Новата Енергийна стратегия на България

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот DanielDimov » 02.02.2011 17:14

простотиите с прогнозите са няколко:

1. e-mail - както Матеев каза e-mail-а е услуга която не гарантира доставката и не гарантира времето за доставяне! Когато ти тзпратиш e-mail единственото в което можеш да си сигурен е че си го изпратил. Какво става после с този мейл ти нямаш контрол, нито пък имаш начин да разбереш съдбата му... Надеждата ти е че някой от сървърите които оперират с въпросния мейл ще ти върне информация какво се е случило с него. Ако нищо не се случи (не се върне някаква грешка) - предполагаме че мейла е доставен в кутията на получателя. От там нататък също има неясноти - дали мейла е отворен/прочетен пак се разчита на добросъвестността на отсрещния потребител. Ако той реши да върне информация - добре, ако не - пак гадаем. С две думи e-mail системата е подходяща когато си комуникират хора, които не бързат. Тя изобщо не е подходяща ако трябва да си комуникират машини предаващи си информация в точно определени времеви рамки.

2. Excel - ексела е много хубав софтуер, но никак не е подходящ когато трябва да се предава стриктно форматирана информация. Освен това ексела няма вградени механизми за автентикация на подаваната информация или за предотвратяване на модифициране по пътя между изпращача и получателя. Ако ЕСО настояват да работят с ексел - ще имат огромни проблеми с консолидирането на данните и за да ги решават ще трябва да назначат хора, които ще работят в много стресов режим на работа, ще правят грешки и ще станат слабо звено във веригата на информационния поток.
DanielDimov

Мнениеот sunny_boy » 02.02.2011 17:14

Колеги да ви попитам дали някои си е направил труда да се обади в ДКЕВР и да поиска разяснение, за да сравним инфото? Защото аз точно това направих. От там ми казаха, че всичко това като условия в момента е в тестови период (до 07.2011 мисля) и съвсем не е окончателно. Например ми казаха, че в чл. 198 границата от 30квп са я обсъждали и пъровначално тя е била 100 квп, но за да има по-точно прогноза са я оставили на 30 квп. Т.е. основната идея е да се подават данни към ЕСО, произдоителите към координаторите и те към ЕСО и в това няма нищо лошо, още повече, че има софтуер, които да даде годишно и съответно месечно прогнозно производство за ФЕЦ. Тежкото в случая е задължението да се изпращат ежедневно данни. Пак повтарям в коментара на представителя на ДКЕВР стана много ясно, че нищо от това не е окончателно и подлежи на промяна и нагласяне. Против тази идея с изпращането на прогнози (в случая с получаването и обработването им) силно са се обявили и ЕРП-тата и дори коментара им бил, че едва ли не ЕСО искали да си изпробват новия софруер (може би това за което говори Ferdy).
Най-шокиращото за мен беше да чуя, че ако не сработи правилно тази система или правила, те дори могат да отпаднат и да не станат реалност.
Направих коментар, че събирането на почасова прогноза в голяма степен, освен че е трудоемко може да се окаже, че е и неточно, защото няма механизъм по които да се прецезира. В такъв случай ще се събира не информация, а дезинформация не поради нежеланието на произодителите да дадат прецизна информация, а заради невъзможността да го направят (липса на технология, софтуер). Отговорът на представителя на ДКЕВР беше, че ако се окаже в действителност, че е така, ще отпадне ангажимента за даване на почасова прогноза.

Иначе и тя не можеше да отговори на въпроса, каква ще бъде цената на така наречения енергиен излишък/недостатък, за да се изчисли в какъв размер ще е тази санкция (50% от цената на съответния излишък/недостатък).

Аз междудругото в прав текст я попитах тази госпожа дали въвеждането на тези правила не е скрита цел, да се направи законен отбив от изкупната цена за ВЕИ и тя категорично каза не, като ми звучеше искрена. Дано да е така.

Според мен, ако отпадне това изискване за изпращане на почасови прогнози, а остане само ангажимента за годишно, месечно и седмично прогнозиране, то тогава това няма да е толкова тежко, защото на помощ идва софтуера и то само за първата година след това се натрупва история, база данни и тогава ще е по-лесно.
sunny_boy

Мнениеот DanielDimov » 02.02.2011 17:17

добре, нека да ги питаме защо консуматорите над 30 kW не са задължени и те да подават прогнози за консумацията си - логично е да е така защото производство и консумация влияят на баланса на мрежата по абсолютно еднакъв начин, но с различни знаци ?!?
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 02.02.2011 17:33

Ако не искате да правим предложения, тогава ще ви дам материал за опровержение.

Всичко е много просто. Трябва само да изчислим с колко ще мръдне напрежението в енергийната система, ако изненадващо отпадне дадена мощност. Доколкото знам, консумацията на цялата страна е 3-4 гигавата, като понякога се вдига до 6 гигавата. Цифрите ми може и да не са много точни, но е важен порядъка. Нека да приемем средно 5 гигавата, че да ни е по лесно със сметките.

Другата отправна точка е напреженито на мрежата, което по закон може да се променя +/-10%. Нека да приемем, че ние искаме да предизвикаме клатене на напрежението само с 1%.

Въпроса е:
Колко мегавата мощност трябва да изключим, за да разклатим напрежението в мрежата с 1%?

Ами U=SQRT(P.R), където R в съпротивлението на мрежата (всички консуматори, ако бяха активни). В действителност формулата е малко по сложна, защото има импеданси и реактивни мощности, но за груба оценка и тази формула е достатъчна.

И ето го отговора - трябва да изключим 2% от мощностите или това e 100 MW. А ако искаме да разклатим само с 0.1% - ами това са 10 MWp.

Според мене прогнози и глоби за дисбаланс трябва да плащат САМО ЦЕНТРАЛИ НАД 5MWp.
Дори и те са малки за енергийната система. Ако една 5 мегаватова централа се размига като дискотека, тя ще клати напрежението в мрежата само с 0.05% или с 0.1V в контакта на потребителите. Тoва е нищо. И в момента има около 20 пъти по-големи клатения и то само в рамките на няколко секунди. Имам логнато напрежението на 3-те фази у дома секунда по секунда за период от няколко години.
Последна промяна Mateev на 02.02.2011 18:10, променена общо 2 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 02.02.2011 17:35

Gio написа:... Това било тестови период на системата за обмен на информация, като нещата ще придобият реални измерения от Юни месец тази година....

sunny_boy написа:Колеги да ви попитам дали някои си е направил труда да се обади в ДКЕВР и да поиска разяснение, за да сравним инфото? Защото аз точно това направих. От там ми казаха, че всичко това като условия в момента е в тестови период (до 07.2011 мисля) и съвсем не е окончателно...

...Според мен, ако отпадне това изискване за изпращане на почасови прогнози, а остане само ангажимента за годишно, месечно и седмично прогнозиране, то тогава това няма да е толкова тежко, защото на помощ идва софтуера и то само за първата година след това се натрупва история, база данни и тогава ще е по-лесно.

...sunny boy, както виждате точно това обясних още в началото след разговор със служител на EVN, Пловдив. Колкото до месечните прогнози, ние и досега си ги правехме с подаването на прогнозния протокол-извлечение от соларния одит, при сключване на окончателния договор с енергото.
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот energy11 » 02.02.2011 17:52

А при положение, че няма санкции до юни месец (поне доколкото се запознах с материалите по темата досега) и явно целта на всички нас е да отпадне ежедневното козируване в 9.15, то най-лесния вариант е да не изпращаме данни въобще от другия понеделник. Хем няма глоби, хем системата ще даде твърде непълна информация...
energy11

Мнениеот Mateev » 02.02.2011 18:18

Между другото такова писмо от ЕОН аз не съм получавал, но моята централа е под 30kWp. Обаче не се е обаждал и нито един клиент, а има такива с работещи централи. Да не би ЕОН да не участвуват в играта?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ferdy » 02.02.2011 18:26

Колеги, приказките, че това ще отпадне, ми не е задължително и т.н. дали са по-силни от правилата? От същите тези правила, които са влязли в сила и вменяват дадено задължение от Юли месец тази година. Не бъдете толкова лековерни. Дори и официално някой да напише писмо, в което се кълне, че е вярно, то едва ли ще е по-силно от нормативната база.
ferdy

Мнениеот levis » 02.02.2011 19:46

sunny_boy написа: От там ми казаха, че всичко това като условия в момента е в тестови период (до 07.2011 мисля) и съвсем не е окончателно...

Правилата са съвсем окончателни и са влезли в сила, а тов да ли ще бъдат променени е "божа работа".

В Проекта на ПТЕЕ който беше предложен за обсъждане, нещата стояха доста по-различно. В чл . 198 беше записано че, "Всички производители от възобновяеми енергийни източници могат да бъдат членове на специална балансираща група...", т.е. участието не беше задължително.

Чл. 200 се отнасяше за производители с мощност над 1 MW.

При отклонение от прогнозните количества не бяха предвидени никакви санкции.

В последствие правила тихо-мълком са били променени и пуснати за обнародване в държавен вестник без много шум. Даже аз и сега не мога да ги намеря в сайта на ДКЕВР.

Дрйстващите в момента правила относно ВЕИ са пълна ... олигофрения.. (това е меко казано, чудя се как да намеря по силна дума) и вместо да се чудим и умуваме как да им играем по свирката, би трябвало да ги атакуваме в съда.
Според мен е недопостимо, някой да го санкционират за нещо, което абсолютно не зависи от него.

Направо не мога да повярвам, че някой може да измисли такава простотия.
levis

Мнениеот lz1wvm » 02.02.2011 21:28

След като се изпратят данните.....дори и на време.Ще пристигнат при някой си диспечер,който ще си разклати нещо друго.Но не виждам как ще се разбалансира мрежата с тези фалшиви прогнози.
lz1wvm

...

Мнениеот Gio » 02.02.2011 22:10

Mateev написа:Между другото такова писмо от ЕОН аз не съм получавал, но моята централа е под 30kWp. Обаче не се е обаждал и нито един клиент, а има такива с работещи централи. Да не би ЕОН да не участвуват в играта?

Г-н Матеев, пимото е адресирано до цялата смъртна дружина - Димитрачков, Стоянова, Заманов, съответно EON, CEZ, EVN...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот energy11 » 02.02.2011 23:33

levis написа:Правилата са съвсем окончателни и са влезли в сила, а тов да ли ще бъдат променени е "божа работа".

Точно така, обнародвани са в ДВ. Колкото и да не ни се иска те са истина и са в сила. Затова нека не разчитаме на това, че в ДКЕР са уверили по телефона, че нещата са пробни. Наистина тези правила трябва да бъдат борени в съда.

Друг е въпроса, че дори и в сила, правилата са обречени на сгромолясване. Другите по-горе вече коментираха начина на комуникация на предаването на прогнозите - макар да е най-логичния и удобен начин, изпращането по е-мейл крие редица недостатъци. Според мен няма и да се появят по-добри начини за обмен на тази информация, просто защото тя е огромна и ежедневна.

Ако вземем приблизителен брой ЕЦ-ове, които изпращат тази информация например 1000, то тогава ЕРПтата ще получават средно по 330 мейла на ден. Представете си хаоса, който ще настъпва в пощите на чиновниците там - задръстване, забавяне и др. После тези данни да се обработят от един служител, после да се прехвърлят на друг и т.н.

Изводът е, че макар и влязла в сила, тези правила са обречени на неуспех сами по себе си, дори никой да не им се възпротиви. Затова според мен трябва да се настъпи още сега, докато е рано!
energy11

Мнениеот ferdy » 02.02.2011 23:48

Това следва да е сериозна тема при евентуалната ни среща, но като гледам, май само с Дей енерджи ще се съберем да пием кафе. :roll:
ferdy

Мнениеот TT » 03.02.2011 00:04

Колеги не се косете а четете новини от SMA.de от Mittwoch, 02. Februar 2011 дава такова решение, но уви само за германия, ние сме в "........я" попълнете си го сами.
Незнам дали мрежовите оператори (ЕРП) ще имат готовност за тези инструменти, които са свързани с метео данните по региони, България вкарва това изискване като не е направила своята инфраструктура по региони, нали е по евтино от нас да го искат.

Това цитат от автоматично преведената страница, извинявам се ако има грешка, нека някой да я преведе добре и да я побликува обратно тук.

http://www.sma.de/de/news-infos/aktuell ... /1132.html

Нови техники за прогнозиране позволи по-доброто интегриране на фотоволтаици в електрическата мрежа. С помощта на Германия е около 24 000 в SMA Solar Technology AG регистрирани фотоволтаични системи Oldenburger енергия и метео системи GmbH, Касел Micromata GmbH, реалният размер на инжектираните слънчевата енергия може реално да се екстраполират за всички мрежови оператори в Германия и надеждно в комбинация с данните за времето за следващите часове и дни прогноза. С този нов метод в момента, слънчевата захранване може да се планира размер на централата и мрежови операции."Фотоволтаици правят все по-значителен принос за енергийните доставки в Германия. Ние ще направим всичко, за да гарантират, че доставките на слънчеви стабилност електроенергийната система е свързан с високи и оптимална пазарна ЕЕГ сила е възможно ", заяви Гюнтер Крамер, главен изпълнителен директор на SMA Solar Technology AG.

На слънчево лято неделя, за да обхваща вече в пиковите часове до 25% от потреблението на електроенергия във Федерална република фотоволтаици. За постигане на оптимална интеграция на слънчева електроенергия в електрическата мрежа и постоянно качество на доставките, надеждни прогнози за храна са необходими. За фотоволтаици такива прогнози се подобряват вече на разположение.

"Фотоволтаичните отново иновативни предварително. Мрежата на оператора вече са подновени за планиране за сигурност, тъй като е постигнато във вятърна енергия вече е ", добави Гюнтер Cramer.

Досега много от операторите мрежа работят при отчитане на Einspeisewerte за фотоволтаична енергия операторът на преносна система с повечето от остарял метод на Standardeinspeiseprofile. Често те се основават не само на неправилно цифри за инсталиране на фотоволтаични системи, но също така да вземат под внимание не изпълнява актуализираната ситуация време. Време на ден и време, свързани с колебанията в размера на слънчева електроенергия се храни, поради това, нито ток, нито очаква по-късно прогнозите на действителността. Последиците от това са големите разлики между Standardeinspeiseprofilen и реалното предлагане. Те водят до неправилно използване на електрически централи планиране на власт дисбаланси в мрежата и да се предотврати пускането на пазара на слънчева енергия в зависимост от реалните доставки. Капацитетът на енергийната мрежа за слънчева енергия е ограничен от силна. "(GW) за най-големите оператора на електрическата мрежа на Е. ОН Байерн с инсталирана мощност от около 3 гигавата от 1 Януари 2011 г. реалистична прогноза в режим на работа и по този начин решават проблема в транзитна зона оператор на система за контрол значително ", казва д-р Улрих Focken, управляващ съдружник на енергия и системи метео GmbH

За екстраполацията на текущите слънчевата енергия в някои райони от мрежата и свързаните с прогноза за следващите часове и дни, SMA Micromata GmbH и енергетиката и метео системи GmbH, на изчерпателни данни на SMA Sunny Portal. В най-големият портал в света за система за мониторинг и визуализация са само на територията на Федерална република Германия, на около 24 хиляди фотоволтаични системи с обща инсталирана мощност от 2.3 гигавата регистрирани. Това представлява приблизително 13% от общата инсталирана мощност в Германия от около 17 GW и е представител на по-малките оператори. Измерването и предоставят данни, от растенията, на равни интервали автоматично докладвани на SMA Sunny Portal.

SMA използва данните от Слънчев портал за екстраполация на текущото изпълнение на фотоволтаични системи в Германия въз основа на информацията, предоставена от Федерална агенция за мрежова и го показва на уебсайта на компанията www.SMA.de. Там, под надслов "The Фотоволтаици предвижда в Германия", по всяко време на сумата от текущото ниво на инсталираните фотоволтаични системи в Германия. Допълнително решение на данни за специално пощенски код прави за първи път да разгледаме отделните региони.

Основа за Suncast изпълнение прогнозиране на енергия и метео системи, радиация прогнози от няколко европейски услуги време. Ето, вече използван в вятърна енергия прогнозиране света успешно метод, който признава, силните и слабите страни на времето услугите, като съчетава най-добрите прогнози. "Човек никога не трябва да се вярва на прогнозите само за времето на услуги", казва д-р Улрих стрели. Прогнозата се основава и на регионалните метеорологически характеристики, като сняг и мъгла, до информация за инсталираната база в региона и на данните от измерванията от SMA Sunny Portal. Suncast изчислена от тези параметри, слънчева енергия прогнози с висока точност до 96 часа. Това вече е използван от някои оператори на преносни и разпределителни мрежа в експлоатация.

The IT-Systemhaus GmbH Micromata използва данните от SMA Sunny портал за иновативни онлайн enercast.de услуга. Това създава от една от института Фраунхофер за енергийно и вятърна енергия системи технологии (IWES) алгоритъм, разработен изпълнение прогнозите, както вятър и слънчеви системи, както и тримесечни прогнози на действителния час слънчеви Einspeisewerte мощност за оператора на разпределителната мрежа. Той използва само данните на SMA Sunny портал за метеорологичната прогноза на службите на Европейската времето и стойностите на експозицията на европейските сателитни услуги EUMETSAT.

С новите инструменти за прогнозата е да създава инструменти, още по-голяма част от слънчевата енергия, сигурно и лесно се интегрира в електрическата мрежа. Допълнителна гъвкавост възниква, тъй като фотоволтаични системи поеме повече и повече услуги, мрежовата система. Тази интеграция на местно производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници в електрическата мрежа още по-опростен и по този начин увеличава капацитета на мрежата.

-------------------------------------------------------

За SMA
Групата SMA с оборот от 934 милиона ^ през 2009 г., лидер на световния пазар за фотоволтаични инвертори, основен компонент на слънчевата система. Тя е със седалище в Niestetal в Касел както и 15 дъщерни дружества на четири континента. В групата работят над 5000 служители (включително временни работници). SMA произвежда широка гама от инвертори, предлагащи най-подходящи за всеки тип инвертор на фотоволтаични модули и всички размери на фотоволтаични системи. Продуктовата гама включва както инвертори за свързани към електрическата мрежа фотоволтаични системи за мрежата системи. От 2008 г. компанията-майка на председателя Standard SMA Solar Technology AG е на Франкфуртската фондова борса (S92) и листвана на TecDAX. SMA през последните години печели няколко награди за отлична си като работодател.

За енергия и Meteo системи
От 2004 г. компанията Олденбург осигурява енергия и метео системи за услуги, иновации и решения за интеграция на възобновяемата енергия в електропреносните мрежи и енергийните пазари. Разработено от двете управляващи директори и основатели д-р Улрих и д-р Матиас Ланге Focken вятърна енергия прогнози система Previento се превърна в един от световните лидери и се използва в цяла Европа, Северна Америка и Австралия във всички големи оператори, за повече от 50 GW инсталирана мощност. Слънчевата енергия и прогнозиране проекция Suncast система сега се ползва от три на четири немски оператор на преносна система да функционира. В момента компанията работят 25 служители. Тук, както и математици, компютърни специалисти, физици, метеоролози и да разработят решения, които чрез комбиниране на метеорологията с опит за управление на енергията, възобновяеми енергийни източници по-добре и по-ефективно да се интегрира в електрическата мрежа.

За Micromata
В Micromata GmbH е софтуерен специалист, със седалище в Касел. От 1996 г., компанията развива иновационни уеб приложения на базата на Java и на принципите на устойчивост. Къщата е на около 70 служители, а от 2008 г. клон в Бон. Инженерните процес на Micromata се характеризира с тесни връзки с изследвания и наука, както и от свободния ноу-хау на световно в общността на Java. Micromata 2006 г. беше присъдена на Deloitte Technology Fast 50 и Deloitte Technology Fast 500 EMEA е един от най-бързо развиващите се технологични компании в Германия и Европа. Компанията е носител на награда ИТ иновации 2010 г. и същата година е награден за образцово си персонал работи с ТОП печат РАБОТА за одобрение.
TT

Мнениеот TT » 03.02.2011 00:08

Щях да бъда по спокоен ако горната новина се случваше в България, за първи път в европа.
TT

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи