от Admin » 12.11.2007 12:10
В събота през деня валя доста обилен сняг с дебелина на снежната покривка около 12 см. През целия ден слънчевата радиация беше на ниво 10-15 W/m2. Инверторите въобще не се включиха през целия ден, с изключение на PV01 (с модули Канека), която даже се изхитри да произведе някой друг ватчас. Явно модулите на Канека се представят много добре при слаби слънчеви радиации.
Наблюдения по време на снеговалежа:
1. Снега върху модулите има склонност да се свлича, когато дебелината на покривката стане 3-4 см. Явно това е така поради много гладката повърхност на модулите и разбира се поради мокрия и тежък сняг. При свличането си той пада от наклонената конструкция и под предния ръб на конструкцията се образува камара, с височина почти 70 см.
2. При PV7, PV8 и PV9 снега започна да се натрупва върху най-долния ред панели, който е на височина само 30 см над земята. До края на снеговалежа се бяха натрупали над 50 см мокър и тежък сняг. Сигурно натоварването на най-долния ред модули е било над 100 кг/м2, но модулите го издържаха без проблеми. Но ако беше поваляло още час-два, като нищо модулите можеха и да поддадат.
ИЗВОД:
При разработка на бъдещите конструкции ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се осигурява поне 80 см височина от предния ръб на модулите до земята.
Ако не се осигури такава височина, то свличащия се сняг ще натисне най-долния ред модули и има много голяма вероятност да ги повреди.
Други наблюдения:
По време на снеговалежа позиционерите имаха много странно поведение. Забиха се в крайно дясно положение (на изток) и останаха така през цялото време. Обяснението за този феномен е много просто. Натрупаната по земята снежна покривка е много по-ярна от замъгленото небе и пирамидката (датчика) на позиционера го завърта в упор, мъчейки се да намери най-голямата яркост. Това не е сериозен проблем от гледна точка на производството на електроенергия, защото общата яркост беше толкова слаба, че инверторите въобще не можаха да се активират. Възникна обаче друг проблем. Вятъра беше западен и започна да набива мокър сняг по задната страна на модулите и конструкцията. И този сняг не се свличаше, защото го държаха кабелите и профилите. До края на снеговалежа се наби почти 10 сантиметрова плътна и здрава снежна покривка. Плочите на позиционерите станаха толкова тежки, щото моторите вече не можеха да ги местят. Става въпрос за 2-axis позиционерите Deger Tracker 300EL. Плочата на 1-axis позиционера Deger Top Tracker също беше набита със сняг, но мотора му я местеше спокойно. Забравих да кажа, че през цялото време духаше доста силен вятър и 2-axis позиционерите се клатеха доста заплашително. Направо в един момент вече ги бях прежалил. А скоростта на вятъра не надхвърли 55 километра в час (според МТО станцията). Не съм сигурен дали ще издържат при един по-силен вятър (80-100 км в час), пък да не говорим за 140 км в час. Направо съм тотално разочарован от 2-axis позиционерите, и то само 10-20 дни след като съм ги монтирал. Толкова много и най-различни проблеми. А как ще се изкара още 10-20 години направо не знам?
ИЗВОД:
2-axis позиционерите и въобще всички позиционери, които са монтирани на 1 кол, създават големи проблеми и са нестабилни при сравнително слаб вятър. Няма никакви гаранции, ще ще издържат на 140 км в час. Създават големи главоболия на собственика си и евентуално ще създадат бъдещи проблеми и разходи на СТС Солар по време на гаранционния период. Затова смятаме да препоръчваме на клиентите си да не монтират централи на 2-axis позиционери или на позиционери, монтирани на 1 кол.
Под въпрос са и 1-axis позиционерите от типа Deger Top Tracker. Въпреки че конструкцията им е доста по-здрава (държат се на фундамента в 3 точки), то все пак не е достатъчно здрава. Страничните винкели видимо се гънат при натиск. Ще се наложи упаянтване с допълнителни винкели, което малко ще оскъпи монтажа. Но като цяло са по-добри и надеждни и представляват една добра алтернатива на статичния монтаж. Единственото притеснение е китайския мотор, който движи плочата. Имам подобен на една стара сателитна чиния. Вярно е, че все още не е изгорял, но уплътнителните му гумички са напукани и вероятно в мотора влиза вода. Освен това боята му вече е очукана и на места даже има ръжда. Храня съмнение, че един такъв мотор ще издържи повече от 5-6 години, но от друга страна са много масови и ги има във всеки един магазин за сателитна техника. При това на смешни цени. Аз лично бих рискувал да построя централа с тези позиционери, но клиентите нека да преценяват много внимателно. Вече е 100% сигурно, че централите с позиционери ще създават проблеми в процеса на експлоатация. Така че всеки да си преценява сам. Който иска спокойствие в бъдеще, да залага на статична конструкция. Нейната здравина е на светлинни години от тази на позиционерите.