Latento: с буфер, но без бойлер

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот LazarG » 14.08.2009 07:46

Така е, но БГВ-то е на проточен принцип и ако консумацията е голяма бимогла да се запуши серпентината отвътре. Но като гледам този капак май се вади и серпентините може би са сменяеми?
Аватар
LazarG

Мнениеот filmatoplo » 14.08.2009 16:21

Ako му дават поне 5 год гаранция става .За бгв му дават 10 литра в минута дебит да вади 60 гр вода .А серпентината на бгв ще се чувства както пластинчат топлообменник -колкото се налепя той с котлен камък отвътре толкова и серпентината ще се налепи , после промивка с киселина .На входа на студената ще се сложи нещо да омекотява водата до колкото е възможно .Водното съдържание няма ли да се испарява от съда ,как и кой следи нивото в него и как се допълва .
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Мнениеот mm » 18.08.2009 23:18

Оказва се, че има и версия с една серпентина "LATENTO XP". Тя се пълни с 50% повече латентен материал, тежи с 50кг по-малко и съхранява 25% повече енергия.

Имаш ли идея за нейната цена? Може да се окаже по-интересния, пък и по-евтин вариант...

Другото интересно нещо, което видях е, че май латентния материал се предлага отделно. Имаш ли идея колко струва?
mm

Мнениеот highsky » 11.09.2009 23:44

А някой знае ли температурите на преминаване от една фаза в друга на веществата? По конкретно парафина? Може ли това да е парафин с някоя друга добавка леко коригираща процеса на втечняване/приемерно сол или друго нещо тривиално/.Този съд под налягане ли работи респективно до колко то има значение и влияние върху процеса на смяна на фазата на топлоакумулиращото вещество?
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

Мнениеот mm » 29.09.2009 00:01

mm написа:има и версия с една серпентина "LATENTO XP"... Имаш ли идея колко струва?

Какво става с Latento XXL/XP, ще ги внасяте ли? Изяснихте ли си цената?
mm

Мнениеот AntonBM » 30.09.2009 12:01

Попаднах на нещо, което си заслужава да се прочете:
http://www.shtrakov.net/Publish/Phas_Sph_EMF.pdf
Там се разглежда един 280 литров акумулатор запълнен с парафинени капсули. Температурата на фазовото обръщане на парафина е 40°С, а топлината на фазовият преход е 149 MJ/kg.
Малко високи ми се виждат тези стойности... Излиза, че топлината, която може да се акумулира между 39,5 и 40,5°С в буфер съдържащ 150 кг парафин е към 6,2 MWh. Това се равнява на воден буфер 133 кубика затоплен със 40°. Май е объркана деменсията. Ако топлината на фазовият преход е 149 kJ/kg, нещата ми се виждат по-реални. Може и аз да съм в грешка...
AntonBM

Мнениеот AntonBM » 07.06.2010 11:13

Оказа се правописна грешка. Топлината на фазовият преход е 149 kJ/kg, като температурата на прехода е приблизително 40°С.
Преди 3-4 месеца се срещнах с д-р. Ст. Щраков и го попитах за статията му. Той призна, че е объркал - не е 149000 kJ/kg, a 149 kJ/kg. По неговите думи ефекта на този вид акумулатори е не в невероятно голямото количество топлина, което те мога да акумулират (то не е повече от това, ако съда е пълен с вода) а в това, че топлината се акумулира при по-висока температура.
AntonBM

Мнениеот LazarG » 07.06.2010 18:44

Хитрец :wink:
Аватар
LazarG

Мнениеот Kovex » 27.08.2010 14:20

Да .... вече малко повече информация за този тип бойлери "Латенто".
Преди месец пуснахме в София и първата система с такъв бойлер и 2 бр. колекторни модули Seido 5-16. Системата ще осигурява отопление на 180 м2 водно подово и БГВ за трима души.
Какво прави впечатление:
- невероятно добра изолация на бойлера при 100 м.м. твърд пенополиуретан м/у двете стени. По данни му дават 1 оС изстиване за 90 часа.
- изключително удобство при работа, доколкото има само един капак, чрез който се осигурява достъпа до вътрешния обем. Освет това е относително лек и с двете дръжки отстрани се носи лесно нагоре, надолу :)
- според нас, това е практически вечен бойлер, защото няма какво да корозира в него /освен самите серпентини/, не е под налягане, а достъпа до серпентините е много лесен.
- всеки слънчев ден, чрез двата колектора 5,4/7,2 м2 дигаме температура до 90-95 оС, като в началото пускахме към подовото, но поради факта, че къщата още не е населена, засега я оставихме в стагнационен режим.
При него датчика на бойлера показва 124 оС, но явно разтворените във водата 25 кг. зърнесто парафиноподбно в-во не позволява изпарение на водата.
Или реално в бойлера имаме съхранена енергия от около = 500 х (120-30)/860 = 52,3 Квч !!!
Следващата система вече ще бъде с 3 колектора Seido 1-16 /по подходящи специално през зимата/, ХХL "Латенто", "дрейнбек" помпичка, като вероятно това ще бъде един стандартен модул за отопление до 200 м2.
Като относителен недостатък бих посочил, че всички изводи идват отгоре, което налага да се вземат мерки за да не бяга гравитачно топлината :)
Другия относителен недостатък е ... цената, която за пълния комплект с 3 серпентине + 9 кв.ел.нагревател няма как да бъде под 6800-900 лв. :( В Германия се продава от производителя за 3350 евро + 256 евро нагревател и това без ДДС :cry:
Независимо от това, вече имаме 4 поръчки ... дано немците свалят още ...... !!!
Kovex

Мнениеот filmatoplo » 31.08.2010 09:32

Прати някоя снимка на filmatoplo@abv.bg
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Мнениеот AntonBM » 03.09.2010 10:34

Kovex, струва ми се, че формулата за определяне на акумулираната енергия трябва да е малко по-сложна от тази:
Kovex написа:Или реално в бойлера имаме съхранена енергия от около = 500 х (120-30)/860 = 52,3 Квч !!!

Така се получава грешка, понеже не се отчита правилно енергията акумулирана в момента на фазовият преход, а и имаш 2 различни материала (вода и парафин), които имат различни специфични топлинни капацитети. Ти си писал "около 52,3квч." т.е. знаеш, че не е много точна тази сметка. Няма ли някаква техническа литература към съда, която да показва с графика или таблица какво е количеството на акумулираната енергия при различни температури?
Тази температура от 120° ме изненадва. Не мога да си обясня защо не се изпарява водата... 25 килограма зърнесто парафинено вещество са много малко количество отнесено към пълния обем на акумулатора? За да се ползва ефекта на фазовият преход трябва парафина да е преобладаващият материал, а водата да е само топлоносителя, който пренася топлината.
От това, което пишеш (не го оспорвам) оставам с впечатлението, че този акумулатор ползва друг принцип на акумулация, а не на фазовият преход (стопяването на парафина). Възможно е това "зърнесто парафино-подобно вещество" да има друга функция. Най-вероятно е за повишаване температурата на кипене на водата. Така се увеличава капацитета на акумулатора и е възможно твоята формула да си е вярна.
Имам и един друг въпрос. Наблюдавахте ли акумулатора как си повишаваше температурата? Интересува ме дали за известно време тази температура не се задържа "необяснимо" на една стойност по-дълго време? Ако е така, значи наистина има фазов преход в акумулатора...
Темата ми е много интересна и съжалявам, че се развива толкова бавно!
AntonBM

Мнениеот Kovex » 03.09.2010 11:26

Имаш основание колега, сметката не е съвсем точна, но все пак веществото е само 25 кг. т.е 5% от количеството на водата!
При наблюденията от колегите ми, при 55 оС има задържане на покачването на температурата в продължение на около 40 мин. и това вероятно е свързано с преминаването на веществото в течно състояние.
Нас също ни озадачи: факта, че няма изпарение на водата при 120 оС, което може би има още едно обяснение, а именно, че разтвореното вещество прави нещо като тапа над водата и задържа изпарението.
Собственика, обаче реши да си прави експеримент, казал на колегите да махнат всички защити, за да види какво се случва ..... :shock:
Е ..... видял е :lol:
При 140 оС водата е изкипяла и изхвърлила навън през капака цялото парафинообразно вещество ...... :evil:
Хубавото е, че отново се е втвърдило и ..... обратно в резервоара :D
Kovex

Мнениеот AntonBM » 03.09.2010 14:15

При 120°С водата няма да се изпари, само ако налягането в съда е над 198 kPa (с почти 1 Bar повече от атмосферното). Тапата, която се получава над водата няма да може да задържи това налягане (равнява се на 10 метра воден стълб). Явно този материал прави нещо повече от просто стапяне... По някакъв начин е променена температурата на кипене. Знам, че има такива химикали, но те за да действат трябва да са разтворени във водата. Парафина не е от най-разтворимите материали, така че съм меко казано озадачен... Странна работа. Немците пишат ли нещо за действието на това вещество което се добавя или е търговска тайна?
Ще чакам да пишеш и за държанието на инсталацията през зимата. Мисля, че този вид инсталации са бъдещето и има много възможности за тях. Цените ще спаднат с времето... Особено ако се намесят китайците :-)
Нещата не са чак толкова сложни и има възможност и в България да започне производство на такива съдове...
Аз лично разчитам да се наблегне повече на фазовият преход и по-малко на високата температура на кипене. 55°С е много добра температура! По-добре да се държим до нея от колкото да гоним тези 120°С. Тя става и за подово и за къпане...
Още един въпрос - като си потопиш пръстите във водата и после ги разтъркаш има ли ефект - по-хлъзгаво или по-твърдо от стандартната вода? Питам защото химикалите влияещи на точката на кипене се усещат по този начин (променят Ph-то - не е задължително, но е често среещано).
Съвет: Ако е 120°С не бъркай с пръсти вътре :mrgreen:
AntonBM

Мнениеот LazarG » 04.09.2010 10:06

Ами то 2 бара си е нормално налягане в системите, така че и без това вещество водата би трябвало да не кипи до 120°С
Аватар
LazarG

Мнениеот AntonBM » 04.09.2010 10:25

Лазаре, съда им е отворен. Не е под налягане. При 140° е изврял и парафина се е изсипал на пода... За него температурата на кипене зависи от надморската височина (локалната стойност на атмосферното налягане). Ако се намира на Еверест, щеше да завира при още по-ниска температура.
Водата е в състояние на насищане 120°С при абсолютно налягане 198 kPa от него се вади атмосферното и се вижда какво свръх налягане трябва да има в съда, за да остане водата в течно състояние. Атмосферното налягане е към 101 kPa край морето и като се извади това от 198 kPa се получава, че за да не заври водата тапата, която се получава от стопен парафин над водата трябва да издържи 97 kPa (това е към 1, а не 2 Bar - равнява се на 10 метра воден стълб). Много се съмнявам, че тази тапа може да издържи такова нялягане... Не оспорвам, твърденията на Kovex напротив, благодарен съм му, че ни дава информация от "първа ръка". Просто за мен тука има нещо, което не мога да си го обясня и за това питам...
Още малко въпроси към Kovex, когато тези зърнести парафино-подобни вещества се стопят остават ли като стопилка плуваща над водата или се разтварят в нея? Ако се разтварят, това би обяснило по-високата температура на кипене. Явно не се разтваря, след като е изврял и "парафина" се е изсипал на земята, но тогава ако плува пак не ми е ясно защо не завира водата? Има някаква химия, която Немците правят, но каква е тя?
AntonBM

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода