Лошата новина - ДФЗ започна да отказва проекти !!!

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот retro » 01.09.2010 00:03

Lupus написа:Точно казано - приемат се! Ако европейското законодателство действаше автоматично нямаше да има нужда да се приемат! И когато те бъдат приети от българските оторизирани за това органи стават задължителни за прилагане в България. Обърни особено внимание и на термина "хармонизирани".

Lupusчо, пиша ти бавно, та да разбереш:
Към настоящия момент една част от националното законодателство отговаря на европейските изисквания, друга - все още не. Първата част (тая, дето отговаря на .....) си я ползваме, т.е. тя се прилага в РБ (Република България). Другата част трябва да се преработи в съответствие с европейските изисквания именно за да не ползваме (прилагаме) техните Директиви и Регламенти, а да ползваме наши, съобразени с националните ни особености и с европейското законодателлство ведно - което и означава хармонизирани (ако си мислиш, че хармонизирани означава нещо друго, напр. свързано с хармоника или харман-не, не е това). И затова се приемат поправки на нормативни актове или нови такива, анадън му?

"Не ми давай акъл-пари ми дай" - Ей това е големия проблем на българина. Ами какво ще ги прави тези пусти пари като няма акъл...?
retro

Мнениеот retro » 01.09.2010 00:05

Miro написа:Относно спорът с регламентите на ЕС - retro този път е прав. Регламентите са задължителни за страните членки, дори са с приоритет пред националните норми, които им противоречат. Хармонизирането на законодателството представлява по-скоро изчистване на противоречията на националното законодателство с европейските регламенти, отколкото дословното им преписване.

И не само този път...
retro

Мнениеот Lupus » 01.09.2010 08:45

retro написа:
Lupus написа:Точно казано - приемат се! Ако европейското законодателство действаше автоматично нямаше да има нужда да се приемат! И когато те бъдат приети от българските оторизирани за това органи стават задължителни за прилагане в България. Обърни особено внимание и на термина "хармонизирани".

Lupusчо, пиша ти бавно, та да разбереш:
Към настоящия момент една част от националното законодателство отговаря на европейските изисквания, друга - все още не. Първата част (тая, дето отговаря на .....) си я ползваме, т.е. тя се прилага в РБ (Република България). Другата част трябва да се преработи в съответствие с европейските изисквания именно за да не ползваме (прилагаме) техните Директиви и Регламенти, а да ползваме наши, съобразени с националните ни особености и с европейското законодателлство ведно - което и означава хармонизирани (ако си мислиш, че хармонизирани означава нещо друго, напр. свързано с хармоника или харман-не, не е това). И затова се приемат поправки на нормативни актове или нови такива, анадън му?

"Не ми давай акъл-пари ми дай" - Ей това е големия проблем на българина. Ами какво ще ги прави тези пусти пари като няма акъл...?

Да отговаря е едно, да е директно приложимо - съвсем различно. Поне за пред съда! Има ли постановени решения по дела на български съд с директмо позоваване на европейска директива? Аз поне не съм чул, но ако има такива нека някой посочи поне едно. Защото въпроса е в това как би реагирал български съд при обжалване на отказ с такъв мотив. И тук разговора е за това:
Mateev написа:.........
3. Може ли субсидия да бъде отказана на базата на РЕГЛАМЕНТ на ЕО? Все пак в писмото се цитира един такъв регламент като основание.
..........
5. Какво се разбира под мотив за отказ? Не трябва ли този мотив да цитира конкретен член на конкретен Закон или Наредба? ....

а не дали законодателството се хармонизира на хармана с хармоника.
Колкото до просташкия език, с който се обръщаш към всички - за сега ще го пропусна край ушите си. Такъв не използва никой тук в общуването си с колегите. Надявам се Админа да вземе необходимите мерки.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот vaklin » 01.09.2010 10:10

Много разгорещихте темата, а какъв всъщност е проблема?
Лошата новина - ДФЗ започна да отказва проекти !!!

Това не би трябвало да е проблем, защото ако бяха одобрени всички подадени проекти, тази година прием изобщо нямаше да има. С подадените до 14.06.2010 заявления бюджета по мярка 312 за целия програмен период беше надхвърлен с около 11 млн. А тази година са приети почти толкова проекти колкото бяха до миналата година - 656 бр.
Е като има толкова много проекти, а бюджета е ограничен как да няма отхвърлени!? Ще има доста - поне 50% и то ако вече няма прием. Ако приема продължи и догодина отхвърлените ще са още повече.
Коментарът няма да се хареса на много хора но това е реалността.
vaklin

Мнениеот alabala963 » 01.09.2010 11:08

Няма лошо да се отхвърлят лоши проекти. Лошо е ако се отхвърлят "на килограм". Май ще стане като с акциите на Цв. Цв.: Ние ги хващаме - те ги пускат, важно е да ги хващаме за пред публиката, а по-нататък кучета ги яли. Не се отхвърлят само проекти за фотоволтаици. Масовите проекти за "постягане на къщата" за селски туризъм също са на СЕЧИЩЕТО. Там е голямата измама. Да не се заблуждаваме, че в РА са само некомпетентни(като тези с мотивите за сходни фамилии :) ). Аз лично бих желал наистина да отпаднат лошите проекти, които са наводнили мярката, но да се направи ясна граница между лош проект, такъв който е в рамките на закона и такъв който е явна измама с нередовни документи. На сериозния инвеститор еднакво му пречат както тези с лошите проекти, така и некомпетентните експерти от РА.
Аватар
alabala963

Мнениеот Емил » 01.09.2010 11:33

Миналата година обсъждах с приятел да направим четири проекта върху негово място 10 декара с много добри показатели - имаше си и стар селски трафопост в северния ъгъл - въобще красива работа - да се раздели на четири и да се направят 4 проекта. Тъй като обаче имах опит със програма по САПАРД и обсъжданите в тая връзка свързаности, не започнахме да действаме. Като гледам аргументите на ДФЗ за отказ, щяха да ни отрежат и нас читиримата.

А пък това е направо върхът, наистина:

Финансова помощ не се предоставя по реда на кандидати/ползователио на помощта, за които бъде установена функционална несамостоятелност и/или изкуствено създаване на условия, необходими за получаване на помощта, с цел осъществяване на предимство в противореие с целите на мярката.

Каквото и да направиш по който и да е проект, то това ще е - изкуствено създаване на условия, необходими за получаване на помощта, с цел осъществяване на предимство в противореие с целите на мярката - изкествено ще е разбира се, защо да не е?

Например ако фирмата бенефициент е регистрирана на името на дъщеря ми /под 40 години, жена - дава предимство при кандидатстване/ - ще кажат, ти искаш изкуствено да осъществиш предимство.
Аватар
Емил

Мнениеот retro » 01.09.2010 11:58

Lupus написа:Да отговаря е едно, да е директно приложимо - съвсем различно. Поне за пред съда! Има ли постановени решения по дела на български съд с директмо позоваване на европейска директива? Аз поне не съм чул, но ако има такива нека някой посочи поне едно. Защото въпроса е в това как би реагирал български съд при обжалване на отказ с такъв мотив.

Има я. Например акциза на колите с двигатели над 120 к.с.
retro

Мнениеот Lupus » 01.09.2010 12:16

retro написа:
Lupus написа:Да отговаря е едно, да е директно приложимо - съвсем различно. Поне за пред съда! Има ли постановени решения по дела на български съд с директмо позоваване на европейска директива? Аз поне не съм чул, но ако има такива нека някой посочи поне едно. Защото въпроса е в това как би реагирал български съд при обжалване на отказ с такъв мотив.

Има я. Например акциза на колите с двигатели над 120 к.с.

Щом има вече такъв прецедент, обжалването на отказ с такъв мотив е обречено на неуспех. Спора считам за приключен от моя страна.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот alabala963 » 01.09.2010 13:56

Проблем има само когато двете централи ползват заедно субсидирана инфраструктура /примерно едно трасе за пренос/ тога има конфликт с регламента на ЕС. В случай че са две отделни независими централи неползващи една и съща субсидирана инфраструктура НЕПРОТИВОРЕЧИ на регламента на ЕС за свързаност - те по никакъв начин нямат предимство пред конкуренцията. Това че са в едно село в съседни парцели не би трябвало да е проблем, може и да са върли врагове и да си мерат .... ватовете.
Познавам тук в Пловдив двама братя, които продават мрамор и гранит, те се мразят един друг. И всеки си има фирма и за да се цакат единия купи съседния парцел и отвори склада си до брат си да му е директна конкуренция. По-несвързани от тях непознавам, но ако питаме "експерта" на РА ще е точно обратно.
Аватар
alabala963

Мнениеот ferdy » 01.09.2010 15:35

По ред на номерата:

ретро, намираме се в соларен форум, това, че някой е юрист е случайно и е в процентът на грешката, статистическата, не човешката. Същото е и с инженер във форумите на лекс, например.
Това, което не разбирам е постът на Жорката, не твоя, твоят изобщо не го видях, писали сме едновременно.

Петьо, не бъркаш с много, принципът е такъв, но пари за селските са отпуснати и от Европа, и от нашия бюджет още от миналата година влачат такива. Къде са, какво правят с тях - не знам, но са налице. Пари от нашия бюджет няма само за част от оперативна програма Транспорт, доколкото знам, но и за нея ще намерят, че на ББ мечтата са му само пътища да има.

На последно място сме по усвоени пари от ЕС, не надхвърляме и 10 % още, като в процентът са включени и предприсъединителните програми. Това е статистика на ЕК. Единственият шанс в момента бизнесът да се развива някакси са еврофондовете. И добре е, че властта започна да го осъзнава.

alabala963, това е така, реално това е една от малкото обяснения за мотиви, които са посочени конкретно. Но ДФЗ имат и други критерии, по които разпознават свързаните предприятия. Все пак това е органът, който взима решения одобрен или отхвърлен проект и това, че са по-предпазливи си е тяхно право.

Емил, то и самото създаване на нова фирма си е изкуствено създадено условие, ако трябва да сме съвсем точни.

Да погледнем реално на нещата, колеги, по няколко проекти на един и същ собственик има и затова и ДФЗ ще са стриктни с всички, за които има такива съмнения.
ferdy

Мнениеот petyostoev » 01.09.2010 22:07

ferdi ,това е въпроса,къде са , и къде трябваше да са досега?
Според мене трябваше вече да са направени инвестициите и вече да работят централките и хотелчетата.Да носят доход на инвеститорите и те да си плащат данъците за бюджета.
petyostoev

Мнениеот Lupus » 01.09.2010 22:41

petyostoev написа:ferdi ,това е въпроса,къде са , и къде трябваше да са досега?
Според мене трябваше вече да са направени инвестициите и вече да работят централките и хотелчетата.Да носят доход на инвеститорите и те да си плащат данъците за бюджета.

Сегашната ситуация много ми напомня на приказката за кучето и сеното: "Седи си кучето на сеното, само не го яде, но и на магарето не го дава."
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот ferdy » 01.09.2010 23:18

Петьо, проблемът не е в липсата на пари, а в липса на административен капацитет до някое време, на организация и на акъл най-вече.

А аз си мисля и за малко конспиративни причини. То се вижда, че едвам ще изкараме зимата и може да ни писне и да захванем паветата. В този смисъл все трябва да се намери нещо, с което да се запуши устата поне на част от бизнеса, че да не прави глупости. От Септември започват да сключват договори по селската, ще изплащат някъде към Декември, от Ноември нататък ще сключват договори по Конкурентоспособност и ще започнат да изплащат. Цялата зима има подготвени добри новини за медиите и малко парички ще се раздадат. Започват търговете на общините, започва пак офанзива по Околна среда (по нея има над милиард отпуснати вече пари) - големите строителни фирми ще се зарибят малко и ще се кротнат за половин година, магистралите аха да станат, едва ли не всеки момент са готови...
ferdy

Мнениеот retro » 01.09.2010 23:44

Lupus написа:Щом има вече такъв прецедент, обжалването на отказ с такъв мотив е обречено на неуспех. Спора считам за приключен от моя страна.

Аз също считам спора за приключен. А ето и статия за отмяната на акциза: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=66285
retro

Мнениеот Lupus » 02.09.2010 09:09

retro написа:
Lupus написа:Щом има вече такъв прецедент, обжалването на отказ с такъв мотив е обречено на неуспех. Спора считам за приключен от моя страна.

Аз също считам спора за приключен. А ето и статия за отмяната на акциза: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=66285

Да, аз прочетох подобна във в-к "Дневник". Прегледах и разни статии на юристи по въпроса за директното прилагането на европейското законодателство. Въпреки голямата мътилка става ясно, че регламентите се прилагат, а с директивите нещата са много по-неясни и май са само препоръчителни. Да си кажат юристите тежката дума.
ОК No offence! :)
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ