Един чисто теоретичен въпрос

Всичко за ветрогенераторите. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Един чисто теоретичен въпрос

Мнениеот maxsound » 31.03.2010 04:08

Съществуват ли ветрогенератори, които вместо обикновенните търкалящи се лагери ползват лагери работещи на принципа на магнитната левитация? http://www.tllmedia.bg/engineering-stat ... 18&id=1383
тук може да се прочете повече за магнитните лагери
maxsound

Мнениеот TheEngineer » 08.04.2010 01:07

Едва ли.
Все пак тези лагери трябва да издържат натоварвания които не са малки. Освен това дори и да предположим, че е възможно да се направят такива лагери, то ще трябва да се създадат много големи магнитни сили които довеждат до загуба на електромагнитна енергия.
Има и куп други минуси пред търкалящите се лагери.

Принципа на магнитната левитация се използва за високооборотни електродвигатели които обаче са с малка мощност.
Също приложение има и за бъркалки (отново малки). Например за да разбъркаме флуид в лабораторни условия поставяме перка която е направена от намагнетизирано феромагнитно тяло (постоянен магнит) в една бехерова чаша под която сме поставили електромагнитната част от бъркалката.
Като се подаде захранване на електромагнитите се получава въртящ момент от магнитните сили и перката се завърта и разбърква флуида без да имаме какъвто и да било контакт с него или с бехеровата чаша.

Дадох толкова подробен пример защото последното съм го правил.
TheEngineer

Не

Мнениеот Radoslav70 » 01.02.2011 20:42

но има с хлъзгащи лагери, не знам как им викат на български, но те нямат ролки или топчета. Просто директен контакт на вала с леглото и масло
Radoslav70

Re: Не

Мнениеот Gio » 02.02.2011 09:05

Radoslav70 написа:но има с хлъзгащи лагери, не знам как им викат на български, но те нямат ролки или топчета. Просто директен контакт на вала с леглото и масло

...предполагам имате предвид масления клин, който се създава между шийките на коляновия вал при ДВГ и плъзгащите лагери - опорната повърхнина на вала се плъзга по работната повърхнина на лагера...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Pyramid » 10.06.2011 18:43

По въпроса : Може и да има, просто ние да сме зле информирани. Относно загубата на "електромагнитна енергия", точно в лагерите малко ме е гъдел :wink:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Назад към Ветрогенератори