Престижно ли е

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот TheEngineer » 22.07.2010 19:40

lz1wvm написа:TheEngineer явно за теб преподавателите се делят на две групи,които имат само отрицателни качества.
Как според теб ще изглеждат твоите връстници-преподаватели след няколко години. :roll:

Учителите в техникума да! Един свестен нямаше.
Преподавателите в университета -тръвдо не. От всичките без изключение съм много доволен.
Как ще изглеждат моите връсници след време, не знам.

Може би от предишното ми мнение изглежда, че имам прекалено голямо самочуствие. Не е така! Знам, че има да се научат още много неща докато си заслужа хартийката на която пише инженер. След това вече човек се учи докато е жив.
TheEngineer

Мнениеот Markov » 22.07.2010 19:47

ИнженерЪТ, не си прав, ама изобщо не си прав.
Пожелавам ти след като станеш бакалавър и след това магистър по избраната от теб специалност, да регистрираш нова фирма и да станеш работодателЯТ. Тогава ще трябва да назначаваш хора, на които да плащаш заплата. Чак тогава ще разбереш какво е нивото на кадрите от нашата образователна система. Винаги съм се убеждавал, че само 20 % от завършващите инженери стават за работа. Останалите завършват защото е "престижно" или защото има кой да ги издържа. Не занам, може да си от 20-те %, но като гледам след 2-ри курс каква реклама си правиш?? " проектиране и изработка на различни видове системи". На мен това ми звучи като "заменям каквото и да е за нещо друго"
И за жените инженери не си прав. За целта можеш да побеседваш с Ферди ако има време да ти обърне внимание.
Във всяка група от 20-25 студента, само 4-5 са активни и от тях стават истински инженери. Ако останалите не бяха кандидатствали изобщо, то процента на кадърните инженери би достигнал 100%. Ако в други държави процента на успешните инженери е по висок означава, че по малък процент са кандидатствали, а не защото са по умни от нас.
Аватар
Markov

Мнениеот TheEngineer » 22.07.2010 20:33

Хора различни, мнения много.
Напълно съм съгласен за 20-те% които стават истински инженери.
Но не са виновни преподавателите в университета, а по скоро самите студенти. Познай къде отиват най-некадърните от останалите 80% ?
Стават преподаватели по техникумите :lol:
Никога няма да забравя как в 10-ти клас питах даскалката си по електротехника как да си сметна токоограничаващия резистор за едни свето диоди. Въпросната госпожа заби нос в учебника и ми каза "до там не сме сигнали". Аз бях настоятелен и обясних, че не ме интересува докъде сме стигнали и имам нужда да разбера, а тя най-накрая ме изпъди. Мисля, че закона на ОМ в най-простия си вид и 2-ри закон на Кирхов трябва да се знаят от един учител.
От всички жени инженери които съм срещал през живота си едва няколко
могат да се нарекът истински специалисти. И всичките "няколко" са от преподавателите ми в университета.

А рекламата която ми беше в подписа е на фирмата в която работя.
Става въпрос за системи за пожаро известяване, видео наблюдение, тел. централи и др. За това написах различни видове системи. Не знам какво лошо има в това.
TheEngineer

Мнениеот Lupus » 22.07.2010 21:12

TheEngineer написа:От всички жени инженери които съм срещал през живота си едва няколко могат да се нарекът истински специалисти. И всичките "няколко" са от преподавателите ми в университета.
......

А един мой преподавател в ВМЕИ казваше така:
" Колежки,
От Вас ще стане или жени, или инженери. Двете заедно - никога!"
(С извинение към колежките-инженери във форума. Винаги се има в предвид, че присъстващите правят изключение) :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Markov » 22.07.2010 21:13

Бъдещи инженере,
Подсещаш ме за случай преди години, когато дъщеря ми кандидатстваше в математическа гимназия след 7-ми клас.
Имаше тест със 100 въпроса, от които 20 бяха по физика, вколючително по електротехника и закона на ОМ. Тя изкара 5,50 и я приеха. Познай колко от работещите при мен инженери изкараха подобен резултат. - Точно 20 % или 2 от 10. Пак повтарям, ако 80 % от инженерите не бяха кандидатствали изобщо, то 100% от инженерите в България щяха да са само кадърни. Залягай повече на учението. Ако прочетеш всички постинги в този форум, по отношение на фотоволтаитиката, една диплома ще бъде просто формалност, за повечето университети в България. А те не са малко. :)
Аватар
Markov

Мнениеот TheEngineer » 22.07.2010 21:17

Много правилно е казал. Аз ще допълня, или жени на инженер :lol:
Искам да изразя най-искрените си извинения на всяка жена инженер която прочете мненията ми. Нямам нищо против колежките, просто не им се отдава професията и това е.

Edit:
Явно юзернеймът ми дразни някой от потребителите във този форум.
За сведение още от ученик използвам "Инженера" като попребителски имена из уеб пространството.
Специално за Господин Марков ще си регистрирам нов юзер нейм във формума които ще е "future engineer" :lol: Този ще си го оставя за след 2 години :lol:
TheEngineer

Мнениеот ferdy » 22.07.2010 21:34

Шегаджии. Само искам да добавя, че тормозът над жените в МЕИ от преподавателите и техните изказвания, като горепосоченото от Лупус, приключват някъде около трети курс... ако оцелееш до там. Нататък вече никой не те съди заради полата, а само по акъл и знания.
ferdy

Мнениеот Future.Engineer » 22.07.2010 21:46

Markov написа:Бъдещи инженере,
Подсещаш ме за случай преди години, когато дъщеря ми кандидатстваше в математическа гимназия след 7-ми клас.
Имаше тест със 100 въпроса, от които 20 бяха по физика, вколючително по електротехника и закона на ОМ. Тя изкара 5,50 и я приеха. Познай колко от работещите при мен инженери изкараха подобен резултат. - Точно 20 % или 2 от 10. Пак повтарям, ако 80 % от инженерите не бяха кандидатствали изобщо, то 100% от инженерите в България щяха да са само кадърни. Залягай повече на учението. Ако прочетеш всички постинги в този форум, по отношение на фотоволтаитиката, една диплома ще бъде просто формалност, за повечето университети в България. А те не са малко. :)

Ако дъщеря ти е станала инженер моля да ме извиниш, но това няма да промени общоизвестни факти.
Заформи се хубав и забавен спор който поне аз приемам от най-забавната страна. За съжаление обаче доста се отклонохме от темата.

Аз си оставам на мнението, че едва 10% от жените могат да карат кола и едва 2% стават за инженери :lol:
@ferdy може да си от 2-та процента. Има си мъжки професии, има си и женски. Мъжете не стават за балетисти, жените пък не стават за инженери. Давам такъв пример защото мъжът балетист е малко повече "нежен" от нормалното :lol:
Няма да разказвам историики с весели моменти с колежките ми, че ще трябва да начисля доста голяма норма на амортизация на клавиатурата.
Future.Engineer

Мнениеот Lupus » 22.07.2010 21:49

ferdy написа:Шегаджии. Само искам да добавя, че тормозът над жените в МЕИ от преподавателите и техните изказвания, като горепосоченото от Лупус, приключват някъде около трети курс... ако оцелееш до там. Нататък вече никой не те съди заради полата, а само по акъл и знания.

Ами за оцеляването - на обратното мнение съм. До трети курс, по мое време се учеха общообразователните дисциплини - математика, физика, химия и ОЕ. Там колежките бяха във вихъра си, тък като повечето бяха завършили физико-математически гимназии, а и ученето им беше навик. Ние, техникумския "пролетариат", след две години служба "За Родину" оцелявахме. След трети курс, когато започнаха специалните дисциплини и сериозните проекти тренда се обърна. Но тогава се искаше разбиране, а не механично "зазубряне".
Последна промяна Lupus на 22.07.2010 21:52, променена общо 1 път
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

...

Мнениеот Gio » 22.07.2010 21:50

...Future Engineer, ще препратя поста ти към колежката ми - строителен инженер, проектант, черен колан кик-бокс - шампионски титли "до пояс"... Един от най-кадърните хора, които познавам. И това не е единствения пример, който мога да дам, но би бил най-въздействащия :)
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот Future.Engineer » 22.07.2010 22:00

ferdy написа:Шегаджии. Само искам да добавя, че тормозът над жените в МЕИ от преподавателите и техните изказвания, като горепосоченото от Лупус, приключват някъде около трети курс..

Ще ти дам един истински пример които говори много.
Примера е от 1-ви курс 1-ви семестър.
Дойде края на семестъра и трябваше да ни се оформят оценките по основи на инженерното проектиране.
Та отива един колега при преподавателя със всичките курсови работи на куп. Преподавателя му каза "знам те аз тебе, нищо не знаеш 2-ка отиваш на изпит"
Отива една колежка. Преподавателя и каза "Мойто момиче не можеш да чертаеш и тва си е. Айде пиша ти 3-ка, че и без тва сте малко колежките"
Така минават всички колежки по повечето предмети!
След 3-ти курс вече гледат на теб като завършващ студент и се държат по-малко по-мек начин. Не е защото видиш ли тия от 2-ри курс мразили жените.

Edit: Към долния пост.
Пошегувах се, може би по нелеп начин.
/направих редакция на поста си
Последна промяна Future.Engineer на 22.07.2010 22:10, променена общо 3 пъти
Future.Engineer

Мнениеот ferdy » 22.07.2010 22:47

Значи аз да съм учила в друг университет значи, при нас женкари имаше само двама, една колежка би един във втори курс, останалите не ни понасяха.

Аз примери нямам намерение да давам, защото са хиляди, а и личния си живот предпочитам да го споделям в по-тесен кръг.

Но ако искаш да се закачаш, по електротехника няма да се състезаваме, ама ако искаш да те пробвам на шофиране, че да свиеш малко перките и да стъпиш на земята?
ferdy

...

Мнениеот Gio » 22.07.2010 22:52

...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Tokio » 22.07.2010 23:42

ferdy, мен кога ще ме пробваш на шофиране?
Tokio

Мнениеот ferdy » 23.07.2010 00:01

Хаха, можем да си направим един форумен десетобой направо. :lol: Включвам се и в турнира по табла и белот. :lol:

А на въпроса: когато кажеш, ама твоята кола е по-мощна от мойта май, та ще е само на майсторско, че на скорост ще ме биеш. :lol:
ferdy

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии