Процедура за присъединяване в ЧЕЗ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Re: ...

Мнениеот Tokio » 26.05.2010 13:48

Основния проблем напоследък е точката на присъединяване и тъй като балона ВЕИ вече е надут до пръсване - няма гаранция, че предварително зададената точка ще е и окончателна.
Tokio

Мнениеот Слънчо » 27.05.2010 13:46

Tokio написа:Основния проблем напоследък е точката на присъединяване .

Как би могло да се докаже, че не те пращат на майната си за свързване, при условие, че е имало възможност да те свържат на по-близко място? Това би бил един много добър вариант за ЕРП да манипулират апликациите за проекти. При по-далечно разтояние - то си е направо отказ за свързване!
Слънчо

Мнениеот KD Solar » 27.05.2010 16:27

Какво да ви кажа, моята точка е РУ НН на 700м - през 4 улици, на другия край на селото...
Аватар
KD Solar

Мнениеот Слънчо » 27.05.2010 21:28

Слънчо написа:Как би могло да се докаже, че не те пращат на майната си за свързване, при условие, че е имало възможност да те свържат на по-близко място?

Ако някой има компетентен отговор на въпроса, много ще съм благодарен да го чуя.
Слънчо

Мнениеот retro » 27.05.2010 21:53

Посочиха ми точка на присъединяване на около 300 метра, а имаше възможност да ми посочат и друга точка (има и друг траф в района) на около 750 метра... :idea:
retro

Мнениеот ferdy » 28.05.2010 11:40

Слънчо написа:
Слънчо написа:Как би могло да се докаже, че не те пращат на майната си за свързване, при условие, че е имало възможност да те свържат на по-близко място?

Ако някой има компетентен отговор на въпроса, много ще съм благодарен да го чуя.

Просто не можеш да го докажеш. Никой, освен служителите на съответното ЕРП не знае какъв е свободният капацитет на мрежите им и дори инвеститорът да има такава информация, той не може да я използва като каквото и да е доказателство. А мотив "сигурност на мрежата" е практически необорим.

Положението е малко ние знаем, че те ни лъжат, те знаят, че ние знаем, че ни лъжат, но въпреки това продължаваме.
ferdy

Мнениеот Инженер » 28.05.2010 20:40

Значи ако сме "добрички", ще ни услужат, а ако не сме, ще ни откажат. А за да сме "добрички", се предполага какво трябва да направим.
Така ли да разбирам създалата се корупционна ситуация?
Инженер

Мнениеот ferdy » 29.05.2010 12:49

Корупцията е на доста по-високо ниво, така че и да искаме да участваме - едва ли ще ни огрее. Както виждате за малките инвеститори има пречки на всеки етап, а мощните компании проблеми с парковете си нямат. Няма мораториуми, няма претоварени мрежи, първите копки са им медийни събития, лентата им я режат хора, които от месеци по медиите обявяват ВЕИ-тата като враг № 1 на държавата.
ferdy

Мнениеот KD Solar » 29.05.2010 16:35

ferdy написа:Корупцията е на доста по-високо ниво, така че и да искаме да участваме - едва ли ще ни огрее. Както виждате за малките инвеститори има пречки на всеки етап, а мощните компании проблеми с парковете си нямат. Няма мораториуми, няма претоварени мрежи, първите копки са им медийни събития, лентата им я режат хора, които от месеци по медиите обявяват ВЕИ-тата като враг № 1 на държавата.

Ferdy, много истина има в тези твои два реда...

Като няма прокопсия,
плюл съм в тази орисия!
Дома се връщаш окапал вече
по късна вечер и отдалече
зачуеш в село и плач, и врява...
Какво ще бъде? - недоумява
кратуна проста; а виж, излиза,
че бирник царски дошел е днеска
и сиромаси - тресе ги треска:
"Не взема само от голо риза,
дете от майка!" - тъй всеки дума.
И ще помислиш, че бие глума:
"Да готвиш толкоз!" О-хо, в главата
почешеш ли се най-на еднъжки,
пари да падат наместо въшки!
И смяташ, мислиш, до механата.
Там, колко щеш,
на вяра пий,
че то поглеж!
Дий...
Дий, воле, дий!

*

..................
Така си мреш,
така сме ний,
така - поглеж!
Дий...
Дий, краста, дий!
Аватар
KD Solar

Мнениеот Слънчо » 31.05.2010 12:02

ferdy написа:Корупцията е на доста по-високо ниво, така че и да искаме да участваме - едва ли ще ни огрее. Както виждате за малките инвеститори има пречки на всеки етап, а мощните компании проблеми с парковете си нямат...

Моите уважения ferdy, но точно това мислене е така добре наблъскано в главите ни и толкова дълбоко греховно, че докато не се изкорени няма да просветлеят нещата в нашата татковина!
Малко анализ на казаното, предполагам ще даде светлина на това което казвам.
1.Първо, много лесно и удобно слагаме етикет на обикновеното и естествено действие наречено "защита на интереси" - корупция. На няколко пъти във форума се опитвам да изясня първопричината на нашето положение. Големите фирми имат много възможностти да защитят интересите си. Последното което обаче правят е използване на корупционни методи. Често нещата се оправят много по-лесно, със лична визита или официална кореспонденция за изискване на разглеждане на проблема. Асоциациите също защитават интереси на членовете си. Не случайно във Франция, Испания, Италия има по 3-4 асоциации само във ФВ бизнес защитаващи интересите на различни категории в отрасъла. Лобирането не е корупционен метод за отстояване на определени искания. В крайна сметка гласът на силния се чува. Ако искаме да се чува и нашия глас, трябва да се обединим за да има и той сила.
Петиции, бдения и стачки са също оръжие на съвременното общество.
2. Точно в тази посока на мислите съждението, че "и да искаме да участваме - едва ли ще ни огрее..." е пагубно за развитието на отрасала и на самите нас поотделно. С това чувство на безсилие се самообричаме. От нас зависи дали ще можем да постигнем някакво равновесие в разпределението на пазара. Ако не си отстоим парчето от него - то значи че просто не го заслужаваме и няма на кого да се сърдим или да обвиняваме. Разбира се това изисква жертва на време и средства. Така е устроен живота (поне за момента).
А, кой е този който вярва още, че живота е справедлив?! Къде е видял идеалната наредба? Навсякъде закона на джунглата е в сила. Въпросът е как се бориш за място в тази джунгла.
Та, вървейки по мъките на бюрократичните изцепки се сблъскваме с доста принципни несъответствия, противоричиви наредби и неизяснени правни положения в процедурите за узаконяване на ФВ съоражения (нашите!!!). Само ако бихме могли по-организирано да систематизираме тези проблеми и ги представим от името на всички тук събрани под някаква легална форма, само тогава може да се надяваме, че нещо може да се постигне. Иначе всичко опира до едно недоволство, което звучи повече като неудобсво на мястото на което сме седнали. Хем не ни се мърда много, ама хем не ни е много удобно. Ако само до там са усещанията, то наистина няма нужда от повече усилия. Изглежда не ни е заболяло толкова много, за да станем и си намерим нашето място.
По-конкретно.
Ето го примерът с едностранчивото решение на ЕРПтата(ще извинява ЧЕЗ, че на техен гръб развиваме темата, но това важи за всички ЕРПта) да решат къде да те свържат. Където си решат. Еднолично решение, което ferdy казва - не може да се обори. Т.е. няма арбитърен орган, към който да се обърнеш с оплакване от такова решение, който да изкаже независимо експертно мнение? Ако е така, то очевидно има законов пропуск, който да защитава правата на клиентите.
Има тук толкова колеги запознати с нещата по този въпрос в другите държави. Как там е уреден този въпрос. Да се заеме най-добрата позиция, която ни защитава като заинтерисована страна и да се представи пред правителството да уреди правово този въпрос. Един елементарен процес без който нищо няма да се промени. Този процес би бил много по-лесен и бърз при установена структора и организация, в която да има изграден механизам за изслушване на такива проблеми, оформянето им юридически и представянето пред съответните органи. Но и така имаме не малък капацитет да се преборим. Дори и за едно единствено постижение си заслужава. А той апетита идва с яденето...
Със сигурност няма да се ограничим само с разрешаването на един проблем.
Иначе - както kdd ни припомня ".. дий, воле, дий!"
Слънчо

Мнениеот Слънчо » 31.05.2010 13:02

В тази връзка да помоля да си вдигнат ръцете тези които, ще участват в
http://www.bpva.org/blog.php?id=123
и до три пъти им давам да познаят, коя от тези фирми
http://www.economedia.bg/eventinfo.php? ... ge=sponsor
и организации ще защити интересите на 2000те участници във форума.
Те ни защитават, ама ние не знаем от какво и за какво :lol:
Важното е да се чувстваме защитени!
Да сме закриляни - най-обичаме!
СПОКО - дето вика Vandal

Ами участвайте де, някой да ви спира?
"...незнанието на закона не е оправдание..."

"Тъмно е във коридора тъмен,
някъде шурти чушмя,
тъмно е, ала ще съмне,
ето и чушмята спря..."
Слънчо

Мнениеот ferdy » 31.05.2010 13:38

Слънчо, на мен няма как да ми е наблъскано нещо в главата, поради простата причина, че по времето, когато се блъскаше в главите, съм скачала на ластик пред блока, а след това никой не си е правил труда.

Реалността е такава в момента: големите проекти минават, малките имат спънки на всеки етап. От всичките ми проекти, само един-единствен успява да си спазва графика (пу, пу да не го урочасам), останалите са със забавяне от месеци, причината е само и единствено в някоя институция.

Кой мислиш, че им защитава правата и се опитва да накара администрацията да спазва нормативната си база? Асоциация, сдружение, лобисти? Да, бе, да.

У нас асоциации има от години, три са най-популярните. От години се искат едни и също промени по нормативната база. Ами нито една асоциация не успя да мръдне и на милиметър която и да е наредба, а в момента законодателството ни отива към усложняване на процеса, въпреки твърденията на същите тези асоциации, че участват в работни групи, че хабят ресурс за всички нас и т.н.

Преди година и половина - две аз лично обаче реших да видя дали имам достатъчно сили да променя нещо. С лични контакти и доста усилия, през една от комисиите в Народното събрание успях да докарам нещата до там, мои текстове да седят в чакалнята за гласуване от комисията и от там да преминат в чакалнята на събранието. Единственото, което не ми стигна беше времето, защото властта се смени преди да има реални резултати.

А коя съм аз? Обикновен гражданин с някои идеи за общото благо, който може да ги представи и е срещнал разумни хора с власт. Нима в асоциацията няма хора, които имат доста по-близки познанства в парламента и министерствата? Нима ако исканията им са разумни, никой няма да им обърне внимание? И защо тогава не виждаме резултати?

Ти ми кажи.

Ако идеите са наистина разумни, ако оптимизират работата и облекчават бизнеса, ако не пречат на никой, няма никаква причина да бъдат отхвърлени, освен ако няма и нещо друго. Точно тук е уловката: или в парламента имат друго предвид, или искащите определени промени.

Надявам се, че не само аз забелязвам тенденцията при това правителство: ВЕИ са лоши, скъпо е, вредно е, не можем от перките да пръскаме рапицата със самолети, а пък под панелите не расте трева. В същото време няколко компании правят огромни вятърни паркове, министри и депутати им режат лентите, правят се също толкова огромни фотоволтаични паркове, отново министри и депутати им режат лентите.
На един от тези паркове предназначението на земята е сменено за един месец (имам и документи за това, но преди някой да изписка за доказателства - няма да ги публикувам). Вие чували ли сте някоя централка по 312-та да е успяла и за три пъти повече време? Няма и да чуете. Има доста хора, които чакат последен съвет и им връщат документите по измислени причини, карат ги да си оттеглят документите. При това писмено!
В същия район обаче в момента над 20 централи на едно място очакват одобрение от ДФЗ. На свързани лица, с едни и същи трасета за кабелите и т.н.

От ДФЗ очаквам с интерес и решението на един друг проект, на един "наш" човек, който е разделен на три, но разрешението за строеж е едно.

Слънчо, корупцията у нас е на всички етажи, а на високите е наистина сериозна. Много хора от сегашната и предишната власт имат апетити към нашия сектор и това вместо да ни помага, засега единствено пречи. Доколкото си спомням само Софиянски официално се осмели да си признае, че има ВЕИ проекти.

А кажи ми аз как да ги боря всичките? Или да се сдружим с теб и още 5 души, защото повече сериозни няма да съберем, а пълнеж не ни трябва, и да се борим заедно.

Към момента единственото, което аз искам е да не ми пречат да си върша работата. Но в някой момент може да ми писне и да направя някой журналист много щастлив.
ferdy

Мнениеот Слънчо » 31.05.2010 17:26

:sunny: Ами, ето станахме двама.
Хубаво е, че млади хора разсъждават така.
Жалко е, че старчоците като мене, не са разбрали още защо живеят на този свят и са се вкопчили в галоша си, белким и с него и без него не е все тая. Идеята за живот отдаден на борба за свобода се е заключила само или в образа на мраморните пиедестали на войводите ни и е нещо толкова далечно и вкаменено или пък се идентифицира с образа на идиотите идеалисти - жалки за подръжание. И само ги наблюдаваме със съжаление за наивитета им. А ние постепенно издигаме в култ тарикатлъка си, прагматично хитри сме станали! Кой като нас!?

А по въпроса за корупция или защита на интереси - къде е спора?
Защитаваш собствените си интерси и в единия и в другия случай.
Все пак смятам, че срещу корупцията на този етап сме по-добре въоръжени.

Почти всички асоциациации разгледани под лупа са рожба на една и съща умница с мечта за икономическо и политическо векуване. Не вярвам в тях. Прах в очите.

Хайде, че май ще ни прехвърлят в друг раздел на форума.
Отварям нова тема в "разни" - будалите.
Там няма кой да ни се смее.
Слънчо

...

Мнениеот Gio » 31.05.2010 19:40

...нека само да попитам предварително - ако отида в "Разни" и няма тема "Будалите", да я отворя ли аз? :)
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Слънчо » 01.06.2010 10:17

Gio написа:...да я отворя ли аз? :)

Ееех, събрахме се!:sunny:
Напред поуката е слънце, що в душите грей,
напред народността не пада, щом знаньето сией...

На Ботьов ден май най-подхожда слънцеобвилните да се обединят.
Слънчо

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ