Трафопостове

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот solar2 » 30.07.2010 17:20

При избор на парцел за Фотоволтаична централа от 80КВп, какво е максимално допустимото отстояние от Трафопост, така че да не те накарат да строиш собствен такъв?
В случай че имотът ти е захранен с електричество(става въпрос за дворно място), възможно ли е да се използва съществуващата вече ел. мрежа за пренос на енергията до Трафа или трябва да изградиш отделен електропровод до съществуващият Траф?Каква е цената за изграждане на електропровод с дължина 500метра например.И какви са загубите в този случай?
Благодаря
solar2

Мнениеот Miro » 31.07.2010 00:06

За 80 kWp ще ти предпишат собствен траф, дори и да имаш селския трафопост в двора си...
Miro

..

Мнениеот retro » 31.07.2010 02:26

Не е вярно. В зависимост от състоянието на мрежата и възможностите за присъединяване ще ти укажат точката на присъединяване. В мрежата НН която захранва имота ти биха разрешили присъединяване (говоря за ЕВН) до 5 kW.

Трасето (500 м) би струвало около 15000 лева - 20000 лева, а загубите (ако ползваш 3х185+95) около 2%
retro

Мнениеот solar2 » 31.07.2010 11:49

Благодаря за отговорите, само още един въпрос имам.
Да приемем че строя собствен Траф в имота, то тогава 1) към мрежата НН ли ме връзват, която стига до двора или 2) отново правя трасе до Трафа на селото и собствен Траф в имота?
Ако е 1) то инвестирам само в Траф, и нямам загуби по нататък
Ако е 2) то най добре както по рано в темата се споменава ,да си намериш друг имот и не си по-далече от 100 метра от селския Траф?
solar2

Мнениеот saraneron » 31.07.2010 15:47

А,замислял ли си се, за тези парички да си купиш 5-6 гарсониери и да ги даваш под наем, дали няма да си на по-голиама далавера?Е ,ако ги имаш кеш,разбира се !Ако греша кажи каде, защото и аз сам пред една такава дилема .Ако има и други мнения на съфорумците нека да споделят!!!! :roll:
saraneron

Мнениеот EOS Technologies » 31.07.2010 16:59

Ха, ха.. купи си пре-скъпи гарсониерки и се опитвай да събираш наемите от бедните хорица месец след месец. Тия времена отминаха. Освен това, все повече Българи се учат, че може да не плащат наем и после се местят като номади. Това движение го има в Германия от години. За съжаление идва и у нас.

Но сега по същество. Бизнес с купуване на жилище и отдаване под наем няма - поне в Държави, като нашата. Съотношението Цена/Заплата и Цена/Наем в България е много неизгодно. Е, може и да има изключения.

Цените във Варна са все още по-високи от цените на имобилни имоти в повечето немски провиниции. А бе въобще, това може само да ставе, дето го предлагаш, при положение, че пирамидата върви и цените на всичко се качват....
EOS Technologies

Мнениеот YordanIvanov » 31.07.2010 18:08

Да направим проста сметка:
Едно жилище, което струва 45к евро е между 50-65 квадрата.Обзаведено може да го даваш за 450-500 лева месечно, необзаведено за 300 лева макс.Предвид това, че едно обзавеждаено е много субективно като цена, то ще правим сметките с необзаведено жилище.300 лева на месец, 3600 лева на година, 36 000 лева за 10 години, 90 000 лева точно се връщат за 25 години, а именно цената на жилището.Но сметката по-горе е утопична, направо невъзможна.Ремонти на жилищете поне през 3-4 години, а може и на всяка година ако често се сменят наемателите.Задължително ще има не малко неплатили и неплатени сметки.+ ще има не малко периоди, през които няма да имате наематели.+ риск от наводнение(по-горе трябва да се сложи застраховка за да се елиминира този риск), земетресение и прочее.Няма да ги смятам всичките изброени неща, защото смятам, че ме разбрахте.
Една централа за 90к лева би Ви носила между 850-1000 лева на месец, ако положите малко усилия да си е изградите сам.
Рентиетрството ми е много любимо, но бих инвестирал в него не повече от 20, 25% от портфейла ми.Облигации, акции, банки, има също добри варианти човек къде да си държи средствата, така че да намали риска.Има много хора, които са супер компетентни в материята.Аз бих си платил да ме консултират.
Поздрави
YordanIvanov

Мнениеот EOS Technologies » 31.07.2010 20:33

Точна това имам впредвид. В Германия на това жилище наемът му е 300-450 Евро на месец. И на никой няма да му дойде на акъла да иска само 150 евро наем!

В твоя пример става ясно, че цените в България трябва да паднат още с по 30-50%, за да си дойдат на мястото - след тази невероятна пирамида/балон...

В Ирланд паднаха с 50% и по телевизията непрекъснато повтарят, че трябва още 50-60% да паднат - макар, че банките отново започват да ти на"ххх" / дават кредит за прескъпо жилище. Вероятно пак ще се пукне балон...
EOS Technologies

Мнениеот YordanIvanov » 31.07.2010 21:28

Ще мине още много време докато се пукне балон пак.Следващия балон е ВЕИ, за България говоря.Сигурен съм, че правителството ще издъни работите и няма да защити дребните инвеститори.А относно балона за строителството, той няма да гръмне скоро, защото в момента сме в момент на дабълЮ(W) образна световна криза и сега пазара тръгва към второто си дъно.А второто дъно ще е много жестоко.След като излезнем от световната криза следва така наречената депресия, когато хората ги е страх да инвестират, купуват и прочее.Този период трае не по-малко от кризата във всички случаи.ИИИИИ вече сме излезнали от световната криза :lol: :lol: :lol: , но да не забравяме, че 70% от кризата в България не е световна, а на местно ниво.А кога ще излезнем от тази на местно ниво, само Ахмед Доган знае :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
YordanIvanov

Мнениеот solar2 » 31.07.2010 21:29

Дали не съм попаднал на форум за имоти?
solar2

Мнениеот EOS Technologies » 31.07.2010 21:36

Да бе, разводнихме темата. Ама кой започна? :-)

Защо мислиш, че Правителството ще издъни ВЕИ-тата?
EOS Technologies

Мнениеот YordanIvanov » 31.07.2010 22:36

Това сме го коментирали много пъти, но ще споделя пак:
1.Има страшно големи интереси на страшно влиятелни хора с огромни лобита във ВЕИ-тата.Тях не ги интересува дребния инвеститор, а именно тя е движещата сила на една икономика.Държавата нехае.
2.Ще се прокарат големите проекти, ще се запълнят мощностите по план и цената ще падне.Мицубиши мисля, че вече минават 200 мегавата мощности.А ако не ги минават, с тези на Бузлуджа със сигурност ще ги минат.
3.Та дори и в момента държавата дъни ВЕИ-тата със сложните процедури и несигурната изкупна цена.Това нали би трябвало да бъде сигурен бизнес.А тук не знаеме дали като имаме договор ще ни вържат, не знаеме каква ще е цената след 3 години и т.н.
4.Има един много важен момент тука.Аз го казах и на събирането ни в Пловдив.Имаме проблеми в общините...трудно, но минаваме.Имаме проблеми с РИОСВ, какви ли глупости не сме писали, ама минаваме.Имаме проблеми в РИОКОЗ, какви ли не глупости сме писали, ама минаваме.Имаме проблеми със сроковете, ама чакаме и минаваме.Обаче като удариш греда с ЕРП-то, проблема вече е огромен.Защо ли?Защото държавата продаде ЕРП-тата за жълти стотинки, вече тя няма НИКАКВА ВЛАСТ НАД ТЯХ.Да, може да ги манипулира по някакъв начин, но той е нищожен.Ходи доказвай и инвестирай средства в това да докажеш, че точно там могат да те вържат.Ходи им обеснявай, че ти пишат някакви малоумни уведомителни писма, с които връщат дребни инвеститори с 15к лева назад.НА МЕНЕ ЛИЧНО МИ СЪГЛАСУВАХА ПРОЕКТ с монофазни инвертори прикрепено със съгласувателно писмо, че те трябва да бъдат трифазни.Това е 100% ново проектиране на централата.Какво въобще ми съгласуват?И бай дъ уей ми поставят едно съгласувателно писамце, което ме връща в първи клас, защото вече съм съгласувал на още 5 места и съм дал 15к лева.Случаите са безброй.Но с една дума може да кажем
-Държавата не прави нищо за улесняване на процедурата
-Държавата няма власт над ерп-тата, а и да има минимална такава, тя не иска да я използва
-Държавата не иска да стане гарант за кредити за малки централи до 100кв.Казах го и в друга тема: Блаженни са вярващите, че ще си построят централите само и единствено с договор с РА.
-Блаженни са и вярващите, че проблема е в некомпетентността на хората отгоре.Проблема е в интереса им.А относно некомпетентността, тя е на местно ниво, а не най-високо.
YordanIvanov

Мнениеот EOS Technologies » 31.07.2010 22:49

Но, когато минеш тези препядствия?
EOS Technologies

Мнениеот YordanIvanov » 01.08.2010 11:43

Когато ги минеш, направо е страхотно.Имаш централа и не знаеш каква ще е изкупната цена.Не искам да звуча супер негативно, но така съм научен, да правя сметки за бизнеса в най-лошите му страни.Въпроса е друг, защо да започваш да правиш централа в България, когато риска се оценява толкоз високо на фона на възвращаемостта и инвестицията?
п.п.Някой да не реши сега, че правя някаква пропаганда против.Напротив дори, сега сигурно ще стартирам друг проект :)
п.п.2.ЕОС, двете най-големи пречки за финансирането и ЕРП-то :).Особено финансирането не може да го минеш с лекота.
Кажи си ти мнението де :), само ме провокираш да плямпам :)
YordanIvanov

Мнениеот EOS Technologies » 01.08.2010 12:03

Аз си направих една 68кВп в Германия и я пуснах на 25.06.10. :-) Не, че съм се засилил да инвестирам в Булгаристан, просто обсъждаме докъде са работите.

1. Цена за зелена енергия вече има по фактурите на потребителите - това е много добре - всеки в България поема товара ВЕИ, т.е. няма начин средствата за ВЕИ да се "изчерпат" както в Испания

2. Говори се, че цената ще се фиксира за срока на експлоатация. Ако това стане, няма какво да мрънкаме вече (освен за безкрайните глупави процедури). Но, явно трябва и Държавните служители да имат някаква задача в службите си :-)

3. Финансирането - това си е проблем в България. Лихвите са адски високи и не позволяват рентабилност. Но, ако някой има свободни пари, тогава може да ги тури на Българската поляна.

Въпросът, който поставяш, има резон: Защо в Булгаристан, а не в Германия. Всеки трябва да реши според личното си положение, дали 200кВч/кВп повече годишно (цената на изкупуване в БГ сега е по-висока) оправдава риска на инвестицията в нашата Родина!

Както казах, моята е в Германия...
Прикачени файлове
Blick vom Verwaltungsdach zur Sporthalle.jpg
Blick vom Verwaltungsdach zur Sporthalle.jpg (97.83 KiB) Прегледано 11755 пъти
PV-Teil Sporthalle.jpg
PV-Teil Sporthalle.jpg (66.43 KiB) Прегледано 11753 пъти
EOS Technologies

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали