Новата Енергийна стратегия на България

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот DanielDimov » 03.02.2011 00:24

ferdy написа:Това следва да е сериозна тема при евентуалната ни среща, но като гледам, май само с Дей енерджи ще се съберем да пием кафе. :roll:

Аз съм съвсем сериозен за срещата. Нека да е на място където да могат повече хора да дойдат! Мога да дойда и през делничен ден...
DanielDimov

Мнениеот valka » 03.02.2011 00:37

Ако вземем приблизителен брой ЕЦ-ове, които изпращат тази информация например 1000, то тогава ЕРПтата ще получават средно по 330 мейла на ден. Представете си хаоса, който ще настъпва в пощите на чиновниците там - задръстване, забавяне и др. После тези данни да се обработят от един служител, после да се прехвърлят на друг и т.н.

Прав си, и при толкова мейли, ще си инсталират няколко анти спам програми (не е незаконно). Иди доказвай след това, че си им пратил мейл. Нищо, че си регистриран производител. Лошото в случая е, че не се дава алтернативна доставка на информацията. Лошо е, че изобщо се иска такава спецефична информация от производителя. Ние сме малка страна и е много по лесно трите ЕРП-та да си следят прогнозите на метеостанциите, и да прогнозират какво ще е производството от съответният регион. Другия вариант е в 15 часа по радио Хоризонт освен нивото на река Дунав, да съобщават и нивото на слънчева радиация по области. :D
valka

Мнениеот energy11 » 03.02.2011 10:36

Днес ВМРО протестират пред ДКЕВР на Дондуков 8 срещу такса електормери, такса водомери и предполагам такса "четвъртък" (ако не е въведена още, ще я въведат и нея...). Мисълта ми е, че протестират срещу "РЕКЕТА", който се налага от монополистите в/у потребителите. Съобщиха, че ще напишат писмо и до главния прокурор.

Смятам, че нашия случай е идентичен. Ясно е, че няма да се съберем и ние пред Дондуков утре, но можем да бъдем по конструктивни и да положим началото. Все отнякъде трябва да почнем!

Предварително се извинявам, ако съм пропуснал някъде по форума, затова ще попитам - АПЕЕ и БФА имат ли някакво писмено становище по въпроса вече и ако не - да им помогнем с мнения да напишат по едно. АПЕЕ обикновено винаги се изказват писмено след всеки обстрел срещу ВЕИтата.

Ферди, срещата със сигурност ли се фиксира в Пловдив?
energy11

Мнениеот YordanIvanov » 03.02.2011 11:42

Мисля, че за Пловдив няма нужда да коментирам присъствието ми. :lol:
YordanIvanov

Мнениеот alabala963 » 03.02.2011 12:26

Данчо, намисли бързо някое място да се видим!
Аватар
alabala963

Мнениеот sunny_boy » 03.02.2011 13:10

Предложение:

Може да се ползва залата на хотел Кендрос, мисля че вземат около 15 на час. Две зали - 55 и 60 места.
http://www.kendroshotel.com

В зависимост от това колко човека ще се съберем може да се предпочете и нещо друго.
sunny_boy

Мнениеот ferdy » 03.02.2011 13:27

7 души среща, от които 5 са от Пловдив. На това му се вика активност...
ferdy

Мнениеот Miro » 03.02.2011 17:07

Човек 2-3 дена няма да е в България и виж какви неща ще се изтърве... Проектозакони се приемат от мин. съвет, някакви нелепи правила за подаване на ежечасни прогнози се появяват от...нищото...

Та за правилата. Това са глупости - никога няма да тръгне такова нещо. Освен това подзаконов нормативен акт не може да противоречи на закона. А в закона пише "цялото" количество по "префенциална" цена за "определен" период. Няма и намек, че цената ще зависи от спазване на график. Така че си отваряме следващата бира и си свиркаме...

Между другото се радвам, че в в приетата от мин.съвет редакция на закона за ВЕИ все пак са взели под внимание някои наши предложения... явно усилията не са били напразни :)
Miro

Мнениеот alabala963 » 03.02.2011 18:01

Най-разумно е да се подават автоматично реалните данни от производството /on line/ и на тази база ЕСО да си правят прогнозите за другия ден. И само ако има някаква форсмажорна ситуация да се праща e-mail (примерно за планово спиране за ремонт или профилактика). Така топката е изцяло в тяхното поле и ние сме достатъчно коректни и добронамерени.
Всичко друго ще е организирана андрешковска група за заблуда и минимизиране на глобите, а там сме извести на цял свят със способностите си.
Аватар
alabala963

...

Мнениеот Gio » 03.02.2011 19:36

...ето и поредните пояснения от Енергото. Учудвам се, че само аз получавам тези неща, но както и да е харесва ми да си споделям.
Та да ви държа в течение на "новостите", колеги:
"Здравейте,
Във връзка с възникналите технически въпроси и трудности при попълването и експортирането на графиците приложени Ви изпращам обновен примерен файл за експорт, както и кратка инструкция за активиране на макроси в различните варианти на ексел.
Моля оттук нататък при генерирането на графици да ползвате новия вариант на файла "Примерен график" вместо старата версия.
При тези, които ползват Open Office, бутонът за експорт най-вероятно няма да работи.
Молбата ми е да изпращат файла със следното име:
Дата-номер-име на производителя (с тирета без интервали между тях), както следва

дата - изписана с точки (напр. 8.02.2011)
номер - според вида на централата както следва (без нули или интервали)
1 ВтЕЦ вятърна
2 ВЕЦ водна
3 ФтЕЦ фотоволтаична
4 ТФЕЦ топлофикационна
името на фирмата без кавички
При въвеждане на дата в самия файл, за да се избегнат съобщения за грешки, моля да се придържате към следните формати:
ден/месец/година (напр. въвеждате 8/2/11) или
ден-месец-година (напр. въвеждате 8-2-11)
Ако копирате прогнозните данни от друг файл, моля след поставяне на курсора в съответната клетка да използвате
Edit - Paste Special и от появяващия се прозорец да изберете Values (стойности), след което натискате ОК.
(В българската версия - Редактиране -Постави специално - Стойности - ОК)
По този начин се избягва нежеланото копиране на формули и връзки към други файлове.
Моля за извинение тези, за които указанията или части от тях са били излишни..."
Прикачени файлове
Enable Macros.pdf
(595.18 KiB) 580 пъти
Primeren Grafik 2.xls
(101 KiB) 471 пъти
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот venkap » 03.02.2011 23:38

Какво ще стане, ако откажете, обосновано, да участвате в този експеримент?
venkap

Мнениеот levis » 04.02.2011 12:24

Miro написа:Човек 2-3 дена няма да е в България и виж какви неща ще се изтърве... Проектозакони се приемат от мин. съвет, някакви нелепи правила за подаване на ежечасни прогнози се появяват от...нищото...

Та за правилата. Това са глупости - никога няма да тръгне такова нещо. Освен това подзаконов нормативен акт не може да противоречи на закона. А в закона пише "цялото" количество по "префенциална" цена за "определен" период. Няма и намек, че цената ще зависи от спазване на график. Така че си отваряме следващата бира и си свиркаме...

Между другото се радвам, че в в приетата от мин.съвет редакция на закона за ВЕИ все пак са взели под внимание някои наши предложения... явно усилията не са били напразни :)

Не мисля, че нещата са чак за свиркане. Правилата са нормативен документ и са създадени на основание чл. 91, ал. 2 от ЗЕ. По същество те не ограничават изкупуването и не променят цената на енергията от ВЕИ, а предвиждат санкции за производителите, ако нямат оракулски способности. Друг е въпроса, че те не насърчават, а създават допълнително трудности при използването на ВЕИ.

Според мен е по-добре бирата да почака и да помислим как да се преборим с поредната простотия в милата ни държавица.

Направи ми впечатление, че отначало всички се възмутиха от Правила, но после някои се развихриха как да създадем най-точната прогноза (упрекът ми е най-вече към Матеев, който е най-влиятелната личност във форума). Чудя се, утре ако ни кажат да се хващаме за палците ... Какво? Ще си разменяме рецепти за обезболяващи мехлеми ли?

Относно срещата. Бих дошъл ако мислите да обсъждаме какво може да се направи за промяна на тези идиотски ПТЕЕ. Ако мислите да се съберем за да си усъвършенстваме гадателските способности, аз в тази посока повече не мога да се развия.
levis

Мнениеот TT » 04.02.2011 13:15

levis написа:[Относно срещата. Бих дошъл ако мислите да обсъждаме какво може да се направи за промяна на тези идиотски ПТЕЕ. Ако мислите да се съберем за да си усъвършенстваме гадателските способности, аз в тази посока повече не мога да се развия.

поддържам тезата на Levis.
В този смисъл съм готов за срещата
TT

...

Мнениеот Gio » 04.02.2011 13:39

levis написа:...Според мен е по-добре бирата да почака и да помислим как да се преборим с поредната простотия в милата ни държавица.
Направи ми впечатление, че отначало всички се възмутиха от Правила, но после някои се развихриха как да създадем най-точната прогноза (упрекът ми е най-вече към Матеев, който е най-влиятелната личност във форума). Чудя се, утре ако ни кажат да се хващаме за палците ... Какво? Ще си разменяме рецепти за обезболяващи мехлеми ли?...

...ето това е насоката, в която трябва да се мисли и разсъждава. Аз нямам намерение да участвам в тестовите изпитания на нещо, което ще ме блъска в главата, че и на други важни места - не разбирам как съм задължен да го правя... Въпроса е да се намери начин за диалог, за конкретен разговор и по този предстоящ проблем. Защото тази простотия е подкрепена от нормативен документ, който няма сила на закон. Смятам, че може и трябва да се потърси начин за обсъждане и подкрепа от политически сили... И то не само от ferdy, Miro, Vandal и още няколко колеги...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот YordanIvanov » 04.02.2011 13:48

Gio, ми от кого? Виждаш ли някаква активност?
YordanIvanov

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи