SunPower панели

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

SunPower панели

Мнениеот stevebradata » 17.05.2010 14:05

Здравейте искам да попитам дали знаете някои коректрен представител или дистрибутор на соларни панели Sunpower . Тъи като направих запитване към няколко фирми но така и не ми дадоха отговор. Ако някои знае ще съм благодарен да ми да де информация за да направя запитване за цени срокове отстъпки и така натам ?
stevebradata

Мнениеот donpesho » 17.05.2010 15:34

А какво количество ще поръчваш ?Много важе фактор за определяне на цената и срока на доставка .
Аватар
donpesho

Мнениеот stevebradata » 17.05.2010 16:23

ми за сега говорим за около 400 бройки но основно проучваме тъй като до сега шуко панели и конструкция сме ползвали и за това искаме да видим как вървят цените и сроковете за доставка на тези панели
stevebradata

Мнениеот solarcenter » 20.05.2010 00:09

SunPower Corp. е американски гигант инсталатор .... Повтарям ... Инсталатор ... По -голям от Конерджи - Германия например... Те се хвалят ,че техните панели били най-мощни или нещо като ... нашата кокошка е ...патка... Те са много гъсти с Правителството и корпорациите ... и получават тлъсти инсталации оттам... Имат зашеметяваща мрежа франчайз -инсталатори ,които денонощно монтират по покривите на американските братя инсталацийки по 3-4 кВ... И защо ... ами защото има поощрения , директни връщания от Кметствата на вложени пари/до 30-40% / данъчни облекчения... и накрая това , което не се изразходи от къщата се изкупува обратно... Безапелационно с двупосочен електромер... Става дума за Милиарди ... Те искаха да правят център в София , да им обслужва първоначалната вълна от американски обаждания... с български инженерчета... и слушалки на ушите им ... Така , че колега , търсете си панели от Производители , а не от тези тлъсти капиталисти ... Ама въобще не сте им интересен !!!
solarcenter

...

Мнениеот Gio » 20.05.2010 08:59

solarcenter, грешите с компанията - предполагам визирате някаква друга компания, която е само инсталатор. SunPower произвежда фотоволтаични модули и самите клетки, които са разработени в Станфордския университет. Тези клетки контактуват със задната си част, като това елиминира метализацията на предната част на клетката. Това повишава работната повърхност на самата клетка, а и не на псоледно място прави автоматизирания производствения процес доста по лек. Качествената обработка на повърхността на клетката, заедно с този контакт с "гърба", вече допуска много по-голямо количество фотони да бъдат преобразувани в подвижни електрони, а това води до повишаване на ефикасността на отделната клетка. Не знам дали сте запознат, но последният им модул от класа Е19 е с 19.1% ефективност. Тази компания произвежда също така тракери, а вече е на пазара и монтажната им система за покрив...ама май много се увлякох в информацията, а никой една бира не почерпи... :) Разполагам с детайлна техническа информация за всеки от продуктите им. Просто съм им почитател /за по-младите - "фен" :)/...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Sunpower

Мнениеот sotirov » 20.05.2010 12:42

Няма по-добри панели!
- Най-високо кпд
- Най-малко изискуема площ
Откакто се запознах с техническата им характеристика се убедих, че всичко останало, което се предлага на пазара не става за нищо.
Естествено всеки да си купува каквито иска панели!
sotirov

Мнениеот Mateev » 26.05.2010 03:27

То и от Бентли няма по-добра кола, ама така като гледам по улиците май хората карат съвсем други коли. :lol:

Защо ли? :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 26.05.2010 08:03

Mateev написа:То и от Бентли няма по-добра кола, ама така като гледам по улиците май хората карат съвсем други коли. :lol:

...да, но е доказано и лесно разбираемо, че бедността води до по-кратък живот, нали? Така че инвестицията трябва да се обмисли много добре - какво и как го искаме, решаваме ние... А цената на горепосочените модули не е по-висока от тази на средния клас панели и ще продължава да спада, което обаче няма да е обусловено от липсата на купувачи - напротив - търсенето на модули SunPower е много високо...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Sun power

Мнениеот sotirov » 26.05.2010 11:11

Разлика от 20-30 цента на Ват е определено нищожна за разликата в характеристиките!
sotirov

Мнениеот bsgroup » 27.05.2010 10:19

Mateev написа:То и от Бентли няма по-добра кола, ама така като гледам по улиците май хората карат съвсем други коли. :lol:

Спира един дядо с трабант на светофра, а до него спира бизнесмен с Бентли.
Вижда, че дядото се любува на колата му и сваля прозореца:
- Как е, дядо? Варви ли трабанта?
- Върви, чедо! А твоята как е, върви ли, чупи ли се много?
- А бе, дядо, тва е Бентли!
- Ами щото гледам не ги карат много...

:)

Добре тази ефикасност нещо или не я разбирам правилно, или незнам. Ако искаш да построиш централа от 100 kW при цена на нормалните панели от 2 евро за ват ще излезне около 200 000 евро за панелите само, ако добавим още 30 евроцента на ват, това добавя още 30 000 евро към инвестицията в панелите или ще ги оскъпи с 15%. Тези 15% повече инвестирани в панели, какъв положителен ефект ще ми донесат?

1. Ще произвеждам ли повече енергия от тези 100kW? според мен не!
2. Ще спестя ли много земя? Аз тези 100 kW ги планирам да са на 3 декара, така че ще спестя според мен около 300, 400 квадрата, при цената за покупка на земята, ПУП-а и другите разходи от около 10 лева на квадрат, това прави около 3000 - 4000 лева спестени.

Моля изтъкнете какви плюсове могат да ми донесът панелите с по-голямо КПД и минусите които ще ме сполетят ако сложа такива с по-малко КПД, защото това са важни неща при проектирането на една централа според мен.
bsgroup

Мнениеот Инженер » 27.05.2010 10:38

При нормален КПД от 13% за разполагане на 100 kWp са необходими около 700 м2.Това е земята върхукоято са разположени самите панели.Ако имат КПД 16% , земята ще е по-малко с около 80м2.Спрямо целия терен за централата, това е пренебрежимо малко.Така,че земята е последното нещо , което има значение в случая.Малко повече е стойността на носещата конструкция, но и тя е малко.
Най важна е надежността.Но кой може да каже колко са надеждни едни или други фотоволтаични панели?
Тогава стигаме до това да се ръководим от името(реномето) на фирмата производител на изделието.А от реномето се определя и цената. . .
Инженер

Мнениеот bsgroup » 27.05.2010 11:24

Именно това е нещото което дава цената на нещата: името на производителя и неговото реноме!!! Това е като при колите: един джип шевролет каптива струва 35 000 без ДДС (но то се връща) а едно ауди Q7 струва 140 000 лева без ДДС (също се връща). Та за живота на едно ауди можеш да си купиш 4 нови шевролета!!!

Същто е и тук според мен, но без тестове немога да бъда сигурен в това! Та според мен е най-добре като се прави дадена централа, да се сложат панели поне на 2 различни фирми, за да могат да се правят сравнения.
bsgroup

Мнениеот Mateev » 27.05.2010 15:01

Един бизнесмен може да си купи Бентли или Шевролет, за да се фука, но когато въпроса опре до инвестиция, бъдете сигурни че същия този бизнесмен ще се пазари като циганин до последната стотинка. Това с по-скъпите модули, само защото уж имали имидж, това аз не го разбирам. Имиджа ток не прави. Колкото до качеството и надеждността - въпроса е спорен. Имидж не означава автоматично качество и надеждност. Имиджа се прави от маркетинговия отдел, а качеството се постига в производствения цех. Това са две различни неща. Историята помни много случаи на големи издънки именно от страна на имиджовите компании. Да не започна да изреждам, че ще се получи роман в 5 тома.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот sotirov » 27.05.2010 17:14

Всичко е въпрос на сметки!
Просто не мога да разбера вашите :)
При разлика на КПД най-малко 6% и по-висока стойност от само 20 цента на Ват Просто не виждам как бих си взел други панели.
sotirov

Мнениеот KD Solar » 27.05.2010 17:34

То и КПД-то на двигателите във Ф1 е много по-високо от това в обикновенните автомобили, но това е за сметка на живота на двигателя.
Аватар
KD Solar

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали