120 лт бойлер - 2,15 м2 панелен колектор ?

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

120 лт бойлер - 2,15 м2 панелен колектор ?

Мнениеот zaksofon » 01.04.2010 12:03

Здравейте на всички. Преди няколко дена се обърнах към форума за съвет, благодаря на отзовалите се! Тогава споменах, че искм да отоплявам 160 лт бойлер, но бях в грешка... :oops: не съм виждал как изглеждат 160 лт и като гледам моя 120 лт съм си представял друго, но както и да е.....Вчера капарирах панелен"черен"колектор на сънсистем 2,15м2, с него се надявам да сгрея 120 лт бойлер. Това е единия ми въпрос. Втория е, ще сбъркам ли ако свържа колектора към помпата и разширителния съд на котела? Нямам за даване още 300-400 лв за помпа, ЮПС, акумулатор, разширителен съд.... Плана ми е следния: двата кръга(котел и колектор), ще се свързват в обща помпа, като кръгът на парното ще бъде затворен с кранове на входа и изхода на помпата през лятото и обратното през зимата. Не знам само ще има ли проблем да ползвам общ разширителен съд-16 лт. Ще ми е интересно да видя и вашите мнения. Следващия ми въпрос....какво представлява термо датчика който включва помпата от колектора, същия като на котела ли е, т.е. потенциометърче с градусите и пружинка която се захваща за изходящата тръба? И последния въпрос - мога ли да използвам пластмасови тръби с алуминиева риза и ако може с какво да ги изолирам, тъй като при мен те ще са по дължина 5-6 метра под земята на дълбочина около 30 см? Благодаря ви предварително, надявам се на вашата помощ!
винетка-67лв, застраховка-160лв, макферсони-300лв, гуми-200лв........ - ДА КАРАШ НА ЛУНАТА - БЕЗЦЕННО!!!
zaksofon

Мнениеот wasko_bg » 02.04.2010 10:08

Г-н Saksofon, може да се използва РШ на съществуващото локално парно ако той е за система под налягане, а не отворен съд. Иначе или трябва да го монтираш над панела, или панелът трябва да е по ниско от бойлера- и в двата случая отворена система. Спестяваш 300-400 лв. примерно, но постоянно трябва да я следиш да не се свърши течността в системата, неефективно и безсмислено според мен. Управлението на системата ти ще бъде доста лошо ако не използваш диференциален термостат, а биметалният датчик, който цитираш и сигурно служи за управление на помпата на локалното ти отопление. 2,15 панела е напълно достатъчен за твоя 120л. бойлер. Относно PEX-AL-PEX тръбите, то скептично ти отговарям, че може да ги ползваш, но е желателно да си намериш по-качествени (както и фитингите), или с пресфитинги. Дай още информация и съм сигурен, че и другите от форума ще помогнат доста.
wasko_bg

Мнениеот zaksofon » 02.04.2010 14:21

Много благодарности на отзовалия се Васко. Ами като повече подробности мога да кажа, че системата на парното ми е под налягане, на водната риза има манометър който майсторите, които вързаха системата ме предупредиха, че трябва да бъде на 1.5 за да е най ефективно, което ме навежда на мисълта, че разширителния съд е под налягане. Да си кажа честно не съм разбирач по темата и може би се изразявам глупаво, за което се извинявам, но пък искам да започна малко поне и зе себе си да разбирам за какво става въпрос, за да направя всичко читаво и ефективно! Диференциращ терморегулатор ще си взема, убедих се в това, че не може без него, ако не се лъжа на ИНТИЕЛ какъвто ми и ЮПС-а са около 60 лв, поправете ме ако бъркам. А възможно ли е с едно такова у-во да вържа и котел, панел и бойлер с обща помпа както обясних в предишния пост. Просто да махна биметалното термореле на котела и да свържа диференцялния терморегулатор и към двата кръга. Обясних вече, че кръгът на котела ще е затворен през лятото, а на панела през зимата заради общата помпа. Благодаря на отзовалите се !
винетка-67лв, застраховка-160лв, макферсони-300лв, гуми-200лв........ - ДА КАРАШ НА ЛУНАТА - БЕЗЦЕННО!!!
zaksofon

Мнениеот wasko_bg » 02.04.2010 18:52

За да направиш нещо читаво и ефективно, което да ти изисква по-малко време за обслужване трябва да направиш две независими системи на затопляне на бойлера с алтернативни енергоисточници, или по-просто казано първо да си вземеш бойлер с две серпантини или серпантина и мантел. Иначе всяка пролет и есен трябва да източваш, пълниш, обезвъждушаваш едната или другата система. Друг е въпроса, че ще увеличиш отлаганията в панела от водата, която всяка година ще сменяш, а оттам ще съкратиш и живота и ефективността му.
Можеш да не махаш терморегулатора на помпата ако все пак не се навиеш на по-горе написаното, а да свържеш паралилно в помпата управлението от диференциалния термостат.
wasko_bg

Мнениеот zaksofon » 03.04.2010 18:07

[quote="wasko_bg"] За да направиш нещо читаво и ефективно, което да ти изисква по-малко време за обслужване трябва да направиш две независими системи на затопляне на бойлера с алтернативни енергоисточници, или по-просто казано първо да си вземеш бойлер с две серпантини или серпантина и мантел.
Ами аз може би съм пропуснал да спомена, че бойлера ми е с две серпентини... А ми се иска да използвам обща помпа за парното и за панела.През зимата няма нужда да източвам флуида на панела защото първо, че ще взема пропилен - гликол(дано така се казваше) и второ кръгът на панела ще е затворен на входа и изхода на помпата. Така нали пак стават два "независими кръга", но с обща помпа?
zaksofon

Мнениеот kubi » 05.04.2010 18:26

Няма невъзможни неща! Ако на тебе наистина не са ти ясни някои принципи, то не прави нщо и ще бъдеш жив!!!!! Ако си решил да се самоубиваш прави си каквито искаш експерименти.
С една помпена група можеш да управляваш няколко кръга, но трябва първо да отвориш всички кранове, така че тези кръгове да станат един единствен, който да изпробваш за херметичност. След това с отделните кранове, можеш да изолираш кръг по кръг.
Задай си въпроса какво се получава, когато е зима +3 градуса, но през целия ден пече слънце? В моя град това се случва поне 10 дни през зимата. Единия контур ще има източник на топлина - котел, другия ще има източник на топлина - слънчев панел. Тогава искам да видя изражението на лицето ти, когато разбереш, че не можеш да ползваш слънцето!
На тебе и на всички, които искат да икономисат апаратура пожелавам успех в живота!!!
Между другото UPS за слънчева система е излишен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kubi

Мнениеот LazarG » 05.04.2010 20:41

kubi написа:Между другото UPS за слънчева система е излишен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Напълно споделям, но и двамата знаем, че не всички мислят така. :)
Аватар
LazarG

Мнениеот zaksofon » 06.04.2010 09:33

Благодарско на отзовалите се, искам само да вметна, че по празниците бяхме на гости при семейството на приятелката ми и татко и ми подари ПОМПА :D Мдааа WILO :) за което много-много се радвам, преди време той ми подари и ЮПС ИНТИЕЛ, та да е жив и здрав човека! И като споменахме ЮПС, защо да не е нужен за колектора ? А какво ще стане ако цял ден е слънчево и няма ток, как ще се завърти флуида? Освен това, дори и да не е опасно както при котела, то тогава губя енергия и няма да си стопля бойлера! Но пък и не виждам какъв е проблема да ползвам общ ЮПС, не е същото като при общата помпа, за което напълно съм съгласен с критиката Ви. Но нали за това се допитвам до форума, макар че ако нямаше кой да ми подари помпа, щях да си го направя с една и не за друго ами нямам кеш за повече екстри. Две години правя ремонт на стара къща, която преди това купих, направих я с много труд и средства, но ето за това не бях преднвидил.... както и да е, всичко се нареди както трябва да е жив и здрав човека! Сега си търся диференциален термостат, дядо ми няма да ми подари , та в този ред на мисли, ако може да ми препоръчате нещо, ще съм ви много благодарен. Разглеждах в интернет на ИНТИЕЛ нещата и може би това ще да е, но ще очаквам и вашето мнение! Благодаря!
zaksofon

Мнениеот LazarG » 06.04.2010 22:57

zaksofon написа: И като споменахме ЮПС, защо да не е нужен за колектора ? А какво ще стане ако цял ден е слънчево и няма ток, как ще се завърти флуида? Освен това, дори и да не е опасно както при котела, то тогава губя енергия и няма да си стопля бойлера! Но пък и не виждам какъв е проблема да ползвам общ ЮПС, не е същото като при общата помпа, за което напълно съм съгласен с критиката Ви.

Ако често се случва да нямапо цялден ток, тогава е оправдано. Ако пък вече имаш, няма проблем да го ползваш
Аватар
LazarG

Мнениеот kubi » 10.04.2010 06:47

Дистрибуторите на Sunsystem - Шумен коментират, че ако нямало UPS не вървяла гаранцията на колекторите. Глурости на търкалета. Ако беше така, то щяха да ги продават комплект. Освен това те са изделия на различни производители. Що се отнася до UPS-а:
Представи си ситуацията - системата ти е изградена и работи и имаш UPS. Обаче от 25 до 30 юли си на почивка на морето.През първия ден системата ти ще работи цял ден, докато стопли водата. През следващите дни тя ще работи само по няколко часа, защото бойлерът ти е достигнал 85 градуса и помпата се изключва предпазващо от прегряване на бойлера. Това се повтаря още 3 дни - има слънце да те утрепе, имаш UPS, обаче помпата не работи. Тогава вземи UPS-а и го заври на дистрибутора дето ти го е продал.
Не знам за място, което толкова много да спира тока, че слънчевата система да има нужда от резервно захранване. Съвсем друг е въпроса, когато имаме отоплителна инсталация, особено с котел, който няма електронно регулиране на горенето. Тогава UPS-а е повече от препоръчителен!
kubi

Мнениеот LazarG » 10.04.2010 21:26

Ако колекторите не издържат на работа без UPS - не си купувайте такива колектори. Има достатъчно сериозни производители на панели, за които е смешно използването на UPS :D
Аватар
LazarG

Мнениеот kubi » 11.04.2010 08:33

Интересното за издържане на високи темпертури при слънце и неработеща помпа е, че основно значение има топлоносещата течност. Използвания пропилен гликол от SUNSYSTEM не е от най-качествените. това се вижда и от цената му. Друг параметър е разреждането с вода. Колкото е по-голяма концентрацията на пропилена, толкова по-високи температури може да се понасят. Монтирали сме система само с пропилен гликол - концентрат на фирма ..., при което ако има слънце на обяд и помпата не работи, се вдига температура около 190 градуса и се поддържа такава, докато позволяват условията. Така, че най-доброто е само с концентрат от пропилен гликол.
kubi

Назад към Слънчеви колектори за топла вода