Маркиране на панелите.

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Маркиране на панелите.

Мнениеот Vandal » 20.04.2008 17:31

Днеска ми хрумна една налудничава идея.
Както си говорих по скайпа с един мой приятел в Германия за PV централи и той ми сподели че в тяхното градче имало някаква много здрава фирма.
Направи ли си и те като STS Solar няколко тестови централи някъде близо до града, и оградили мястото с телена мрежа.
Миналата седмица прочел в областния вестник, че някой прескочил оградата и откраднали на бързо 4 модула.
Викам си та там щом крадат, то какво остава за тука и ми хрумна идеята с маркирането като на колите.
Според вас дали е възможно да се маркират модулите по този начин.
Например вместо някакъв номер, логото на фирмата или каквото и да е.
Това дали ще повреди самият панел. Абе просто малко разсъждения.
То не че това ще спре мангала, ама ако се опита да ги продаде, все пак друго си е.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 20.04.2008 18:38

Всички панели са маркирани още от производителя. Обикновенно слагат серийния номер при клетките (под стъклото). А при модулите Канека има микроскопичен лазерен сериен номер в долния десен ъгъл на панела.

Така че не се безпокойте. Серийните номера на модулите съществуват и не могат да бъдат поправени, без да се счупи модула.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 20.04.2008 18:57

Благодаря Матеев, научих нещо ново.
Аватар
Vandal

Re: Маркиране на панелите.

Мнениеот fu4ko » 26.08.2013 22:46

Не съм много сигурен,но мисля,че на 5 ватовия ми панел няма номер под стъклото,а на 20 ватовия има.Панелите са на различни фирми и единия е монокристален а другия поликристален.
fu4ko

Мнениеот bubolinka1 » 27.08.2013 03:07

Човека имаше предвид, да се вижда принадлежността на собственика- лого на фирмата, адрес на собственика. А може би текст с перманентен маркер / по шаблон върху фолиото от долната страна/- "тези панели са изключителна собственост на... и телефон./ на английски и с кода за държавата/.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот fu4ko » 27.08.2013 10:17

Да,ясно какво има впредвид човека.Аз визирам отговора на г-н Матеев,че има панели без никакви номера по тях
fu4ko

Мнениеот Mateev » 27.08.2013 10:48

Това съм го казвал преди 5 години и важи само за големите панели. Десетки видове са минавали през ръцете ми и на всички е имало сериен номер под стъклото.

За малките панелчета от по няколко вата това не важи. Там едва ли не всеки си прави някакви самоделки и божа работа дали ще са маркирани или не. Аз например имам малко 10 ватово панелче, което е маркирано. Имам обаче и десетки други по-дребни, които са напълно анонимни. Предполагам, че производителите на големи панели маркират и малките, защото така са научени. Има обаче хиляди други "гаражни" производители на малки и микро панели, който не ги маркират.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот fu4ko » 27.08.2013 11:34

Mateev написа:Това съм го казвал преди 5 години и важи само за големите панели. Десетки видове са минавали през ръцете ми и на всички е имало сериен номер под стъклото.

За малките панелчета от по няколко вата това не важи. Там едва ли не всеки си прави някакви самоделки и божа работа дали ще са маркирани или не. Аз например имам малко 10 ватово панелче, което е маркирано. Имам обаче и десетки други по-дребни, които са напълно анонимни. Предполагам, че производителите на големи панели маркират и малките, защото така са научени. Има обаче хиляди други "гаражни" производители на малки и микро панели, който не ги маркират.

Аз със закъснение видях темата.3начи за 5 години нещата не са се променили толко много
fu4ko

Мнениеот KD Solar » 27.08.2013 17:07

Е, аз пък съм виждал 235Wp панели без сериен номер под стъклото.
Купени от голяма фирма производител през 2011г.
Имаха само номер на гърба и номер от страни на алуминиевата рамка.
И това за два обекта - 1х25kWp и един за 200kWp.
Панелите са с перфектно качество - и като рамка и като сглобка и като електропроизводство.

И за мен беше необяснимо, защото тези номера ще паднат с времето и после ходи доказвай какъв е модула, а да не говорим, че мога и да си напечатя етикети.
Номер, който е положен под стъклото на модула ще остане там до физическото унищожаване на самия модул.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот fu4ko » 27.08.2013 19:42

KD Solar написа:Е, аз пък съм виждал 235Wp панели без сериен номер под стъклото.
Купени от голяма фирма производител през 2011г.
Имаха само номер на гърба и номер от страни на алуминиевата рамка.
И това за два обекта - 1х25kWp и един за 200kWp.
Панелите са с перфектно качество - и като рамка и като сглобка и като електропроизводство.

И за мен беше необяснимо, защото тези номера ще паднат с времето и после ходи доказвай какъв е модула, а да не говорим, че мога и да си напечатя етикети.
Номер, който е положен под стъклото на модула ще остане там до физическото унищожаване на самия модул.

Точно на 20 ватовия панел,който взех от теб видях този номер.Жалко че нямаш още
fu4ko

Назад към Свободни теми и дискусии