НОВ ЗАКОН ЗА ВЕИ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот retro » 01.12.2010 16:27

ferdy написа:retro, намесваш се в темата по средата на чужда дискусия, имаш претенции към нея, изказваш лично мнение, а след това търсиш сметка за същото от друг човек? Напълно некоректно държание.

"Намесил" съм се в тази тема още на 27.09.2010 в 22:46 часа - виж http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=1321 13-ти пост

ferdy написа:Това не ти е първа изцепка в този форум, гледам те как се държиш и в един друг.

Е, и. Харесва ли ти как се държа в другия форум? Нещо грешно или невярно да съм публикувал и там?

ferdy написа:Благодари се на късмета си, че Матеев е прекалено зает да се занимава с глупости и не те е забелязал, а явно и колегите са достатъчно зрели, за да не поискат наказание за теб.

Благодарен съм на късмета си, до сега не ме е подвеждал.

ferdy написа:Ще помоля всички, ако нямат какво да добавят по темата, да решават личните си спорове на лични съобщения, дискусиите по темите са градивни понякога, а дискусии относно отделни личности - никога.

Това се отнася и за KD Solar и YordanIvanov

ferdy написа:Превръщаме форума в говорилня и бягаме от основния му замисъл: взаимопомощ по общи интереси.

Това последното вече е вярно!
retro

Мнениеот ferdy » 01.12.2010 17:01

Хайде да престанеш вече да спамиш, не ме впечатляваш. Ако имаш нещо лично да кажеш на някой, използвай ЛС. Пиши по темите, ако обичаш.
ferdy

Мнениеот retro » 01.12.2010 18:47

До-о-обре! Същото се отнася и за тебе. Ако те впечатля и искаш нещо да ми кажеш - с ЛС.
retro

Мнениеот joro76 » 01.12.2010 22:16

retro написа:joro76, ти пък се постарай малко като пишеш, не използвай само клавишите с буквите - има и други клавиши по клавиатурата ти (освен ако не са изпадали) - , . -
Покажи уважение към другите, които четат форума.
И не срами езика български :wink:
И моите извинения ги имате колеги но не ми е силната страна писане с компютър ако докато напиша и с правопис да се боря и ще си забравя мисълта .Благодарности на тези които ме разбират и да знаете че вече сажалявам за това че съм мислил по темата как Българи които искат и ние като Испания и Портогалия и други знаини и не знайни държави да направиме от подадената ни ръка от европа успешни проекти .Та моята мисъл тук се оказа начало на къвги от хора които си личи че са доста свестни .Да не бях писал мнение по добре
joro76

Мнениеот IMER » 03.12.2010 12:33

Чакайте малко сега :!:
Пропуска се развитието на технологиите и това, че...не може и не трябва да има лимит при внедряване на технологии и инсталации за производство на електроенергия. Тук всички предполагат и разсъждават във връзка с липсата на пазар при изкупуването на електроенергията (т.е. преференциалното изкупуване гарантирано от държавата на цена в пъти по-висока от цената на електроенергиата от други източници продавана на бизнеса и индивидуалните потребители - домакинствата предимно).
Много, ама МНОГО са се объркали някои хора тук и в интерпретацията на някакви лимити за производство, които щели да се достигнат еди кога си! Явно или не ползвате чужди езици да четете или четете, но не разбирате както трябва европейските директиви !?
Я си представета пр. след 10год. (или по-рано) при прилагане на нови технологии за изработка на модули (или както там ще се казват) да може да се инсталира PV от 1MWp на <10дка., а не на 30-40дка. примерно и цена 10-100 пъти по-ниска ? Какво ще стане тогава ??
Държавата гарантирала...дрън-дрън! Да, всички плащаме "зелена енергия" вече, но...идеята е да се заменят въглеводороните изчерпаеми ресурси, но не да заробиш хората за 25год. напред.
В САЩ има пазар - и през различните сезони (на места където ги има и се сменят) има различни цени..има и пикови цени и т.н. и т.н
Мисля, че не трябва да се връзваме на хоризонти в изкупуване 25год....това просто няма да стане ! Дори не e петилеткa :D
А и една от идеите (на някои) е, след изграждане на централа да се докопат до (и възстановят в максимален възможен размер) паричките по мерки от еврофондовете.
Това със "ставането на милионери" нЕма как да стане, особено, ако някои планира приходи за 25год. период.
Не, че не е правилно и така не трябва да се прави, но...това става в стабилни държави и времена!
Съгласен съм и, че се формират различни видиве монопол(и) и няма да има малки рибки...поне не случайни!
IMER

Мнениеот KD Solar » 07.12.2010 10:17

Здравейте.
Присъствах вчера на конференцията, която беше организирана от БФА. Във връзка с новия закон за ВЕИ се изказа г-жа Костадинка Тодорова, съветник към Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.
Беше попитана:
"Кога очаква новият закон за ВЕИ да бъде приет и да влезе в сила".
Отговорът от нея е:
"Януари месец ще е в Министерски съвер ( около 3 седмици), след това на обсъждане в Парламентарната зала - ред по ред, член по член (бог знае колко време). После отива при Президента и там стои 14 дни (а може би и 30). Дай боже да не наложи ВЕТО, защото всичко почва от начало. Следва обнародване в Държавен вестник, изпращане в ЕС. Всичко това е свързано с промени на много досега същаствуващи наредби (ако не ме лъже паметта 10 - 15 на брой). Ще има промени на Наредбите за ценообразуването, присъединяването и одитирането (което било много сложно, тъй като досега нямало опит с това - за одитирането).
Иска ми се да се получи оптимистичния вариант и закона да е факт месец Май 2011г. Но това е оптимистичният вариант. Реално се очаква не по-рано от НОЕМВРИ 2011г."
Според нея, новият закон ще има ДИСЦИПЛИНИРАЩ ефект върху ЕРП-тата.
Та за всички, като мен , които се надяват НОВИЯ закон да влезе скоро в сила и да даде тласък и свобода на покривните инсталации - ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ 2011г.
А в съседна Гърция, който е раздирана от криза, заеми и стачки, покривните инаталации са преоритет. От месец Август тази година, инсталирането на поктивни инсталации до 10KW в Гръция става само на уведомителен принцип. Финансиране до 100% при условие, че имаш на покрива соларна инсталация за топла вода. Няма фактури, няма чудеса....Сметката автоматично се приспада или добавя към сметката за електричество на сградата, върху която е инсталирана инсталацията.
Да им е честито на гърците, а ние да се надяваме да дочакаме НОВИЯТ ЗАКОН ЗА ВЕИ
Аватар
KD Solar

Мнениеот KD Solar » 07.12.2010 11:19

И отделно трябва да се промени директира 28 от 2009г. на ЕС, за която България ще търпи санкции
Аватар
KD Solar

Мнениеот Todorova » 07.12.2010 13:10

Колега Директива 2009/28 няма да се променя!!!
Тази директива изисква от България да приеме новия закон за използване на ВЕИ, за което срока беше ... до онзи ден. На форума на БФА вчера г-жа Тодорова каза, че Бруксел може да заведе наказателна процедура и да плащаме глоба от 250 до 610 евро за всеки просрочен ден. Както и една еднократна от порядъка на 770 хил. евро ...
Todorova

Мнениеот KD Solar » 07.12.2010 13:53

Todorova написа:Колега Директива 2009/28 няма да се променя!!!

Благодаря Ви за пояснението. Може и аз да не съм разбрал правилно. Наред с всички други промени, породени от Новия закон за ВЕИ, ми се стори че се каза, че ще има промени и в директивата.
Todorova написа: Тази директива изисква от България да приеме новия закон за използване на ВЕИ, за което срока беше ... до онзи ден. На форума на БФА вчера г-жа Тодорова каза, че Бруксел може да заведе наказателна процедура и да плащаме глоба от 250 до 610 евро за всеки просрочен ден. Както и една еднократна от порядъка на 770 хил. евро ...
.
Да, това е размерът на глобата, която се споменаваше вчера. След като срокът е изтекъл, това означава ли, че санкцията започва да тече? Вие пишете, че "Бруксел може да заведе наказателна процедура...". Ако такава процедура се заведе и законът се приеме през вчерацитираните месеци, това означава една санкция от близо 1 000 000 ^!!!
Тази санкция от кой ще бъде поета? И ако е от данакоплатеца, той ще попита: "Къде дремаха толкова време и нe стига, че ще им плащаме скъпия "зелен" ток, а и сега ще ме глобяват".
Последна промяна KD Solar на 07.12.2010 16:38, променена общо 1 път
Аватар
KD Solar

Мнениеот Todorova » 07.12.2010 15:39

До колкото разбрах и аз вчера имаме гратисен период от 2 месеца, след което ЕС вероятно ще започне наказателна процедура срещу БГ и ако решът ще ни глобят, а за размера на глобата при прогнозирания от г-жа Костадинка Тодорова период на закъснение, не ми се мисли ...
Къде дремаха наистина ... !!!
Todorova

Мнениеот KD Solar » 07.12.2010 16:55

Наистина ще следя с интерес темата. Интересно ми е по-какъв начин ще се поднесе в общественото пространство. Ще чакам моментът, в който ще пишат медиите: "След високата преференциална цена за изкупуване на ток от ВЕИ, ще трябва да плащаме и санкции за зелена енергия".
Санкции, задето някой не си е свършил работа. Но тая санкция няма да я плати ТОЙ, персонално, а ще я платим всички ние. Пък, нека оставим на Б.Б. да си сметне "Колко метра магистрала или детски градини можеше да построи". Забавяне от една година е много!
Типично нашенска черта: "Вземи лопатата и да започнем работа, та да видят че работим и да не ни глобят". Визирам и бутането на терасите и покривите в Стария Несебър - една седмица преди посещението от Юнеско. И какво стана - "Ето вижте, ние работим, бутаме, градим..."
Това забавяне обрича така широко пропагандираната "програма" 10 000 соларни покрива. Една година слушаме една и съща презентация, а ще трябва да я слушаме и догодина, и догодина, и догодина. Ще звучат добрите пожелания в главата ни: 10 000 соларни покривааа, 10 000 соларни покривааа, 10 000 соларни покривааа, а отсреща ме чуваме само "АААААА", "АААААА", "ААААА". Дали е от ехото или от напъните на инвеститорите?
Погледнете прикачения фаил от PV LEGAL. Той красноречиво говори. Не е нормално процедура за 4KWp да трае колкото 1MWp.
Всички, които вчера бяха в залата, чуха как стават нещата в Гърция - уведомителен принцип и до 100% кредитиране. А държавата е в криза и банките им бяха пред фалит.
Дайте данни, колко покривни инсталации на частни домове (преотдадени и учредени права на строеж) са се изградили за 2010г. в България? Тези, които аз знам, се броят на пръстите на едната ръка.
Прикачени файлове
100616_pvlegal_results_v4_Duration.pdf
(74.77 KiB) 507 пъти
Аватар
KD Solar

Мнениеот ferdy » 07.12.2010 20:46

Успокойте малко топката, относно изказването на Тодорова. Не забравяйте, че тя идва от структурите, които в момента се опитва да изкара напълно неработещи (без нея).

Законът е възможно да бъде приет до Март месец, подчертавам възможно. В момента е в министерството и се доработва още малко, но в същността си е готов, очакваме само да изчистят тълкуванията.
ferdy

Мнениеот petyostoev » 07.12.2010 23:38

Може ли един маааааалко страничен въпрос:
Каква мощност ФЕЦ може да се изгради с 140 000 000лв. и за 25 годишен период с фиксирана цена на ел.енергията от ФЕЦ какви парични потоци може да генерира тази инвестиция?
petyostoev

Мнениеот batman » 08.12.2010 10:19

petyostoev написа:Може ли един маааааалко страничен въпрос:
Каква мощност ФЕЦ може да се изгради с 140 000 000лв. и за 25 годишен период с фиксирана цена на ел.енергията от ФЕЦ какви парични потоци може да генерира тази инвестиция?

Според мен 35 MWp, пък що не и до 40- просто защото е голям проект и има мегдан да се вземат добри цени. Относно паричните потоци - правили сме много сметки и нещата винаги опират до това каква ще е тази фиксирана цена?
batman

Мнениеот energy11 » 08.12.2010 10:22

Около 30MW с годишен брутен приход от около 27 300 000лв по сега дестващата изкупна цена, която ще се промени до евентуалното изграждане на парка. На такъв мащаб дори и много малка промяна в цената ще промени съществено приходите от енергията. Но всички цифри тук са много условни.
energy11

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ