Stanislav написа:Здраейте.
Следя форума от доста време - пасивно.Притеснен съм относно това узаконяване.Според информацията, която прочетох EVN има присъединена фотоволтаична централа - 110 kw, ако не се лъжа в Айтос.Стигнал съм на такъв етап, че отворих фирма, земя намерих, консултант по мярка 312 и сега съм на ..кръстопът. 3 или 6 категория е една централа.Г-н Матеев , някакво развитие с тестовите централи и E.ON??
Инсталациите, които са присъединени от ЕВН са няколко - във Айтос е 27 kWp ако си спомням точно, останалите са пръснати - в Несебър, Сливен, мисля Веселие че също беше присъединена и прочее.
Категорията е трудно да ти кажа на първо четене - зависи колко голяма инсталация ще правиш. Ако е малка инсталацийка, задължително е 6-та категория, но ако става въпрос за мегаватови мощности - ще си бъде електроцентрала отвсякъде. Какво е централа е казано в закона за енергетиката, цитирал съм го някъде тука. Къде точно става разграничението между централа и инсталация... ами според мен (не ангажирам никого с мнението си) е докато инсталацията ти е напълно автономна. Имаш ли някакво спомагателно стопанство - примерно персонал, сгради и прочее - вече е централа.