Надеждност и време на живот на инверторите

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Pyramid » 11.03.2008 14:04

То и аз не споря :D
Вярно е, че съм жив :wink: Затова, наистина, първо отвеждаме светкавицата от модулите, но,
1. Проводниците, по които токът трябва да мине, за да отиде в Земята, се слагат под прав ъгъл на +/- = ток и то така, че където не може да се избегне вече паралелност, да бъдат максимално далече един от друг и,
2. Постараваме се да създадем еквипотенциална равнина при самите модули и свързан на късо високо проводящ контур около тях, който да обере скока на индукцията и да компенсира, но ДА НЕ Е ЗАЗЕМЕН . Всъщност, това може да се облекчи с една метална плоскост /от алуминий, да речем, под модулите
3. Плюс всички други мерки, предложени от производителя на инвертори, модули и т.н.
Значи, те да попадат в защитния конус на мълниеотвода,+ тези мерки и би трябвало данямаме проблеми...
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот lz1wvm » 19.03.2008 21:58

аз искам да продължа още малко тази тема светкавицата е с диаметър няколко сантиметра а йонизирания въздух около нея от няколко десетки сонтиметра до около 2 метра в диаметяр до колкото съм чел да предположим че пада светкавица от по големите това е 1 метър радиус там въздуха е йонизиран значи има пробивно напрежение което за въздуха е 1000 волта на милиметър това прови 1 милион волта но понеже въздухът е влажен предполагаме че пробива на 3 до 5 пъти по малко напрежение това значи в най добрия случай 200000 волта които попадат около мълниеотвода значи отиват към панелите или силициевите клетки при това положение поне 2 или 3 панела биха се повредили
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 20.03.2008 01:18

Ето една близка снимка на светкавица. Така както я гледам, е поне метър в диаметър.

Изображение
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.03.2008 01:38

Понеже дискусията за светкавиците и гръмозащитата на фотоволтаичните системи се разгорещи, реших да се поразровя из интернет и да видя какво пишат по въпроса специалистите в областта. И намерих няколко интересни статии не само за гръмозащитата, но и за заземленията. Можете да си ги изтеглите от линковете по-долу:
Прикачени файлове
BEITRAG_ICOLSE_04_07_01.zip
Lightning Protection Design Of A Renewable Energy Hybrid-
System Without Power Mains Connection
(190.6 KiB) 1077 пъти
Lightning_Protection_PV_Canada.zip
Reviev of lightning protection standards for photololtaic systems
(530.8 KiB) 1415 пъти
PhotovoltaicProtection.zip
Lightning and Surge Protection of Photovoltaic Installations
(1.51 MiB) 1064 пъти
Photovoltaic.zip
LEUTRON - Yellow protects
(266.53 KiB) 1096 пъти
rep50_01.zip
Utility aspects of grid connected photovoltaic power systems
(1.13 MiB) 1097 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.03.2008 01:51

А ето и една великолепна книга с много илюстрации. Понеже е много голяма по размер, софтуера на форума отказа да я импортне и се наложи да я сложа на нашия FTP сайт. Ето линка:

ftp://solar.sts.bg/files/Lightning_Protection_Guide.zip

Предлагам на всички да се запознаят подробно с публикуваните по-горе документи и чак след това да продължим дискусията за заземленията и гръмозащитата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 20.03.2008 21:04

ММДааааа явно светкавиците не са толкова просто нещо :idea: .Но г-н Матеев като казах че искам да продължа малко темата нямах на предвид да отваряме институт за изследване на светкавиците :shock: и да решаваме интеграли и диференциали и ако описанията бяха на български на драго сърце бих ги прочел задълбочено но при този случаи мога да гледам картинките и да си правя някакви заключения.Аз лично черпих информация от "кратък наръчник по електрификация на селското стопанство" който е от 1960 г. и там има малък раздел за заземяване на постройките като се спазват тези изисквания които са на картинките с покривите и се получава нещо като фарадеев кафез макар и с доста разредена решетка но все пак това са керемиди а не модули
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 21.03.2008 04:12

Аз също съм впечатлен колко много математика има в науката за светкавиците. Но за нашите нужди не е необходимо да вникваме във формулите. Достатъчно е да разберем принципа на топката и на конуса на защита. И след това по таблиците да теглим ъгли и разстоямия за съответния клас на защита.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 21.03.2008 08:40

Питам се дали проектантите го знаят това и има ли някой изграден проект по подобен начин лично моя няма нищо общо с това макар че още тогава дискутирахме с проектанта темата за изнесен гръмоотвод или гръмоотводи и той ми каза че не се прави така макар че и той не знаеше как тъй като в книгите от които черпил информация все още не били описани тия фотоволтаични централи :?
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 21.03.2008 13:58

Би трябвало да го знаят. Нали са го учили в училище. И после са проектирали стотици и хиляди гръмозащитни инсталации. Но вероятно са си наложили някакъв стереотип (поради хилядите еднообразни проекти) и без много много да му мислят за секунди определят типа на защитата и местоположението и височината на гръмоотводите.

В случая обаче ще трябва да си отворят старите учебници. Защото при нас има допълнителни изисквания като това например, че гръмотводите не трябва да правят засенчвания. Следователно ако ги има, те трябва да са от северната страна. Или пък това, че заземлението на инверторите и на гръмотводите трябва да е в различни точки, колкото се може по-далеко една от друга.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 25.03.2008 20:38

Ето как изглежда отвътре и SMA Sunny Mini Central 7000TL:

Изображение

Вижда се, че електрониката е затворена херметично в здрава алуминиева отливка. Тежките дросели са отзад. Вентилацията също. Дефакто въздухът, които циркулира, няма досег с електрониката.

Ето и снимка на инвертора отдолу:

Изображение
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 25.03.2008 22:13

@Mateev,
Би ли пуснал и снимка на капака, да видя как са направили уплътненията, че там винаги има едно противоречие - добър електрически контакт срещу добра херметизация.
Lupus

Мнениеот Mateev » 26.03.2008 13:30

Следващия път като отворя инвертор, ще снимам и капака. Но електрическия контакт не е много добър. О-пръстена е изолатор и дефакто контакт правят само болтчетата. Но според мене този контакт не е много сигурен, защото кутията е боядисана. Отварял съм и SB700, SB1100 и SB2500. При тях специална жица осигурява контакта между капака и шасито. Но при този инвертор нямаше такава, което малко ме учуди.
Аватар
Mateev
Site Admin

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали