Бариери пред развитието на слънчеви топлинни системи...

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Какви са бариерите пред развитието на пазара на слънчеви топлинни приложения в България?

технически
2
7%
институционални
20
67%
икономически
3
10%
културни
1
3%
образователни
4
13%

Общо гласове : 30

Бариери пред развитието на слънчеви топлинни системи...

Мнениеот nelike » 28.03.2008 16:37

в България според вас
nelike

Мнениеот Mateev » 28.03.2008 17:16

Обикновенните хора нямат инвестиционно мислене. Дори и да им обясните, че топлинната инсталация ще се изплати за 3-4 години, и после дълго време ще реализират значителни икономии, те пак няма да се впечатлят. И ще откажат, защото СЕГА трябва да се дадат много пари. А те и без това не стигат до никъде.

Има една теория, според която човешките потребности са степенувани и преминаването на следващата степен е възможно САМО АКО СИ ЗАДОВОЛИЛ ПРЕДИШНИТЕ СТЕПЕНИ.

Например: Не можеш да мислиш за храна или за нова лека кола, ако например в момента се задушаваш (давиш). Трябва първо да си осигуриш въздух, после вода, после храна, после покрив над главата, после топлина. На много по-високи нива са уюта (мебелировката) и транспорта (леката кола).

В случая с топлинните колектори:
Обикновенните хора все още не са си решили проблема с прехраната, образованието на децата, дрехите, телевизора, хладилника, колата и т.н. На фона на всичко това да мислят за екологии или за заделяне на пари за инвестиции в някакви подобрения, е направо невъзможно.

И тука възниква един парадокс:
Топлинните колектори се купуват от хора, които вече са си решили всички останали нужди, и вече спокойно могат да заделят пари за инвестицията. Но точно този тип хора въобще не се нуждаят от икономии. И въобще не им пука дали ще икономисат от топлата вода или не. И слагат колекторите просто защото е модерно.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 28.03.2008 17:36

Живея в град в който половината кащи са с колектори. С основния монтажник сме коментирали и няма трайно определена зависимост. както и няма някаква зависимост при новите сгради. Просто има хора които си правят сметката и могат да я реализират и такива които или не си правят сметката или си я правят но не могат да я реализират. А за модерно - за технология от как свят светува е малко силно казано - модерни са различните разновидности. Но от използващите колектори хора независимо от вида на колекторите няма недоволни. Ефекта в нашия край е осезателен - 300 дни топла вода.
Ivan Buzov

Мнениеот Lambov » 29.03.2008 00:36

Не стана ясно кой е краят.

Останалото е въпрос на маркетинг.
Хората трудно правят сметки. Затова са фирмите - предложители, за да им ги направят напълно смилаеми, да ги онагледят и да защитят придложението си (офертата) с репутация.

А дали имат пари или не, аз съм на друго мнение. Въпрос е на статистика от БНБ - там точно е ясно колко са парите в обръщение - много са! Въпросът е как хората ще бъдат мотивирани да бъдат похарчени тези пари.

Сега за какво си дават парите - за кафе, за GSM, за бензин, за мода, за пюзик айдъл, за ферарито на слави, за чевената му лада, за тото и т.н. да не издребняваме.

Проблемът е, че сме призната пазаран икономика едва от 2004 г. (за сравнение - Англия и САЩ са такива от 200 - 300 години). Поради тази причина, все още е твърде неясен делът на редица външни фактори, което прави сложен живота на фирмите. Как да мотивираш един потенциален инвеститор да си инсталира PV инсталация - като му направиш и обосновеш сметка, че днес влага 1000 лв, а след 30 дни почват да му се връщат по 200 лв годишно и след 5 години излиза на печалба.

Е, на форума има достатъчно информация защо тази сметка варира от 3 до 15 години, като даже никак не е за пренебрегване възможността (ако някой местен чиновник се заинати) работата никога да не стане.

В българия все още страшно много неща дависят от субективното мнение на политиците и чиновниците, а тяхната мотивация няма нищо общо с нашата. Ние влагаме пари и ни пари под петите, а на тях им е все тая - пият си кафето, излизат в болничини, правят си лафче и са 5 пъти повече отколкото е необходимо и поносимо. При това не само че с нищо не помагат (т.н. обществени услуги), ами даже пречат, при това съзнателно и заядливо.

Но напоследък и под техните пети започна да пари, но да мълчим та да не ни мине котка пътя.
Lambov

Мнениеот Pyramid » 29.03.2008 15:56

Интересно ми е, дали може така да се модернизира автоматиката на сайта, та в анкетата да се посочат повече от един отговори. Тогава бих гласувал.
Работата е там, че не е само една причина, а множество, преплетени по най-интересен начин. Прав е Матеев за липсата на инвестиционно мислене, но икономическото напрежение също не е за пренебрегване.
Също, пречи се институционално, като /както вече споменах другаде/ държавата се опитва с чужда пита помен да прави. Последното води до засилена съпротива от страна на ЕРП-тата, е т.н., и т.п.
Лично аз, слънчев колектор /за вода/ бих си сложил. - Чудя се, обаче, на хората, които наистина пилеят за щяло и нещяло, а после квичат, сякаш ги колят с дървен нож, че парите не им стигали. Не един и двама познавам...и нито един от тях, не си инсталира, въпреки добрите си доходи, нещо, дето да му носи ежедневна изгода.
Следователно,
Българинът не е просто беден, а е беден, понеже е прост.
За което цяр, уви, не виждам. Понеже държава, общество, "система" - всички имат "ползата" от невежо население. Да можеш днес да му прибереш паричките. А че утре пак няма да има, или ще има доста по-малко, в т.ч. и за прибиране, същата тази "система", май, изобщо, не може да осъзнае.
Абсурдистан.
Пълен. :?
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот EOS Technologies » 30.03.2008 11:44

Така е - "инвестиране" и "лъж-вериж" често се смятат за едно и също нещо в България. Но бавно бавно мисленето се променя. Т.е. нуждите лека по-лека се задоволяват.

Може би, трябва да мотивираме българите в чужбина вместо да превеждат месечно по 200-300 Евро на родителите си в България, чрез които инфлацията скача все повече (в Пикадили маслото Meggle струва почти 2 пъти повече отколкото в Германия), да им купят по една ФЕЦ и така да им осигурят пенсията?

Как мислите по въпроса?
EOS Technologies

Мнениеот ilianskipuffy » 30.03.2008 22:56

Еми аз лично вече съм мотивиран да направя ама ме спират други работи от рода на ако направя малка централа дали няма да я разтурят набързо циганите а охрана за малка ФЕЦ (( просто няма да ми е спокоино иначе много бих искал
ilianskipuffy

Мнениеот EOS Technologies » 30.03.2008 23:57

Ако желаете, може да се включите към една малка група българи, живеещи в чужбина, които имат намерението (и средствата) да закупят заедно една фотоволтаична централа. Печалбите от нея са предназначени като "пенсия" за родителите в България.

Покривни площи са налице.

Поздрави,

П. Иванов
EOS Technologies

Мнениеот ilianskipuffy » 31.03.2008 00:49

Еми дали ще се незнам ) ама бих позаинтересувал повече за тази група )
ilianskipuffy

Мнениеот Mateev » 31.03.2008 03:13

Хубаво е "пенсионните" централи да са персонални на покрива на къщата на съответната баба или дядо. Идеята наистина е добра, но кой ще търчи по узаконяването?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот nelike » 02.04.2008 16:06

Ivan Buzov написа:Живея в град в който половината кащи са с колектори. С основния монтажник сме коментирали и няма трайно определена зависимост. както и няма някаква зависимост при новите сгради. Просто има хора които си правят сметката и могат да я реализират и такива които или не си правят сметката или си я правят но не могат да я реализират. А за модерно - за технология от как свят светува е малко силно казано - модерни са различните разновидности. Но от използващите колектори хора независимо от вида на колекторите няма недоволни. Ефекта в нашия край е осезателен - 300 дни топла вода.

За кой град става въпрос ако не е тайна? От кой тип колектори се ползват най-много и какво производство са? Българско или внос
nelike

Мнениеот Ivan Buzov » 03.04.2008 06:06

nelike написа:
Ivan Buzov написа:Живея в град в който половината кащи са с колектори. С основния монтажник сме коментирали и няма трайно определена зависимост. както и няма някаква зависимост при новите сгради. Просто има хора които си правят сметката и могат да я реализират и такива които или не си правят сметката или си я правят но не могат да я реализират. А за модерно - за технология от как свят светува е малко силно казано - модерни са различните разновидности. Но от използващите колектори хора независимо от вида на колекторите няма недоволни. Ефекта в нашия край е осезателен - 300 дни топла вода.

За кой град става въпрос ако не е тайна? От кой тип колектори се ползват най-много и какво производство са? Българско или внос

За Сандански. Основно гръцки. В последно време все по-често се слагат вакуумни.
Ivan Buzov

Мнениеот dido 2 » 03.04.2008 17:06

Mateev написа:Хубаво е "пенсионните" централи да са персонални на покрива на къщата на съответната баба или дядо. Идеята наистина е добра, но кой ще търчи по узаконяването?

Малии...Матеев , не спиш ли или часовника на сайта не е верен ?
На Бузов пък , поста му е от 05.06часа...
Май всички сме болни..........
dido 2

Мнениеот Ivan Buzov » 03.04.2008 21:55

То това е в почивките. Не се равнявай по мен, аз съм проектант и най-добре работя нощем. Пък и Леонардо Да Винчи е доказал, че два часа сън са достатъчни. И е бил прав. Иначе часовника е верен.
Ivan Buzov

Мнениеот Mateev » 03.04.2008 23:16

Аз също съм със сбъркани биоритми. Лягам си към 4-5 часа и спя до 11-12 часа. И наистина нощем се работи най-добре, защото никой не те притеснява.

Така че не ми звънете преди 12:00 часа. И без това няма да чуя GSM-a.
Аватар
Mateev
Site Admin

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали