литература?? къде

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот DanielDimov » 07.04.2010 00:26

ако правилно съм разбрал от сайта - вие сте написали база данни на C# - тоест на "managed code" - доста странно решение като се има предвид че гоните бързина

аз съм програмист и смятам че "managed" code не може да е по-бърз от "native" code написан свястно

ако пък нейтив кода е оптимизиран за конкретна платформа (процесор) - тогава нещата ще станат несравними!

това за мен означава че имате още много потенциал за ускоряване на базата...
DanielDimov

Мнениеот Tonchev » 07.04.2010 00:28

Aбе Вандал,
Остави човекът сам да си каже. Всеки може да патентова, дори и да не се чуства велик. Това е демократично и справедливо, даже.
вижте повече на http://photovoltaicbg.com
Tonchev

Мнениеот Mateev » 07.04.2010 00:51

Никой не може да ми вземе това, което ми е в главата...... :lol: :lol: :lol:

Не може и да го открадне, дори и да му предоставя сорс кода. Кой ще е луд да разгадава половин милион реда код? :lol: :lol: :lol:

Освен това тези, които дават парите, въобще не ги интересува дали дадено нещо е велико или не. Тях ги интересува само едно - даденото нещо да им върши работа и да им реализира някакви икономии. В случая - вместо супер сървър за 50 000$ - обикновен компютър за 1000$. Вместо свръх скъпи лицензи на Oracle - евтин лиценз за някаква нова чудодейна програма, която работи скромно с малко ресурси, а постига чудеса от бързодействие и компактност. Всъщност мениджъра на едно голямо предприятие разсъждава още по на едро - имам проблем, който ми струва милион долара на година. Този проблем може да бъде разрешен за 100 пъти по-малко пари. Защо да не опитам ей така, на майтап?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Tonchev » 07.04.2010 00:57

Последното е логично и вярно по принцип. Но не винаги е прогресивно. Някой може да купи нещо, за да попречи на друг да го ползва, без той сам да го ползва. Имал съм и такива предложения.
Tonchev

Мнениеот Mateev » 07.04.2010 01:16

DanielDimov написа:ако правилно съм разбрал от сайта - вие сте написали база данни на C# - тоест на "managed code" - доста странно решение като се има предвид че гоните бързина

аз съм програмист и смятам че "managed" code не може да е по-бърз от "native" code написан свястно

ако пък нейтив кода е оптимизиран за конкретна платформа (процесор) - тогава нещата ще станат несравними!

това за мен означава че имате още много потенциал за ускоряване на базата...

Всичко, което пиша, е самата истина. Повярвайте - не съм пиян. До ден-два ще публикуваме нашата тестваща програма, заедно с нейния сорс код. Идеята е всеки да се убеди, че правим коректни тестове, и освен това всеки да добави някакви собствени тестове от позицията на неговата си камбанарийка.

Ако си много любопитен и не можеш да почакаш 2-3 дни, пиши ми ЛС и ще ти пратя на мейл тестовата програма още сега, нищо че не е довършена. От 3 месеца правим тестове и ден след ден се убеждаваме, че всички останали бази данни са написани лошо. Не казвам, че сме измислили нещо гениално. Просто отделихме достатъчно внимание на всеки един детайл и спокойно пробвахме по 10 варианта на всеки един слой от софтуера. Нямахме бърза работа и спокойно прецизирахме всичко. Още повече че имаше един глупак (аз), който да плаща редовно заплати и да не притеснява програмистите със срокове. Освен това базовото задание беше жестоко - базата да поема 100 милиарда рекорда и да гарантира достъп до всеки от тях за време, по-малко от 10 милисекунди. Допълнитено изискване беше да има чарт, работещ светкавично въху 1 милиард тика, и грид с подобно бързодействие. Те също са реализирани, но са само една малка допълнителна екстра. Почакай още няколко дни и всичко това ще го видиш.

В момента си правим тестовете с терабайтови бази данни. Имаме екстри от високо ниво, за които другите бази данни дори и не са сънували. Например как ти звучи това в реално време, без да спирам сървъра, да мога да преточа базата от един твърд диск на друг? Или например да правя произволни файлови манипулации върху базата без да я спирам - сплитване, обединяване, дублициране, райд възможности, работа с един файл от ХХХХХХХХ терабайта (ако измислят такъв диск) или нейното преточване в реално време на ХХХХХХХ физически файла на един или повече дискове. Има и още екстри, за които конкурентите дори и не са си помисляли. Например индексиране по много ключове. Или например вертикална компресия по едно единствено поле + криптиране по друго + сорт по трето, пето, седмо? А как ти звучи работа само с 1 килобайт кеш и пак да превъзхождаш всички? А как ти звучи да използваш модифицирано B-дърво, неописано в световната литература, и работещо 10-100 пъти по-бързо?

Оффф...........

Изчакай още малко. След това виж и чак след това си давай мнението. Още веднъж казвам - не съм пиян и всичко това е самата истина, колкото и фантастично да звучи. Предполагам, че тази база, след като се доизчисти и доизглади, ще бъде основата за нова файлова операционна система, премахваща всички недостатъци на NTFS-а и работеща много по-бързо и по-надеждно. Невероятно е, но е така. Произволен елемент информация можем да го намерим с не-повече от 3-4 премествания на главата на диска, а в 99% от случаите - само с 1 или 2 премествания. Random Search теста ни дава резултат между 100 и 200 записа в секунда (конкурентите са под 10). Тоест средно 5-10 милисекунди за случаен достъп до произволен запис. Сравни този резултат с времето за местене на главата на диска и ще разбереш за какво чудо става въпрос. И това при база данни със 150 милиарда записа (конкурентите са между 10 и 100 милиона записа - просто повече не могат и забиват.). Още едно чудо - колкото повече нараства размера на базата, толкова повече нараства специфичното ни бързодействие. При конкурентите е точно обратното - с нарастването на размера базите им започват да се забавят и задръстват (по RAM, CPU, Cache, Swap и т.н.).

Плана ни е до 1 май да направим промоцията на световно ниво. А нататък - каквото сабя покаже.
Последна промяна Mateev на 07.04.2010 03:07, променена общо 11 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 07.04.2010 01:30

А за зорлиите - и в момента има обявен пълнофункционален Download. Теглете и тествайте. А ако откриете кусур - критикувайте.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 07.04.2010 09:05

Mateev написа:Още веднъж казвам - не съм пиян

Е хайде сега де. Поне на две си :D
Ако всичко това е вярно, ти ще си българският Бил Гейтс.
Препоръчвам ти да го патентоваш, че да не те изпревари Тончев :D
Аватар
Vandal

Мнениеот YordanIvanov » 07.04.2010 10:08

Аз като Ви казвам, че Тончев в майстор на дългия разказ вие не ми вярвате.А вече е и патентоманиак!Вандал, патентовай го!
YordanIvanov

Мнениеот Tonchev » 07.04.2010 11:21

По принцип патенти за софтуер в ЕС не се признават. затова няма да патентовам софтуера на Матеев. Още повече, че имам достатъчно алгоритмични и софтуерни патенти, но те са патентовани като методи за управление - например вижте функцията на блок 14 в този патент
http://v3.espacenet.com/publicationDeta ... 80B1&KC=B1
Tonchev

Мнениеот KD Solar » 27.04.2010 09:32

Вече на българския пазар се предлага книга - наръчник. Тя е превод на изданието "Фотоволтаици за професионалисти". Книгата е практически ориентиран наръчник за проектиране, монтаж и поддръжка на фотоволтаични системи. Не поставям линк, защото се издава от конкурентна на СТС Солар фирма. Който има интерес - да се порови из и-нет пространството. Лошото е, че на Google-то не излиза. Ако Матеев разреши, ще пусна линк.
Аватар
KD Solar

Мнениеот Mateev » 27.04.2010 16:03

Книгата лесно се намира в Google. Вече си поръчах 3 броя - 1 за мене и 2 за офиса. Ще я прочета с удоволствие и после ще можем да я коментираме.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 27.04.2010 16:48

Аз купих две на изложението. Харесва ми, написана е в достъпен стил, има елементарни формулки за избор на панели, на инвертори, кабели и батерии. Има няколко разписани примера. Насочена е по-скоро към покривните и автономните инсталации. Съдържа необходимата основа и много практически съвети.
Аватар
KD Solar

Книга за фотоволтаика

Мнениеот vesoal » 07.12.2010 12:20

Здравейте,
Знае ли някой къде мога да намеря / закупя английско издание на книгата "Photovoltaic storm aus Sonnenlicht fur Verbundentz unde Inselanlagen", автор Heinrich Haberlin ?

Имам изданието на немски език, но ми е по-удобно да чета на английски. Мисля, че книгата е много изчерпателна и я препоръчвам.

Ето линк:
http://www.amazon.de/Photovoltaik-Strom ... 3800730030
Аватар
vesoal

Re: Книга за фотоволтаика

Мнениеот Слънчо » 07.12.2010 12:54

vesoal написа:"Photovoltaic storm aus Sonnenlicht fur Verbundentz unde Inselanlagen", автор Heinrich Haberlin ?

Имам изданието на немски език, но ми е по-удобно да чета на английски.

А как би звучало заглавието на ангкийски?
Слънчо

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали