Искам слънчев колектор и малко помощ

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Искам слънчев колектор и малко помощ

Мнениеот System » 31.01.2010 14:36

Значи решил съм да слагам слънчев колектор. Сега започвам да разучавам кое как е и случайно попаднах на вашия форум.
Виждам, че някои от вас се занимават професионално с тази дейност затова моля за малко помощ.
Първо да кажа, че съм се спрял на селективен тип колектор, на кой производител незнам за сега. Бойлер с една серпентина около 80-100 литра. Живея в апартамент на първия етаж. Колектора ще го слагам на терасата. И тук изниква първия въпрос. На снимката по-долу е точно кооперацията в която живея. Вижда се къде е север. И със три цвята съм нарисувал три възможни положения на колектора. Кое от трите положения бихте препоръчали и с какъв ъгъл спрямо хоризонта?

Изображение

А на долната картинка съм нарисувал част от апартамента ми. Цветните линии са разположени в синхрон с предната картинка. Тук въпроса ми е: може ли помпата на системата + цялата електроника и др. работи да са разположени на терасата (червения квадрат) или е задължително някои неща да са по-близо до бойлера?

Изображение

Благодаря предварително на всички отзовали се!
System

Мнениеот Емил » 31.01.2010 15:16

Аз не съм кой знае какъв спец, но от позиция на човек, който си е направил и вече ползва система за топла вода ще кажа - насочи панела на възможно най-чист юг, и го монтирай на 45% от хоризонталата.

Чист запад е абсолютно неприемливо разположение.
Аватар
Емил

Мнениеот System » 31.01.2010 15:20

Емил написа:Аз не съм кой знае какъв спец, но от позиция на човек, който си е направил и вече ползва система за топла вода ще кажа - насочи панела на възможно най-чист юг, и го монтирай на 45% от хоризонталата.

Чист запад или чист изток е абсолютно не приемлива посока.

Специално съм сложил снимка от Google Earth. Знам, че чистия юг е най-добре, обаче ако се вгледаш в снимката ще видиш, че заради профила на кооперацията ако сложа чист юг половината от него ще ми е сенчест заради кооперацията (да напомня на първия етаж съм). Аз лично мисля че трябва да е юго-запад или чист запад. Отделно забравих да спомена, че топла вода ще се ползва най-много в края на деня.
System

Мнениеот kubi » 26.03.2010 16:13

Мога да ти помогна, ако все още не си сложил панела. Фирмата ми се занимава с това и станах спец по малките системи.
kubi

Мнениеот YordanIvanov » 26.03.2010 19:57

Ти за това ли се регистрира?Да направиш едни бързи 200 лева?
YordanIvanov

Мнениеот kubi » 27.03.2010 11:19

ще го направя безплатно!!!!!!
kubi

Назад към Слънчеви колектори за топла вода