от ferdy » 13.08.2010 03:23
Вярвай ми, че си знам правата и мога да си ги отстоявам, когато се налага и на всяка цена.
На институциите понякога е по-добре да им се угоди, най-малкото защото виждаш, че човекът срещу теб не е сигурен и не е ли по-добре да направиш някакво усилие, дори и само от човешка гледна точка?
Въпрос на лична преценка е дали ще държиш институцията в страх и напрежение или ще ги караш да се радват, когато те виждат или видят твой проект.
Иначе не бих изпратила запитване до ДФЗ по този повод, защото само ще си изгубя времето и дори да получа отговор, че не са машини (което не вярвам да стане, най-малкото, защото техните отговори са в цитати от части на наредбите и оставят винаги решението на питащия да си го вземе), този отговор няма да ми послужи за нищо друго, освен за моя информация.
В ДФЗ действат така: представил си копие - дай да видя оригинала, представил си оригинала - дай копие и го завери. Просто не могат да си унифицират процедурата и всеки служител си тълкува сам подробностите. И понеже са свикнали да връщат все за нещо си, те винаги намират за какво. Затова ходим при тях с всички оригинали, със заверени копия от всичко, с декларации в поне три варианта, справки в поне пет варианта и като седнем да подаваме, въпреки че сме напълно подготвени и сме се престарали сериозно, пак се налага да си комуникираме с тях по още една-две седмици, просто защото такъв им е редът, така са свикнали. И като се има предвид, че оценката на един проект е до огромна степен субективна, предпочитам да положим малко повече усилия мирно и кротко, отколкото да ритаме врати и да хвърчат хартии, пък после да обжалваме и да губим време на инвеститора. Загубени два дни в ранен етап са ми по-леки, отколкото загубени няколко месеца в последствие.
Колкото до връщането до омаляване - не го практикуваме. Ако си подготвен за всичко, и за декларация от Светия Синод, ако се наложи, пари никой няма да ти иска.