Новата Енергийна стратегия на България

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот EOS Technologies » 08.02.2011 18:01

:lol: :lol: :lol:
EOS Technologies

Мнениеот Vandal » 08.02.2011 18:37

Miro написа:Странно! Като попитах кой ще работи и дискусията замря.... Иначе на форумни приказки сме добри, ама стане ли въпрос за конкретни действия за общо благо - рязко пада мъгла.

Колко е сладко да знаеш че някой друг работи вместо теб. :D
Аватар
Vandal

Мнениеот YordanIvanov » 08.02.2011 19:56

Аз между другото мислех да пиша още в момента, в който попита кой ще направи работно копие на документа, но бях извън БГ и за това не го направих. Вече съм си тук и съм склонен да се опитам да сглобя някакъв документ. В интересната истината ще ми за пръв път, но ще се опитам. Бих бил благодарен ако мога да получа насока за структурата на документа.
YordanIvanov

Мнениеот energy11 » 09.02.2011 17:14

Ами аз нахвърлях няколко думи по-нагоре, предполагам, че нещо от това може да бъде използвано. Относно структурата според мен са важни следните неща:
- ел енергията от ВЕИ има случаен характер и като такава не може да бъде предвиждана с точност.
- ел енергията от ВЕИ е около 10-11% от енергийния баланс на страната, което сравнимо с останалата енергия е значително по-малко. Останалите 90% не са случайни и могат да бъдат предвидени, или по-точно ПЛАНУВАНИ.
- кореспонденцията по мейл е несериозен начин за обмен на данни. Аргументи за това - по-нагоре в темата.
- правната тежест на ПТЕЕ - може ли производител да бъде задължен да членува в група, може ли ПТЕЕ да нарушава/противоречи на ЗВЕИ, ЗЕ, ЗЗД и др. налагайки глоби за разминаването на прогнози от случаен характер? Тук ако някой може да намери помощ от юрист смятам, че ще е полезно на всички, за да се мине един прочит на законовата рамка и аргументите да залегнат в писмото.
energy11

Мнениеот EOS Technologies » 09.02.2011 19:04

- Колко служителя допълнително са необходими, за да се гарантира обслужването на 1.000, 10.000 или повече е-мейла на ден и има ли смисъл цялата работа?
EOS Technologies

Мнениеот X5 » 09.02.2011 23:19

EOS Technologies написа:- Колко служителя допълнително са необходими, за да се гарантира обслужването на 1.000, 10.000 или повече е-мейла на ден и има ли смисъл цялата работа?

Не се превъзбуждай, според регистъра на ДКЕВР , сертификати за 2010г са издадени на 314 производителя.Като махнеш тези под 30kw, са още по малко.И на един пръст да чукаш по клавиатурата ,ще се оправиш. А колкото до смисъла съм съгласен :lol: Но какви сме ние, мишоци разни, да разгадаем замисъла на големите умове в енергетиката :?:
X5

Мнениеот Gio » 10.02.2011 07:48

X5 написа:
EOS Technologies написа:- Колко служителя допълнително са необходими, за да се гарантира обслужването на 1.000, 10.000 или повече е-мейла на ден и има ли смисъл цялата работа?

Не се превъзбуждай, според регистъра на ДКЕВР , сертификати за 2010г са издадени на 314 производителя.Като махнеш тези под 30kw, са още по малко.И на един пръст да чукаш по клавиатурата ,ще се оправиш. А колкото до смисъла съм съгласен :lol: Но какви сме ние, мишоци разни, да разгадаем замисъла на големите умове в енергетиката :?:

"На спот пазара на електроенергия може да се сключват основно сделки от един час до един ден преди реалната доставка. Водеща роля при организацията на този вид пазар се предвижда да има електроенергийният системен оператор (ЕСО), тъй като той е наясно с наличностите и потреблението на електроенергия във всеки момент и съответно с излишъците (дефицита) и възможностите за пренасочването им. Този е и моделът, който се предвижда да започне да функционира у нас след няколко месеца - електроенергийна борса, на която се сключват сделки на спот пазара, т.е. тя ще бъде организирана от ЕСО, каза изпълнителният директор на ССБ Симеон Елазаров. Производителите и търговците на електроенергия, които към момента се очертава да са основно трите електроразпределителни предприятия (ЕВН, Е.ОН, ЧЕЗ), Националната електрическа компания (НЕК) и някои електроцентрали, ще подават офертите си в даден ден за следващия."
Източник: Класа
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот energy11 » 10.02.2011 14:49

X5 написа:Не се превъзбуждай, според регистъра на ДКЕВР , сертификати за 2010г са издадени на 314 производителя.Като махнеш тези под 30kw, са още по малко.И на един пръст да чукаш по клавиатурата ,ще се оправиш. А колкото до смисъла съм съгласен :lol: Но какви сме ние, мишоци разни, да разгадаем замисъла на големите умове в енергетиката :?:

Ами на тези 314 производителя ли ще базират енергийния баланс на страната?!?! Толкова ли са зависими от тези 314 и по-малко дори!? Затова говорим ВЕИтата да се освободят от тези правила - защото са много малко в общия дял и защото не могат да се предвиждат.
А относно мейлите - не съм чел целите ПТЕЕ, но мисля, че искат мейли от всички производители на ел енергия, което означава, че ще станат значително повече.
energy11

Мнениеот YordanIvanov » 16.02.2011 13:22

Здравейте, адски съм зле с времето, но ще се постарая до края на тази календарна седмица да подготвя нещо, върху което да работим.
Поздрави
YordanIvanov

Мнениеот energy11 » 30.12.2011 12:10

Колеги, малко стара е темата, за гадаенето на производството на ел. енергия съгл. Правилата за търговия с електрическа енергия, но последното, което знам е, че тестовия период на тази глупост се удължи до края на годината. Та въпросът ми е какво става след 01.01.2012г?
Трябва ли да се изпращат прогнозни производства въобще? Когато се вдигна шума ЕРПтата изпращаха мейли с информация и инстукции за попълването на таблици за прогнозното производство. Но има присъединени централи след това обаче, които не са получавали такава информация от ЕРП-тата.
Дайте навременна информация който има.
Пожелавам на всички весели новогодишни празници!
energy11

Мнениеот energy11 » 15.01.2012 17:38

Извинявам се, но пак ще си позволя да ви попитам - някой изпраща ли ежедневни прогнозни данни за производството на ел енергия? Имате ли отзиви от ЕРПтата? Централите присъединени през последните месеци получавали ли са искания от ЕРПтата да изпращат прогозни данни съгласно ПТЕЕ? Споделете вашите мнения и опит колеги.
energy11

Мнениеот sunny_boy » 16.01.2012 12:04

Колега, няма за сега такива изисквания, поне за малките централи до 100 кв. Освен прогнозните данни за месечно и годишно производство друго към момента не се изисква.
sunny_boy

Мнениеот energy11 » 16.01.2012 14:49

Да Sunny boy, мерси за отговора. И аз така предполагах, но последната ми информация за ПТЕЕ беше, че се отлага до края на 2011г. и тъй като тя си отиде, реших да попитам каква е хавата.
energy11

Re: Новата Енергийна стратегия на България

Мнениеот gosho_zl » 13.03.2012 21:43

http://www.mee.government.bg/files/useruploads/files/eoos/report_all_bg.pdf

ПЪРВИ НАЦИОНАЛЕН ДОКЛАД ЗА НАПРЕДЪКА НА БЪЛГАРИЯ В НАСЪРЧАВАНЕТО И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ
gosho_zl

Re: Новата Енергийна стратегия на България

Мнениеот Azizov » 01.06.2012 10:44

Някои да има информация как ще се процедира след 1.07.2012 по въпроса за прогнозиране на пазар ден напред. Задължени ли сме да подаваме индивидуално почасов график за производството на ел. енергия? По-добре ли е да се присъединим към Балансираща група и координатора им да ни прави прогнози? Ще бъде ли отделено производството от фотоволтаици и вятър при Балансиращите групи? При не подаване на почасов график - ще бъдем ли санкционирани с цената на излишък (в момента е 25 лв/МВч)?
Azizov

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи