lводата неще да циркулира

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот veskoleti » 10.04.2010 21:40

монтирах си плосък сльнчев колектор идеята беше да загрявам водата в бойлера чрез серпентина мисля че съм спазил всички физически закони бойлера е над колектора серпентината на бойлера си е фабрично вградена в него обезвъздушилсъм както колектора така и серпентината за пренос на водата от колектора до бойлера използвах пласт масови тръби 1/2 но водата от колектора не иска да тръгне нагоре не съм специалист в тази област и мля за помощ допитах си до един познат и той ми каза да сменя тръбите с 3/4 и да сложа един възвратен клапан и друго разтоянието от най горната точка на колектора до изхода настудената вода на серпентината е 75 см дали е достатъчно
veskoleti

Мнениеот gendo » 11.04.2010 00:07

Птивет,
Физичните закони си ги спазил. Това е една термосифонна система която работи без помпа. Топлото върви нагоре студа - надоло. Клапан в този случай не е нужен тъй като бойлера е повисоко от колектора. Провери дали добре си изгонил въздуха и последователноста на свързване: топлия изход на колектора отива най-горе на бойлера (серпантината), изхода и на студения вход на колектора.
Аватар
gendo

Мнениеот kubi » 11.04.2010 08:49

Защо не писа преди да правиш системата?
Тази система няма да работи!
За да стане термосифонна, бойлера трябва да е с мантел , а не със серпентина. Решението, за да не сменяш бойлера е: "ПОМПА!!!", с всички към нея атрибути ( контролери и пр.).
Успех!
kubi

Мнениеот gendo » 11.04.2010 11:33

Kubi, искаш да кажеш че ако бойлера не е tank-in-tank това няма да завърти. Всички ли термосифонни системи са от този тип?
Аватар
gendo

Мнениеот veskoleti » 11.04.2010 12:23

значи на студения изход на серпентината съм сложил разширителн съд като самго вигнал 10 см над топлия изход на топлия съ сложил едно кранче зада може да се обезвъздуши сигурен съм че няма въздух и въпреки това водата неще да циркулира вече си мисля че трябва да сменя тръбите с 3/4 Когато започна да обезвъздушавам водата в колектора направо излиза през кранчето гореща а сама неще дасе качи нагоре по тръбата
veskoleti

Мнениеот LazarG » 11.04.2010 13:00

Смени тръбите с по-широки
Аватар
LazarG

Мнениеот kubi » 11.04.2010 13:44

Gendo и останали, термосифонните системи не се изпълняват с бойлер със серпентина, а такъв с мантел. Серпентината е невероятно голямо съпротивление. Ако може погледнете разреза на някой бойлер със серпентина и ще се убедите сами. За да оставиш естествена циркулация, трябва да осигуриш минимално съпротивление на флуида.
Най-важното нещо при каквито и да са слънчеви системи е сигурността! Какво си направил по този въпрос. Представи си, че системата ти работи. Ако ти отсъстваш няколко дни от вкъщи, кое точно ще предпази бойлера ти от прегряване и ( или ) експлозия? Ако цялата ти истема е на покрива - да става каквото ще, но в къщи не си прави експерименти!
За да се убедите в това, което казвам, направете следното: Ако може шунтирай серпентината на бойлера, т.е. между входа и изхода на серпентината включи право парче тръба и ще видиш, че веднага ще имаш циркулация.
Монтирал съм две системи ( едната от които е вкъщи ), при които бойлера е по-високо от панела, но съм сложил помпа, т.е. не я ползвам като термосифонна система. За да не се получи ефекта на термосифона, обаче изходната топла тръба на колектора трябва да слезе до долния му край ( т.е. да се направи сифон надолу ), след което да се издига нагоре!
kubi

Мнениеот LazarG » 11.04.2010 14:14

ТОЗИ бойлер дали е с мантел или със серпентина?
Аватар
LazarG

Мнениеот veskoleti » 11.04.2010 14:48

искаш да кажеш че няма да стане така ли А колко ще ми струва да сиго направя с помпа и с
датчици
veskoleti

Мнениеот veskoleti » 11.04.2010 16:49

мога ли даго направя с термореле от тези които се използват за парното
veskoleti

Мнениеот kubi » 11.04.2010 17:54

Дадох ти дастатъчно информация за решението. Ако искаш сложи педали от велосипед, за да въртиш водата ръчно или крачно. Начина си го избираш сам. Помни сигурността!
kubi

Мнениеот gendo » 11.04.2010 21:03

За да не се получи ефекта на термосифона, обаче изходната топла тръба на колектора трябва да слезе до долния му край ( т.е. да се направи сифон надолу ), след което да се издига нагоре!

Kubi, ти несъмнено имаш много по голям опит от мен в слънчевите системи, но твоето тълкуване на т.нар термосифон ми изглежда твърде не логично. Ако вкараш топлия изход на колектора най-ниско в бойлера, желаният ефект никога не би се получил. Не поставям под съмнение по-голямото съпротивението на серпантината в сравнение с един tank-in-tank, това е съвсем разбираемо.
Системи със серпантина обаче има колкото си искате и те всичките работят по този стар и прост закон: топлото най-горе, колкото повече водата се охлажда толкова повече обемната и маса се увеличава натежава слиза и надолу. Никъде не трябва да има сифон. Той по скоро би спрял циркулазията.

http://www.outilssolaires.com/premier/p ... siphon.htm

Veskoleti, опитай се максимално да намалиш съпротивлението.Напр. D na тръбите м/у колектора и бойлера ≈ = на серпантината. Друго нама кой знае какво.
Аватар
gendo

Мнениеот juni_1958 » 12.04.2010 16:11

veskoleti- при мен е с разлика във височината от 1 м.Работи перфектно.Никаква помпа и клапани. Тъпа вода няма. Имаш въздух в системата.Искай скайпа ми от МЕРИЛИН :roll:
juni_1958

Мнениеот kubi » 13.04.2010 15:36

За да се стопли водата в един бойлер, то през серпентината му трябва да преминава топлоносеща течност с определена скорост, за да може да става топлоотдаване. При скорости от термосифонни системи не може да има успехи!
kubi

водата неще да циркулира

Мнениеот veskoleti » 18.04.2010 14:38

смених мястото на разширителния съд и водата започна да си циркулира но се замислям да си го направя с помпа предполагам че ефекта ще е по голям
veskoleti

Следваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода