ГРЕШКИ при проектирането и монтажа на слънчевите ценнтрали

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 10.06.2009 20:55

На първите 3 снимки тракера е нa LORENZ - същия модел като тракера на петолъчката край Сливен, който не знам вече колко пъти пада и пак го вдигат. :lol:

ПЪРВА СНИМКА:
1. Има потенциални близки засенчващи обекти - двата стълба на далекопровода и жиците между тях. Не може точно да се каже колко ще е засенчването в проценти, защото не знам накъде е юг.
2. Предния ръб на плочата е много ниско над земята. През лятото ще има засенчване от тревата (вижда се на снимката). При дъжд модулите ще се калят от кални пръски. При дълбок сняг модулите ще се строшат или мотора ще изгори.

ВТОРА СНИМКА:
Това е прочутата централа с Средногорци, която вече е обсъждана във форума. Нейните проблеми са следните:
1. Предния ръб на модулите е много близко над земята. Също като горе това ще доведе до проблеми както през лятото, така и през зсимата.
2. Огромни взаимни засенчвания. Толкова големи, щото спокойно могат да се махнат двата тракера от средния ред и електропроизводството на останалите 5 вероятно ще е същото като на всичките 7 със сегашното разположение.

ТРЕТА СНИМКА:
Нямам забележки. Добра централа, ако изключим факта, че въобще не е трябвало да се слага на тракери.

ЧЕТВЪРТА СНИМКА:
1. Потенциални проблеми с хидроизолацията
2. Може би много малко междуредово разстояние. Не може да се прецени само по тази снимка.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ferdy » 10.06.2009 21:37

Третата, мисля, че е същата централа като първата, поне кабелякът около нея, тревата и оградата отзад са подобни.
ferdy

Мнениеот Mateev » 11.06.2009 03:18

Предния ръб на модулите на третата централа е много по-висок от този на първата. Разстоянието между тракерите е достатъно голямо. Засенчващи обекти няма, освен потенциалните стълбове, които не се виждат на снимката.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот feikot » 11.06.2009 11:14

Аз мисля че 1-та и 3-та снимка са на едни и същи модули.Отзад се вижда оградената нива,с циментови колове,и на двете снимки.
feikot

Мнениеот Инженер » 11.06.2009 12:05

И аз така мисля.На първата е най-десният от третата снимка.И на двете се виждат жиците от далекопровода.И групата дървета отзад в далечината е една и съща.
Разположени са в линия севр-юг , което им гарантира минимално или нулево взаимно засенчване.Възможно е да се засенчват по обяд около декември, когато слънцето се движи ниско.
Ако първата снимка е направена непосредствено преди залез, а третата е непосредствено след залез, това обяснява защо на третата са по-високо - започнали са да заемат хоризонтално положение за през ноща.Но това не дава обяснение защо са монтирани толкова ниско.А може това да е там където не пада сняг никога.
Инженер

Мнениеот Пламен_Петров » 12.06.2009 00:18

Никога не пада сняг , повече от метър... :lol:
Тракерите от първата и третата снимка са на централата край Раднево . Убеден съм , че изпълнителя чете този форум , защото това е първата им свястно проектирана централа ,макар и на скапани конструкции , но си мисля благодарение на критиките и съветите на Матеев . Уви инвеститора си няма и представа за този форум , защото без притеснение източно от четирите тракера в парцела се леят фундаментите на новите мощности .
Пламен_Петров

...

Мнениеот Gio » 12.06.2009 06:45

...първата снимка не е от Раднево, г-н Петров. И инвеститора си има представа от този форум - повярвайте ми...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Емил » 12.06.2009 09:24

Не знам дали е толкова важно, но наистина 1 и 3 снимка са от една и съща централа.

Фотоволтаични системи в с.Сърнево, общ. Раднево с мощност
от 24,48 kW/p изградени и предадени на 30.06.2008 г.:
Двуосна слънцеследяща фотоволтаична система, инсталирана през 2008 г.
Мощността на фотоволтаичните системи е 24,48 kW/p
Размер на инвестицията - около 245 000 лева
Годишно производство на електроенергия от фотоволтаичните системи около 45 190 kW/h = 34 188 лв./година

http://www.hedge-consult.eu/categories/c16/s37/

Очевидно първата снимка е направена преди да се монтира окончателно плота с панелите върху тракера, затова долният ръб е толкова близо до земната повърхност.

Или пък по принцип при вертикално изправяне се доближава до земната повърхност, следователно не е много добре проектирано.

Даже и за мен като не специалист е ясно, че при един голям снеговалеж нещата ще са ужасни. Както и г-н Матев многократно е казвал на форума, трябва да се предвиди и снега, който ще се събере върху плочата и ще падне пред нея. Това е наистина много сняг при един снеговалеж, който би натрупал 50 см сняг на полето за една нощ например. Тракерът ще се превърне в снегорин...
Аватар
Емил

Мнениеот Mateev » 12.06.2009 10:35

Ако през деня вали сняг, тракера ще застане хоризонтално (в търене на най-ярката част от небето). След това в късния следобед ако слънцето се покаже за малко, това ще изправи тракера вертикално и снега ще се изсипе, като ще образува пред себе си камара с височина 1-2 метра силно уплътнен сняг. Само 10 минути след това тракера ще направи опит да се завърти (защото слънцето се движи) и плочата ГАРАНТИРАНО ЩЕ СЕ СЧУПИ.

Проблема има решение - при всеки снеговалеж денонощно трябва да има дежурна бригада от няколко човека, които непрекъснато да разриват снега в зоната около тракера и на всеки половин час да изсипват снега от плочата и веднага да го изнасят на 5-10 метра разстояние. Това означава по двама човека на тракер - единия държи ръчното управление, а другия рине.

Ако обаче има виелица, изправянето на тракера е невъзможно. В същото време не може да остане непочистен, защото плочата държи не повече от педя сняг. При това положение може би най-разумната алтернатива е висока стълба и пожарникарски маркуч с топла вода.

За съжаление инвеститорите в тракери ще се убедят в сериозността на проблема чак когато вече е късно. Едва ли някой предварително ще е подготвен с аварийни бригади, стълби, лопати, тракторчета-снегорини, източник на много вода, по възможност топла, мощна бензинова помпа (защото при бури тока обикновенно спира), пожарникарски маркучи и т.н. И много-много-много хора - поне по двама на тракер. Знам го от личен опит. В критична ситуация група от двама човека може да се грижи само за 1 тракер.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот AntiXrisT » 27.06.2009 15:58

Здравейте!
От известно време се интересувам от ВЕИ и попаднах на този форум, който ми направи добро впечатление както с интересните въпроси, така и с компетентните отговори, които се дават. По професия съм строителен инженер (конструктор) и засега интересите ми в тази област са свързани с проектирането на такива обекти, а след време се надявам и да инвестирам в такава централа.
Конкретната причина да се регистрирам и да пиша във форума стана ето това изказване:
Mateev написа:Несъобразяване с НАТОВАРВАНИЯТА ОТ ВЯТЪР
Едно нещо обаче е абсолютно сигурно - натоварванията, цитирани в наредбите, НЯМА ДА ВИ ПОМОГНАТ. Става въпрос за НАРЕДБА № 3 ОТ 21 ЮЛИ 2004 Г. ЗА ОСНОВНИТЕ ПОЛОЖЕНИЯ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ НА КОНСТРУКЦИИТЕ НА СТРОЕЖИТЕ И ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЯТА ВЪРХУ ТЯХ. Всичко цитирано в тази наредба касае покриви на сгради. Тоест конструкции, затворени от всички страни със стени.

Не мога да се съглася с това, във въпросната наредба си има точка, по която се изчисляват такива обекти (без стени), като разбира се може да се отчете липсата или наличието на наклон. Изчисляването на натоварването може да се извърши и по еврокод 1, който е европейския еквивалент на нашите "Норми за натоварвания и въздействия ..." и който ще стане задължителен за прилагане у нас след известно време. Причината въвъ въпросните нормативни документи да фигурират обекти от такъв тип е това, че те имат широко приложение в стоителството на сгради и съоръжения, като например бензиностанции, навеси и т.н. Съвсем отделен е въпросът, че някои мои колеги не отчитат влиянието на ефекта на крилото и проектират по интуиция, по усет или просто са си купили дипломите и не знаят от къде да си набавят нужната информация и как да я тълкуват. При условие че се изграждат толкова скъпи съоръжения е наложително да се търси второ, трето и т.н. мнение, тъй като грешките рядко са фатални, но обикновено водят до тежки финансови последствия.
Това е от мен засега.
Поздрави!
AntiXrisT

Питане

Мнениеот Ilia » 22.04.2010 00:43

:D
Последна промяна Ilia на 25.04.2010 23:14, променена общо 2 пъти
Аватар
Ilia

Мнениеот Ilia » 22.04.2010 00:59

Аватар
Ilia

Мнениеот KD Solar » 22.04.2010 09:20

Ilia, този форум е създаден с цел взаимно подпомагане и обучение.
Малко некоректно е от твоя страна, още с регистрацията си, да започнеш да критикуваш. Така е, не можем всички да сме "строителни инженери", всички да сме прочели "едни книжки на английски от по 1000-1500 страници " и да сме запознати с " вашите" Еurocode (ENV), ACI, СSA, DIN или BS ... ОК, като си строителен инженер-помагай, не критикувай.
"Като знам какъв съм инженер, ме е страх да ходя на доктор...."
Аватар
KD Solar

Мнениеот Ilia » 22.04.2010 09:40

Аватар
Ilia

Мнениеот Mateev » 22.04.2010 21:27

Аз съм повече практик и по-малко теоретик. Нямам вяра на на разни приказки и теории, особенно когато виждам как тракери и конструкции падат и се трошат. Честно да си кажа вече не вярвам на твоето племе - конструкторите. Затова и съм загърбил всякакви нормативи и си знам - сняг 250 кг, вятър - 100-120 кг. Това работи и досега моя конструкция не е паднала. Дори не е и помръдвала. Нека със същото да се похвалят конкурентите с техните велики конструктори. :lol:

Колкото до Българските нормативи - там точно и ясно е написано, че не са гарантирани и че е възможно превишение веднъж на 25 години. Това не ме устройва и аз съм добавил допълнителни 20-30% от мене. Себестойността на това завишение е 0.05 EUR/Wp което е едно нищо на фона на цялата инвестиция, но за сметка на това дава спокойствие на инвеститора и на мене като морално отговорен в следващите 50 години.

Не желая да влизам в спор по този аспект. Фактите говорят сами. В България вече има една камара проблемни централи с един или друг конструктивен или технологичен проблем. Но това не се отнася за централите на СТС Солар. Те са направени здраво и всеки един техен детайл е обмислен и реализиран от позицията на дълговечността и минималните разходи за поддръжка. И смело мога да кажа, че след себе си СТС Солар оставя само доволни клиенти. До момента НЯМАМЕ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ с вече изградени наши централи. Те просто си работят. До момента нямаме НИТО ЕДИН ТЕХНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ и НИТО ЕДНА РЕКЛАМАЦИЯ за каквото и да било. Кой друг може да се похвали с това? Имаше големи бури, имаше големи снегове, имаше градушки и т.н и т.н. Нашите централи издържаха безпроблемно на всичко това, докато други подобни падаха или се трошаха.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали