Фотоволтаична електроцентрала - инвестиция и възвръщаемост

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот petyostoev » 31.03.2010 09:23

kushtir
"По-добре врабче в ръката , отколкото гълъб в небесата "
Има логика в тази поговорка.
И аз така разсъждавах като тебе преди две години,но още го няма врабченцето.
Но не се отказвам.Не се отказвай и ти.
Успех
petyostoev

Мнениеот kushtir » 31.03.2010 13:10

Така поставен въпроса от моя страна се оказа неправилен. Понеже имам земя с такава площ от 21 декара и затова попитах какво струва за тази площ. Имам и по-малка земя от 3 декара , която би била подходяща за малка централа , но там в района се очаква да започва мащабно стоителство и засега ще изчакам да видя как ще се развият нещата ... току виж от там може да влезне някое друго евро ;)

С 250 000 евро какво мога да направя .. какъв капацитет може да има централата и на каква площ приблизително . Не знам какви модули да се използват... всеки производител си рекламира стоката и изтъква само положителните характеристика на модулите. Незнам дали КПД-то е най-важния фактор или има и други тънкости.

@petyostoev: Поговорката си е част от живота и съм виждал много пъти как врабчето каца .... но и понякога отлита. При мен кацна няколко пъти и успях да го задържа , но в други мои начинания.
Трябва да се опитва , без риск няма как да се получи нищо ... къде премерен , къде необмислен ... при всеки е различно.
kushtir

Мнениеот ferdy » 31.03.2010 14:37

Едни 80-90 кВт можеш да направиш за тази цена, те ще ти носят 50-60 хиляди лева на година и това за допълнителен доход си е една чудесна инвестиция.
ferdy

Мнениеот kushtir » 31.03.2010 18:52

ferdy написа:Едни 80-90 кВт можеш да направиш за тази цена, те ще ти носят 50-60 хиляди лева на година и това за допълнителен доход си е една чудесна инвестиция.

Наистина не звучи никак зле като за начало.
А какво ще ме посъветвате като вариант за изпълнение - първо да си направя централата и след като я пусна в действие да кандидатствам за субсидия или първо да подготвя документите за субсидия и след като получа парите да започвам изграждането. Като времетраене колко би била процедурата при двата варианта?

А всъщност има ли някаква драстична разлика в процедурите когато се прави централа със собствени средства и със субсидия?
kushtir

Мнениеот srusev » 31.03.2010 20:18

kushtir написа:
ferdy написа:Едни 80-90 кВт можеш да направиш за тази цена, те ще ти носят 50-60 хиляди лева на година и това за допълнителен доход си е една чудесна инвестиция.

Наистина не звучи никак зле като за начало.
А какво ще ме посъветвате като вариант за изпълнение - първо да си направя централата и след като я пусна в действие да кандидатствам за субсидия или първо да подготвя документите за субсидия и след като получа парите да започвам изграждането. Като времетраене колко би била процедурата при двата варианта?

А всъщност има ли някаква драстична разлика в процедурите когато се прави централа със собствени средства и със субсидия?

Пусни документите и започвай строителството.
А иначе моя съвет е .Вземи си ги бутни в една банка тея 250 000 евро и си живей живота. А най-добрия вариант е купуваш акции на СП500 и с тяхната 13% доходност (средна за последните 80тина години) просто нямаш грижи за фец.

Аз лично смятам, че трябва да се строи фец със субсидия и кредит + личните пари на влог като гаранция за бъдещи непредвидими обстоятелства. Но всеки си има глава на раменете и най-много не се вързва това, че вие имате 250000 евро и незнаете как да ги управлявате.
srusev

Мнениеот YordanIvanov » 31.03.2010 20:30

srusev написа:
kushtir написа:
ferdy написа:Вземи си ги бутни в една банка тея 250 000 евро и си живей живота. А най-добрия вариант е купуваш акции на СП500 и с тяхната 13% доходност (средна за последните 80тина години) просто нямаш грижи за фец.

Това с банката що годе става като вариант въпреки, че пак не бих го посъветвал човека, но с акциите е безумие.Повярвай ми.
п.п.Колега, почети малко форума пак ти казвам.
YordanIvanov

Мнениеот srusev » 31.03.2010 20:55

YordanIvanov написа:
srusev написа:
kushtir написа:
ferdy написа:Вземи си ги бутни в една банка тея 250 000 евро и си живей живота. А най-добрия вариант е купуваш акции на СП500 и с тяхната 13% доходност (средна за последните 80тина години) просто нямаш грижи за фец.

Това с банката що годе става като вариант въпреки, че пак не бих го посъветвал човека, но с акциите е безумие.Повярвай ми.
п.п.Колега, почети малко форума пак ти казвам.

Проблемът с влог в банка е, че в повечето случай ликвидността е лихвата минус годишната инфлация, а ако искаш да правиш пари няма да ти стигне. Докато с акциите става. Най-ярък пример е това което се случи миналата година S&P500 - 680 сега - 1170. Сам си прави сметка, но това е инцидентен случай, заради кризата. Според една много умна книга от създаването на индекса средната годишна доходност е 13%.
Но пак казвам панацея няма. Всеки си носи риска. Дали ще е във ФЕЦ, влог или акции навсякаде има риск. Сещам се за един много показателен случай. Нобелов лауреат, който измисля как да отстрани рискът при инвестирането и това му носи нобелова награда. Е да получило се рискът бил хеджиран, но други обстоятелства го принудили неговият фонд да отбележи трилиони долари в отрицателната посока и да фалира моментално. Трагична история.
srusev

Мнениеот kushtir » 31.03.2010 21:41

опа-а-а , по-полека малко колеги , що така сте ме разбрали че имам 250 000 евро и незнам какво да ги правя .... нито някъде съм казал колко пари имам , нито че незнам какво да правя с тях ... дори напротив , казах че съм тук за да се информирам за бъдещото си начинание.
Иначе уважавам мнението на хората , но тук с банките и акциите вижданията ни се разграничават.
Спокойно мога да живея и ако си купя 1000 крави и 1000 овце и живея в гората , но защо да давам парите си на банка , т.е. някой да печели с моите пари .... Аз смятам , че човек слага парите си в банка точно тогава , когато не знае какво да прави с тях. Какво ще стане ако всички си сложим парите в банка или купим акции ... ми кой ще работи тогава ?:)
имам доста горчиви спомени от 1997г. - всички си държахме парите в банки и както бяхме станали милионери ( от многото нули ) на следващият ден имахме килограми с хартиени банкноти , които не струваха нищо
Пожелавам успех на всеки в начинанието му. Пари не се правят само с пари , трябва още нещо.
Аз винаги съм се придържал към философията на Скот Фитцджералд във "Великият Гетсби" , че човек е толкова голям , колкото големи са мечтите му.
kushtir

Мнениеот srusev » 31.03.2010 21:49

Да и видя ли как завърши великият Гетсби.

Има една поговорка: Пари при пари отиват, но не многото при малкото, а малкото при многото.

Колкото и да ти се вижда сива си е абсолютната действителност.
srusev

Мнениеот Lupus » 31.03.2010 22:31

kushtir написа:....
имам доста горчиви спомени от 1997г. - всички си държахме парите в банки и както бяхме станали милионери ( от многото нули ) на следващият ден имахме килограми с хартиени банкноти , които не струваха нищо
....

А на мен ми е много интересно какво щеше да се случи с тях през 97г ако не ги държеше в банки, а буркани?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот valka » 31.03.2010 22:42

kushtir , по груби сметки, и от многото мнения във форума, мога да направя един анализ за инвестицията и връщането. Ако инвестираш собствени средства, ще си върнеш парите на 9-10 година. Ако ползваш кредит от банка, на 13 - 15 година(според лихвата). Ако успееш да се вредиш по някоя субсидия - за 3 до 5 години(според процента на финансиране). Като има едно условие, да се задържи сегашната цена на изкупуване от ВЕИ.. Така, че когато нямаш какво да загубиш, можеш всичко да рискуваш.
valka

Мнениеот kushtir » 31.03.2010 22:57

Lupus написа:
kushtir написа:....
....

А на мен ми е много интересно какво щеше да се случи с тях през 97г ако не ги държеше в банки, а буркани?

Аа за буркани незнам , ако някой е държал в буркани да каже
тогава в онези времена баща ми си купи камион , който го имаше до скоро. Вадеше му пари дълги години. ... а аз си останах само с горчив спомен от шибана банка и много изгодна лихва.
Спомням си също , че тогава една гарсониера в Пловдив струваше 3500 марки .... жалко че тогава не бях достатъчно финансово ориентиран и инвестиционно узрял.
има още хиляди примери какво да се прави с пари .... но основното е да се влагат.
kushtir

Мнениеот srusev » 01.04.2010 22:27

И сега един много важен въпрос.

Тези панели 25г. живот ли имат?

Защото за да оценим възвращаемостта трябва да приемем целия период на възвръщане.

Те ако на 30г. произвеждат 70% е просто перфектно та дори и 50%.

Моля някой от вещите в занаята, които са инсталирали в Германия централи сигурно са виждали стари централи, да отговорят.
srusev

Мнениеот Miro » 03.04.2010 11:02

Прочети из форума, ще намериш инфо. Има централи на по над 30 години и работят на 80% ...
Miro

Мнениеот donpesho » 03.04.2010 17:23

srusev написа:И сега един много важен въпрос.

Тези панели 25г. живот ли имат?

Защото за да оценим възвращаемостта трябва да приемем целия период на възвръщане.

Те ако на 30г. произвеждат 70% е просто перфектно та дори и 50%.

Моля някой от вещите в занаята, които са инсталирали в Германия централи сигурно са виждали стари централи, да отговорят.

Бумът на централки започна от 2000 г.,така че масовите централи са на около 10 г. Как да ти отговоря на въпроса след като за да е наясно човек трябва да потърси централа построена около 1980 г., но тогава КПД -то на панелите едва ли е било като днешното :D ,може би има някакви тестови централи на такава възраст ,но панелите ще се различават от днешните ,така че поне до този момент сме сигурни че панелите издържат 10-12 г.
Аватар
donpesho

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали