Трафопостове

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот YordanIvanov » 01.08.2010 12:23

Докато изкупната цена в БГ не стане на заварено положение е по-добре да инвестираш в държава, където дори и по-ниска, цената е постоянна 25 години.Лично такава е моята преценка де, никой не обвързвам с нея.Много е просто, единственото нещо, което трябва да направим е да сметнем риска.Това е всичко.
YordanIvanov

Мнениеот Day Energy » 01.08.2010 22:08

EOS Technologies написа:Аз си направих една 68кВп в Германия и я пуснах на 25.06.10. :-) Не, че съм се засилил да инвестирам в Булгаристан, просто обсъждаме докъде са работите.

1. Цена за зелена енергия вече има по фактурите на потребителите - това е много добре - всеки в България поема товара ВЕИ, т.е. няма начин средствата за ВЕИ да се "изчерпат" както в Испания

2. Говори се, че цената ще се фиксира за срока на експлоатация. Ако това стане, няма какво да мрънкаме вече (освен за безкрайните глупави процедури). Но, явно трябва и Държавните служители да имат някаква задача в службите си :-)

3. Финансирането - това си е проблем в България. Лихвите са адски високи и не позволяват рентабилност. Но, ако някой има свободни пари, тогава може да ги тури на Българската поляна.

Въпросът, който поставяш, има резон: Защо в Булгаристан, а не в Германия. Всеки трябва да реши според личното си положение, дали 200кВч/кВп повече годишно (цената на изкупуване в БГ сега е по-висока) оправдава риска на инвестицията в нашата Родина!

Както казах, моята е в Германия...

ЕОС, ти докато обикаляш по островите, продължаваме да работим за посмекчаване на пречките. Не казвам премахване, а поетапно смекчаване.

Темата беше за траф, доколкото си спомням. Малко стана миш-маш...

P.С. Пусни малко снимки по email и от инверторите, че само от отражението на Kyocera не ми "свети" :)

DN
Day Energy

Мнениеот bsgroup » 17.08.2010 13:57

Та понеже темата е за траф и аз да споделя моя опит.

Около две години се занимавам с ПУП-а и проектирането на централата си, която е разположена на 3 декара и е 100kW (попринцип можеше и за една да стане, но се мотах една година с други неща). Сега проектите са в надзорната фирма и в общината и до месец се надявам да имам и разрешително за строеж. В становището за присъединяване на ЧЕЗ е поисано всичко много внимателно и какво искат да им представя в проекта в частта "Електро". Описали са ми всичко, къде да се свържа, как, с какви кабели, с какъв разединител да се свържа към ЖР стълб. Описано ми е в имота ми какъв да е трафа, какво да съдържа, какъв да ми е елктромера, връзките и всичко.

Порпинцип в един разговор със служител на ЧЕЗ в София, той ми каза, че имат заповед "отгоре" да присъединяват ВЕИ-та по следния начин: до 30 кW в таблото за НН на имота (ако има такава) а над 30kW да се изгражда траф!

Имотът ми е малко далече от ЖР стълба, някъде около 800 метра ще ми е трасето, но това го знаех още преди да почна регулацията и т.н.

Та дали ще е по-печелившо да инвестираш в централа или друг бизнес си е риск на инвеститора. Аз така или иначе съм се хванал на хорото и съм инвестирал няколко десетки хиляди лева в този проект и мисля да го изградя до край пък ако става нещо с изкупната цена или със законите за ВЕИ ще се пригаждам на момента.
bsgroup

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали