117.24 kWp електроцентрала на покрива на ЗИТА Русе Карбохим

Форум за обсъждане на въпросите, свързани с нашата компания. Отзиви, мнения, препоръки, критики.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ferdy » 12.01.2010 03:00

Ааа сега разбрах какво искаш да кажеш, ясно. Ми на твое място бих се радвала, че изобщо са платили нещо преди акт 16.
ferdy

Мнениеот filmatoplo » 06.07.2010 09:40

Това същото мога да го изработя самостоятелно само някой да го финансира .20 години се занимавам с монтаж на слънчеви инсталации , имам и монтирана фец с регулиране на ъгъла по вертикала .Звучи нескромно но мога да го направя-да го организирам или точно моите ръце да го свършат.
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Мнениеот filmatoplo » 06.07.2010 10:20

Посредата на темата имаше питане защо се гони толкова прецизност до милиметър , мога да ви кажа че колкото пъти съм монтирал панели на конструкция изработена от други майстори в кавички -винаги съм имал ядове.Конструкциите да давали големи отклонения дори с просто око погледнати -просто криви .Налага се да ги срязвам и презаварям , веднъж се пукнаха 2 стъкла от напрежение .10 метрова конструкция се подпираше на 6 крака и провисваше на места -понеже изолацията на покрива бе направена и не ми позволиха да монтирам други подпори -така че милиметри провисване са фатални .
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Мнениеот batman » 29.07.2010 14:18

Относно годишното електропроизводство.
Според статистиката на :
http://www.sunnyportal.com/Templates/Pu ... lang=en-US

отчетливо се вижда ,че централата е давала грубо с около 20% повече ток през 2009 отколкото сега. Тренда е постоянен и константен и не може да бъде от това че тази година има по малко слънце.
Според мен има проблем. Или има отпаднал стринг(ове),или има нещо технически променено така че да намали електропроизводството ,може да е от перманентно нестабилно напрежение и инверторите да изключват от време на време.
Чисто на теория можеи да е от деградация на модулите, ако са боклуци, което не ми се вярва да е така в тази ситуация с тези модули.20% си е много отвсякъде погледнато.

Ако някой може да даде обяснение за това ще се радвам.
batman

Мнениеот eng_angelov » 02.08.2010 11:46

Как не сме забелязали, че електропроизводството през 2010 е по малко...

Уважаеми "специалисти",
преди да започнете да давате "акъли", се уверете, че сте се запознали достатъчно добре с наличната информация.
На сънипортала има информация не само за електропроизводството, но и за слънчевата радиация. Датчикът няма закачен към него инвертор, пък не е и от същият производител на модулите /които на всичко отгоре са и от два различни типа и производители/.
Понякога проблемите може да се дължат на очевадни причини...
Имайте доверие в опита на г-н Матеев /за тези които не знаят, главният фактор в проектирането, изпълнението и поддържането на тази централа/.
Аватар
eng_angelov

Мнениеот batman » 02.08.2010 13:29

eng_angelov написа:Как не сме забелязали, че електропроизводството през 2010 е по малко...

Уважаеми "специалисти",
преди да започнете да давате "акъли", се уверете, че сте се запознали достатъчно добре с наличната информация.
На сънипортала има информация не само за електропроизводството, но и за слънчевата радиация. Датчикът няма закачен към него инвертор, пък не е и от същият производител на модулите /които на всичко отгоре са и от два различни типа и производители/.
Понякога проблемите може да се дължат на очевадни причини...
Имайте доверие в опита на г-н Матеев /за тези които не знаят, главният фактор в проектирането, изпълнението и поддържането на тази централа/.

Уважаеми колега,
Никога не съм имал претенцията да съм 'Специалист' за неща който не ме засягат директно, нито давам 'акъл'.Просто споделям това което мога да видя , и питам за това което не мога да си обясня. Сигурен съм че има обяснение , което не виждам.Питането ми пък въобще не е насочено дирекно към господин Матеев.
От отговора ви не можах да си обясня отново това което питам.Говорите несвързано за 'слънчева радиация' , за 'датчик който няма закачен инвертор', и за 'производители'.
Моля обяснете по ясно и точно за какво става на въпрос - Има промяна в конфигурацията, което води до неточно измерване, или какво?
Както казваше един мой преподавател в ТУ-София, който аз много уважавам- ''Няма глупави въпроси, има глупави отговори." :)
batman

Мнениеот eng_angelov » 02.08.2010 13:49

Мир :!: Малко бях остър, съжалявам.

само слънцето е различно.

всъщност, сега като се замислям, 2009-та Е-ОН не плащаха енергията, а сега вече им издаваме фактури. :scratch:
Аватар
eng_angelov

Мнениеот batman » 02.08.2010 14:06

eng_angelov написа:Мир :!: Малко бях остър, съжалявам.

само слънцето е различно.

всъщност, сега като се замислям, 2009-та Е-ОН не плащаха енергията, а сега вече им издаваме фактури. :scratch:

:)
Първо тая графика вярна ли е или не?Ако да и ако казвате, че причината да се визуализира такъв спад в електропроизводството е по малкото слънце, още в първия пост казах че не може да е от това- и то толкова равномерно всеки месец- който мисли обратното да ме обори.Не искам да ви се меся в вашите работи, само насочнвам вниманието.Фактурите пък интересуват само вас и никой друг от форума-едва ли сте вързали софтуера който прави статистиката с копче на бюрото на счетоводството и някой да цъка :lol:
Отговор ме би ме заинтригувал ако е нешо свързано с експлоатацията във времето на централата.Нали затова е това форум да обменяме информация.
Дайте нещо по конкретно.
batman

Мнениеот Miro » 02.08.2010 15:39

Радиацията е в основата на проблема, съпостави помесечно за 2009 и 2010 и ще видиш... просто ги няма на една графика, както е електропроизводството.
Miro

Мнениеот batman » 02.08.2010 15:55

Miro написа:Радиацията е в основата на проблема, съпостави помесечно за 2009 и 2010 и ще видиш... просто ги няма на една графика, както е електропроизводството.

Сравнявах. Но се питам дали е възможно.За 1 месец може да има голямо отклонение от средното, но колкото за повече време е статистиката толкова повече се приближаваме към средното - поне така трябва да бъде.Ако приемем(само момент) че средното за 20 години е кривата от 2009 година, то кривата за 2010 година трябва да гравитира около тази за 2009 , в някой месеци може с + в някой с - , и за годината се получава някаква разлика, която е по малка от средната разлика по месеци.

Е в нашия случей имаме трвърдо и отчетливо -20% което виждам че е от 20% по малко радиация, но тук се връщам пак да питам- това реалистично ли е? 20 % не е много ако сравняваме само 1 месец, но е много за 6 като се повтарят толкова еднакво.
Единственото ми по нормално обяснение е да са почнали да обгазяват пак Русе (или по скоро миналата година да са спрели временно) и тогава вече имаме сериозно основание да приемем тезата с намалената радиация, и разликата в 2009 и 2010.Това ще кажат колегите който са там.
batman

Мнениеот lz1wvm » 02.08.2010 20:12

Реално погледнато 40 процента от доматите ми тази година са по зелени,в сравнение с миналата....макар,че не живея в Русе....това е като впечатление.Явно слънцето тази година е по малко.
lz1wvm

Мнениеот DanielDimov » 03.08.2010 10:40

когато става въпрос за сравнение на различни места - сравнява се Ey/P [kWh/kWp] за една цяла година

когато се сравняват различни години за едно и също място - сравнява се Ey/Gy [kWh/(kWh/m2)] пак за цялата година

и в двата случая трябва да се отчете (извади) времето при което производството е спряно по различните причини
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 04.08.2010 18:48

Ефекта, който сте наблюдавали, е един и същи при всички останали централи в България. Просто 2009-та година беше изключително слънчева, а 2010 - изключително мокра (дъждовна). Това го забелязаха и бабите на село, без да им се налага да мерят с радиационни датчици.

Аз съм наблюдавал и анализирал електропроизводството на немски централи, построени през 2001-2002 г. При тях точно и ясно си личи, че е имало както хубави, така и лоши години. Разброса между най-хубавата и най-лошата година достига до 20% (+/-10% от средното, което го пише в одита). Така ще бъде и в България. Просто почакайте още няколко години и ще видите как средногодишното електропроизводство постепенно се приближава към числото, заложно в одитите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Fotoni » 07.08.2010 13:54

Малко е тъпо, но дали не са зацапани малко панелите и от там да пада КПД-то?
Fotoni

Мнениеот batman » 07.08.2010 21:11

Fotoni написа:Малко е тъпо, но дали не са зацапани малко панелите и от там да пада КПД-то?

И аз това си мислех като по генерален извод , че би могло да бъде частичната причина.Както се замърсява датчика така и модулите.Затова и отчетената радиация е по малко
batman

ПредишнаСледваща

Назад към СТС Солар АД