Топлинен колектор - акумулатор

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Аномалии

Мнениеот Костенурка » 01.06.2010 22:12

Здрасти "Докторе"
Един съвет от мен:преди да поставяш диагнози не е лошо първо да прегледаш пациента,да го изслушаш от какво се оплаква,да се замислиш в/у проблема му,и ако ТЕ засърби някоя част на тялото(вратът,ушите,носът) първо я почешаи и чак тогава спокойно можеш да поставиш своята диагноза на специалист по вътрешни(подземни) болести.
Ако си отвориш широко,широко очите и се вгледаш внимателно в графиката ще забележиш че:всички CHта имат пик в тези два момента.

Всички CHта се радват на чудесно здраве,просто съм забравил да разредя кондензаторите на дата-логера, и те са се разредили в тези два момента които съм отбелязал на графиката.
И тъй като,съм си направил трудът да съм във форумът,ще побликувам и последните корекции на инсталациата за да придобие завършен вид на една истинска"сл.инсталация".

Изображение
Поздрави К.
Костенурка

Мнениеот gendo » 02.06.2010 18:51

Толкова по - добре че няма подземни болести. Аз изобщо не забелязах че не само СН 1 е скочил нагоре. С дата логери не работя. Все пак не трябва да те е срам и от зелена тиква семе да вземаш!

Успех!
Аватар
gendo

Мнениеот Емил » 03.06.2010 16:12

Драги Костенурка, прекланям се пред гения ти и упоритостта ти. От такива хора като теб се движи прогреса! Абсолютно съм искрен.

Откакто чета постингите ти с публикациите на твоите дирения, аз обаче все се сещам за един съветски филм - "Кин дза дза". Нямам вина, че подсъзнателно правя тази аналогия - технология от бъдещето с меко казано странен вид...

Надявам се, че не съм те засегнал, още повече , че аз смятам филма "Кин дза дза" за връх в световното кинопроизводство.

Изображение
Аватар
Емил

Мнениеот lz1wvm » 03.06.2010 21:05

Ще си позволя и аз да пиша в тази наистина документална тема(дано да не се прочете като спам)
Явно Костенурка,съчетава полезното с приятното.Имам в предвид,че освен професионално разбиране за тези неща,трябва голямо желание и постоянство в работата.
И да питам нещо.Какъв е крайния резултат като използвана топлина от акумолатора,демек КПД.
Поздрави.
lz1wvm

Мнениеот Day Energy » 04.06.2010 00:56

Да си призная, ако обединим последните постинги на Емил и на lz1wvm, точно това бяха и моите ред мисли в това отношение.

Според мен е рано да се синхронизира КПД, но ще е интересно да го наблюдаваме поне още 2-3 месеца. Сега идват големите градуси...

Много постоянство, браво.

DN
Day Energy

Специялен постинг за Емил пацака от един кин дза дзянин

Мнениеот Костенурка » 05.06.2010 00:17

http://video.google.com/videoplay?docid=-2251461878127683608#

-Ку
--Ку
-Ку
--Ку,ку ригу,къци
-Ку,къци ку......
--Ку ку,ку ку :arrow: :
Поздрави К.
Костенурка

Мнениеот gendo » 09.06.2010 20:04

Ку!

Костенурка надявам се че не си се засегнал. За онова време" Кин дза дза" беше един твърде авангарден кино - експеримент, обаче всички са го запомнили!

Кураж от мен!
Аватар
gendo

Мнениеот AntonBM » 10.06.2010 10:09

Здравей, Костенурка.
Отдавна не съм се обаждал, но не съм спирал да следя работата ти. Малко съм разочарован от това, че заряза старата установка, без да дадеш някакви резултати и най-вече изводи от това, което си научил от работата по нея. Текущите дневни, месечни и т.н. диаграми са безполезни без обобщаване на резултатите.
Относно новата опитна установка - вижда се, че в нея си приложил опита натрупан в старата и тя е по-професионално изпълнена. Тя се различава от по-старата по това, че обема на акумулатора е ограничен с топлоизолация. Т.е. вече се разчита само на ограничен обем от земна маса. В по-старата установка няма такова отделяне и топлината се акумулираше в зона с неопределени граници. За това тя ми е по-интересна. В новата ти си ограничил обема на акумулация и вече може да постигаш по-високи температури, но така твоят акумулатор вече не е толкова интересен. Той вече се доближава по параметри на познатият ни стандартен топлоизолиран воден акумулатор.
Т.е. от тази нова установка, аз не очаквам да получа някакви резултати, които да не мога да предвидя. От по-старата можеше да се научи повече... Все пак има зони, които не са топлоизолирани - под акумулатора и те ще дават отклонения от теоретичните. За това и този експеримент ми е интересен.
Благодарен съм за всички публикувани от теб диаграми! За мен по-интересни са данните от датчици CH от 1 до 7 - т.е. нарастването на температурата в акумулатора. Добре е, че си се сетил да сложиш и датчик извън зоната (CH1). Интересно е можеш ли да изкараш диаграма и от топломера? Тя също би била полезна...
За твоята установка, най-интересната диаграма би била тази, която дава връзка между вложената енергия и нарастването на температурата спрямо нея - т.е. движението на специфичният топлинен капацитет. На теория това би трябвало да е линейна зависимост, но загубите на топлина от кондукция ще изкривят тази линия.
Предполагам, че в края на Юли ще се получат най-интересните диаграми. Тогава акумулатора ще е затоплен до най-високата за него температура, ще има голямо разсейване на топлината в дълбочината на почвата (тя после би трябвало да се върне частично обратно). Тогава и КПД-то на колекторите ще е намалено, понеже температурата им ще е по-висока. Интересно на колко градуса ще се балансира??? Аз залагам на 45° ±3°С за CH5 (не съм изчислявал - пробвам се да позная).
AntonBM

Радости моменти

Мнениеот Костенурка » 12.06.2010 22:54

Здравейте,искам да споделя две "добри"събития които ми се случиха последните две седмици:
1.Имам заселници под покривчето на главното табло, и Ви ги представям:
Изображение
Така изглеждаха преди 1 седмица,а така изглеждат сега:
Изображение
Е сега си имам компания,и съм малко по спокоен в такъв смисъл че,ако нищо не постигна с акумулатора то поне съм направил къщичка за птички.
Къщичка за птички,и при това със птички.
2.Точно пред моята система на около 30м. монтираха метеорологична станция.
Изображение
http://www.fieldclimate.com/
Сега вече ще разполагам(ме) с повече данни за да разгадая(еме) феномена "ку къци"
Ще одговоря на всички въпроси малко по нататък във времето. Дори очакнам още няколко въпроса или разсъждения в/у темата " сезонни топлинни акумулатори,видове,капацитет,ефективност,рентабилност,и т.н
Поздрави К.
Костенурка

Мнениеот manolov » 19.06.2010 00:17

Намерих интересно филмче във Vbox7
manolov

Мнениеот manolov » 19.06.2010 00:18

manolov

Мнениеот manolov » 19.06.2010 00:27

Това ако е истина, а не някакъв трудноразгадаем номер решава всичките ни проблеми и със съхраняването, и с добиването, и с каквото се сетиш там с енергията!!! Интересно от 20.04.2010 до сега никъде не срещнах информация някаква за този ВЕЧЕН ДВИГАТЕЛ!!! :shock:
manolov

Мнениеот Tcvetan » 19.06.2010 11:32

Сега да видим колко успешно ще прикрият и това изобретение. На петролните компании няма да им се хареса никак!
Tcvetan

Малко изчисления

Мнениеот Костенурка » 25.06.2010 00:21

lz1wvm пита:
Пуснато на: 03.06.2010 17:05 Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

И да питам нещо.Какъв е крайния резултат като използвана топлина от акумолатора,демек КПД.
Поздрави.

За акумулатори,обикновенно се говори за капацитет,а не за КПД.
Сега ще се опитам да изчисля капацитета на моя Топлинен акумулатор(акумулирам топлинна енергия "кcal")
Формулата която ще използвам е:Q=V.p.c.ДТ
Обем на цилиндър:V=п.r^2.h; V=10,602 или около 11кубични метра пръст.
p=1500kg/m^3 или 1куб.метър СУХА пръст тежи 1500kg(Wikipedia)
c=0,44кcal/kg.C. или за да увеличим температурата на 1kg СУХА пръст със 1С(един градус) са необходими 0,44кcal.(Wikipedia)
ДТ=70C или температурната разлика м/у началната и краината т-ра.
Първоначална 10С и крайна 80С, 80-10=70C
Q=11m^3 x 1500kg/m^3 x 0,44кcal x 70C
Q=508200kcal
Имайки в предвид че 1kwh=860kcal то508200/860=590,93kwh
E това разбира се е една идеализациа,липсват мого други важни фактори,които трябва да се имат в предвид,за да разгадаем феномена"КУ,КЪЦИ" в такъв вариант.
Поздрави К.
Костенурка

Мнениеот Инженер » 25.06.2010 10:39

Не съм съгласен, че КПД не е важно при един топлинен акумулатор.В този случай ако вкараш 590kWh, колко от тях ще можеш да използваш.Предполагам по-малко от половината.Което означава КПД по-малко от 50%.Вярно е , че вкарваната топлина е ефтина, но и тя си има някаква стойност.Затова края на експеримента трябва да покаже не колко топлина е инжектирана, а колко топлина е извадена и оползотворена.
Инженер

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода