YordanIvanov » 12.03.2010 21:12

Емил, и за капак да са продаде тази компания за 20 мил. евра. :scratch: :thumbdown: :thumbdown: .Аз да бях отишъл в първата банка щяха да ми дадат кредит за купя една такава компания...
YordanIvanov

Мнениеот ferdy » 15.03.2010 13:05

Deny G написа:
ferdy написа:Дени, в кой район си?

Пловдивска област - EVN.

Ако искаш дай малко подробности да видим можем ли да ти помогнем.
ferdy

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ