Недостатъци

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Недостатъци

Мнениеот bobsons » 03.11.2010 20:36

Здравейте на всички от форума,
бих желал да попитам кои според вас са основните недостатъци на слънчевата енергия и ако можете да ми кажете нещо повече за тях. Много ще се радвам, ако има кой да ми отговори, хиляди благодарности предварително!!!
bobsons

Мнениеот ferdy » 04.11.2010 00:01

Най-големият недостатък, според мен е, че Слънцето не свети от 18 до 23 ч. вечерта.
ferdy

Мнениеот bobsons » 04.11.2010 00:13

ferdy написа:Най-големият недостатък, според мен е, че Слънцето не свети от 18 до 23 ч. вечерта.

Какво ще рече това, че през останалите 19 часа от денонощието има слънчева светлина?
bobsons

Мнениеот ferdy » 04.11.2010 00:20

Няма да рече това, ще рече, че ако централите произвеждаха през този период щяха да са изключително полезни за системата и за банковите сметки на инвеститорите.

И за да изпреваря следващия въпрос: не, няма да рече, че са вредни, когато работят през останалата част на (подчертавам ) деня.
ferdy

Мнениеот NRG » 04.11.2010 02:01

Въпроса е неправилен, затова никой и не се старае да отговаря.

Какво имате предвид под слънчева енергия, и как тя би могла да има недостатъци? Ние не избираме (все още :!: ) дали Слънцето ще свети или не. По същата логика можехте да попитате, кои са лошите страни на червеното или на електромагнетизма, или на галактиката???

Сигурно се опитвате да узнаете, кои са добрите и лошите страни на Фотоволтаиците (ФВ)?

Ако е така, проблемите с тях са най-общо казано (според мен):
1. Генерацията на енергия посредством ФВ е в зависимост от позицията на планетата ни в слънчевата система (сезони), както и от ротацията й около оста си (ден нощ), както почти всичко живо.

2. ФВ изискват сравнително голяма начална инвестиция, но се изплащат, ако са проектирани както трябва, дори и без субсидия.

За други недостатъци не се сещам.
NRG

Мнениеот Vandal » 04.11.2010 02:32

Има и лунни затъмнения :D
Аватар
Vandal

Мнениеот DanielDimov » 04.11.2010 12:02

Недостатъци:

1. НЕПОСТОЯННОСТ - налична е само през деня, като в сутрешните и вечерните часове мощността е под 1/3 от максимално възможната, а над 2/3 от максимално възможната е само няколко часа през деня. През нощта е НУЛА. Това създава необходимост да се комбинират със системи за съхранение на енергията.

2. ТРУДНА ПРОГНОЗИРУЕМОСТ - слънчевата енергия се прогнозира много добре като сума за дълъг период (примерно година), но много трудно се прогнозира от днес за утре. Има стабилни сезони (лятото и зимата) през които прогнозируемостта от ден за ден е сравнително добра, но през преходните сезони грешката в прогнозата може да е дори над 50%. Положителното е че в такива сезони може да бъде направена по-точна прогноза за голям географски район (за намиращите се в него централи).

3. НИСКА ЕФЕКТИВНОСТ - добиването на слънчева електроенергия има сравнително ниска ефективност (засега) - фотоволтаиците имат ефективности 10-15%, а термичните слънчеви електроцентрали достигат до 30-40%. За сравнение ядрените електроцентрали имат ефективности около 50-60%

4. НИСКА ИЗПОЛЗВАЕМОСТ - слънчевите централи имат коефицент на използваемост около 10-14% (в Европа), докато вятърните имат около 30%, а тези с гориво (ядрено или въглеродно-базирано) - 98%

5. ЗАВИСИМОСТ ОТ КЛИМАТА - неприятното е че точно когато най-много ти трябва енергия - тогава слънчевата енергия е най-малко - зимата и при лошо време. Положителното е че през горещото лято когато има нужда от охлаждане - слънчевата енергия е предостатъчно.

6. ВИСОКА ЦЕНА - все още слънчевата енергия е сред най-скъпите - цената и е в пъти по-висока от традиционните източници и тенденцията на понижаване върви доста по-бавно от колкото ни обещават учените и бизнеса.

Въпреки че изброихме толкова много недостатъци - няма място за притеснение - предимствата са много повече и много по-силни. Освен това с течение на времето някои от недостатъците ще бъдат преодолявани и някои от предимствата ще стават по-силни!
DanielDimov

Мнениеот Lupus » 04.11.2010 12:33

@DanielDimov,
Поздравления за така синтезирания материал! Мисля, че е и изчерпателен. :thumright:
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот YordanIvanov » 04.11.2010 13:30

Бих искал да се намеся относно един въпрос. Всичките ви "недостатъци" се въртят около това, че не се печели достатъчно. Непостоянство, ниска ефективност, не пече денонощно, висока цена и т.н. Ако печеше повече, ако имаха по-голяма ефективност, ако модулите и инверторите бяха по-еФтини, то тогава изкупната цена щеше да бъде в пъти по-ниска ;)
Това си е закон в икономиката. Нещо като първите плазми да речем....малко се произвеждат, висока цена.Сега има много плазми, има открити нови технологии(по-рентабилни) и цената е значително по-ниска. Не си остава високата цена на плазмите при по-ефективни технологии на производство, при оптимизирането на човешкия фактор и т.н. и т.н.
Знам, че алюзията ми не е особено правилна, не ме нападайте. Мисля, че ме разбрахте за какво Ви говоря.
YordanIvanov

Мнениеот Lupus » 04.11.2010 14:52

YordanIvanov написа:Бих искал да се намеся относно един въпрос. Всичките ви "недостатъци" се въртят около това, че не се печели достатъчно. Непостоянство, ниска ефективност, не пече денонощно, висока цена и т.н.
......
Знам, че алюзията ми не е особено правилна, не ме нападайте. Мисля, че ме разбрахте за какво Ви говоря.

Не е така! Главния проблем е това:
2. ТРУДНА ПРОГНОЗИРУЕМОСТ
Инвестираш едни пари и се оставяш на капризите на климата и Божията милост.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот YordanIvanov » 04.11.2010 15:32

Ала бала, точно това е най-малкия проблем. Прогнозирането не е толкоз сложно, никак даже.
По-големия проблем за инвеститора относно прогнозирането е друг. ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО!
Инвеститора не се притеснява от лихва 12%, нито 16% , нито 20%, нито 8%. За него е важно пазара да е стабилен. Когато си направиш бизнесплана с лихва 16% и нещата ти се получават, важното е икономиката, законите и държавата да дават една стабилност.
YordanIvanov

Мнениеот YordanIvanov » 04.11.2010 16:11

А как да са случи като още по начало конституцията е писана от комуняги и ченгета?
YordanIvanov

Мнениеот bobsons » 04.11.2010 17:25

NRG написа:Въпроса е неправилен, затова никой и не се старае да отговаря.

Какво имате предвид под слънчева енергия, и как тя би могла да има недостатъци? Ние не избираме (все още :!: ) дали Слънцето ще свети или не. По същата логика можехте да попитате, кои са лошите страни на червеното или на електромагнетизма, или на галактиката???

Сигурно се опитвате да узнаете, кои са добрите и лошите страни на Фотоволтаиците (ФВ)?

Ако е така, проблемите с тях са най-общо казано (според мен):
1. Генерацията на енергия посредством ФВ е в зависимост от позицията на планетата ни в слънчевата система (сезони), както и от ротацията й около оста си (ден нощ), както почти всичко живо.

2. ФВ изискват сравнително голяма начална инвестиция, но се изплащат, ако са проектирани както трябва, дори и без субсидия.

За други недостатъци не се сещам.

Имам в предвид не само фотоволтаиците, а недостатъците които възникват като цяло при използването на слънчевата енергия за задоволяването на енергийните ни нужди, в това число е също и соларотермията.
БЛАГОДАРЯ на всички, които се отзоваха, мисля, че информацията вече ми е напълно задоволителна, но все пак не бих имал нищо против, ако някой може да сподели още нещо интересно, БЛАГОДАРЯ ви още веднъж!!!
bobsons

Мнениеот DanielDimov » 04.11.2010 21:23

YordanIvanov написа:Всичките ви "недостатъци" се въртят около това, че не се печели достатъчно.

до тук говорихме за недостатъците на слънчевата енергия - никой дори не е споменавал инвеститори/инвестици/печалби! всички точки освен 6-та се отнасят за физическата същност на нещата, а точка 6-та се отнася за цената за крайния потребител.

ако темата трябва да се насочи към "недостатъците на инвестирането в слънчева енергетика в България" - това е съвсем друга песен! по нея Матеев има изписани десетки страници и тук в този форум и в други публикации. освен това в момента се подготвя писмо до министър председателя и няколко други институции в което неволите на инвеститорите са много добре описани заедно с предложения за решаването на проблемите. това писмо до колкото знам има много широка подкрепа сред фирмите в бранша. ако го прочетеш ще се убедиш сам че проблемите на технологиите и на инвестирането нямат нищо общо.
DanielDimov

Мнениеот YordanIvanov » 04.11.2010 22:39

:lol: :lol: :lol: някак си съм запознат доста от близо с писмото, но видимо не си ме разбрал правилно. Хайде другия път като се видим и да не разводняваме темата.
YordanIvanov

Следваща

Назад към Слънчева енергия