Партньорство и/или 100% изкупуване на готови проекти по 312

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот NWI » 11.02.2011 12:19

Към EOS Technologies, абсоютно сте прав, но ситуацията е таква, че не мога да отделя няколко месеца за изграждане на доверие във форума преди да си позволя да представя офертата си. Решихме да сондираме дали има желаещи и нуждаещи се от подобен род партньорство и ако има да се срещнем и да обсъдим вече кой, какво, къде и как. Ако няма, здраве да е, полета за инвестиции много. Отново успех на всички и благодаря на тези които отделиха от времето си да пишат по темата.
NWI

Мнениеот Mateev » 11.02.2011 12:29

Грешката ти е, че вчера влезе във форума, и веднага започна да го използваш за личен бизнес. А тука в него има хора, които са отделили хиляди часове за развитието му, и въпреки това се въздържат да го използват за бизнес цели, защото ще се опорочи. Опитай се да ги разбереш. В случая не си дал нищо на форума а веднага искаш да вземеш много. Едва ли не от постингите ти си личи, че твоите лични бизнес-интереси са над всичко и ние дори трябва да се съобразяваме с това. При това положение е нормално да предизвикаш негативно отношение на останалите към тебе.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 11.02.2011 12:50

Ами ние отделихме време от 2005г. досега. Още преди ДКЕВР да има представа от ВЕИ и прочие. Вие къде бяхте по това време? В строителството?
EOS Technologies

Мнениеот NWI » 11.02.2011 13:20

Господа,

може би грешката ми е, че си позволих да нахлуя в някакво "затворено общество", но доколкото знам това е публичен форум без ограничения и дискриминация на база кой кога се е регистрирал, какво има право да пише и т.н. Нали не ме съветвате да изчакам до 2013 година преди да си позволя да предложа нещо?

Г-н Матеев, нима Вие не сте воден от вашите лични бизнес интереси или искате да вярваме, че форумът е създаден и се подържа само от алтруистични подбуди? Не разбрах какво точно искам да взема от форума, мъдрост, широкоскроеност или добро възпитание може би? Мисля, че аз ще съм този който ще рискува собствените си средства. Освен това за да има сделка трябва и двете страни да са доволни. Мислех, че под-форума се казва "Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ". Къде другаде ако не тук очаквате оферти като нашата? Когато отидете в банките се молите на колене и залагате мило и драго за същото това финансиране, само че банката не Ви става партньор, а кредитор, разликата е огромна.

Единственото което съм поискал е да обявя нашето предложение и ако някой има интерес да се обади (досега 4 души са го направили, т.е. не е било безпредметно). Другото което съм искал е да се спазва добрият тон.
NWI

Мнениеот EOS Technologies » 11.02.2011 13:31

А бе човек, сега ще се опитам да се изкажа по друг начин. Значи, ние тук си приказваме на масата (форума). И се познаваме от години (посредством 500 и повече постинга на чиляк). Сега и на теб ти се ще, да седнеш на масата и да се запознаеш с тоя или ония и да разкажеш малко за себе си (ако те пита някой).

Вместо да почукаш на вратата, да понапишеш 2-3 нещица, да послушаш малко и после да изчакаш някой да те попита, кой си какъв си, ти и удари един шут, изкърти вратата от пантите и влезе с нея в стаята, седна направу върху масата и си каза болката.

Това във всеки форум се гледа накриво. За това става въпрос. Малко приличие просто. Вземи го като забележка, преглатни го и всички ще те (за)обичаме.

Затова получи съответните реакции.

С обич!

П.С. Да не мислиш, че само ти получаваш "оферти" :-)
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 11.02.2011 13:46

Темата е добра и се намира се във верния раздел на форума. Предложението е добро и сигурно може да е от полза на много хора.

С подхода обаче нещо не е наред ...........

Разбери, аз не мога да манипулирам мнението на другите посетители. Всеки си пише нещата така, както ги чувства. Хората, които са ти писали, не са деца от детската градина. Всички са бизнесмени и всеки един от тях е постигнал нещо в живота, което му дава право и на малко самочувствие.

Подхода трябваше да предполага разговор на равни със равни, да има взаимно уважение и т.н и т.н. Не знам как трябваше да подходиш, но така, както го направи, явно предизвика неприязън. Аз не съм виновен за това.

Може би трябваше да намекнеш, че можеш да осигуриш финансиране или съучастие, и после да оставиш останалите да ти задават въпроси, а ти да отговаряш.
Последна промяна Mateev на 11.02.2011 14:10, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.02.2011 13:49

Предлагам да приключим със спора кой крив и кой - прав. Темата наистина може да бъде полезна на някого, така че умолявам посетителите на форума да не се заядат повече, а да задават конструктивни въпроси и да водят диалог в дух на взаимно уважение.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.02.2011 13:55

Първия въпрос към NWI е от мене:

Съгласно наредбите на мерки 311 и 312 собственика на проект и бенефициент на ДФЗ няма право да продава дялове от централата за период от 5 години. Как мислите законно да заобиколите това ограничение, така че ДФЗ да не ви обвини в злоупотреба с Еврофондовете, което е криминално деяние и се наказва с лишаване от свобода?

Чл. 43. (1) За срок 5 години след сключване на договора за отпускане на финансова помощ ползвателят е длъжен:
1. да използва придобитите въз основа на одобрения проект активи по предназначение;
2. да не продава, дарява, преотстъпва ползването на активите - предмет на подпомагане, под каквато и да е форма, с изключение на случаите, когато това се изисква по закон;
3. да не променя местоположението на подпомогнатите активи, които са трайно прикрепени към земята, сградите или помещенията;
4. да не променя местоположението на подпомогнатите движими активи извън територията на общината, в която се извършва инвестицията;
5. да не преустановява подпомогнатата дейност поради други причини, освен изменящите се сезонни условия за производство.
Последна промяна Mateev на 11.02.2011 14:05, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот NWI » 11.02.2011 14:04

Благодаря на EOS Technologies и на г-н Матеев за интелигентните и аргументирани мнения.
Според мен говорим за едно и също нещо. Аз също имам доста зад гърба си и последното нещо което бих направил е да не уважавам човека от другата страна.

Може би трябваше да намекнеш, че можеш да осигуриш финансиране или съучастие, и после да оставиш останалите да ти задават въпроси, а ти да отговаряш.

Точно това направих, вижте историята на темата. Признавам, че сгреших като се впуснах да отговарям на обидни мнения и квалификации от някои участници.

Относно присъствието ми във форума мога да заявя, че го следя и чета от началото на 2008г. Просто досега съм намирал отговори на всичките си въпроси без да се налага да задавам такива и затова не съм се регистрирал. Поздравления за което, защото това означава, че форума е доста изчерпателен ако човек се порови из него.
NWI

Мнениеот Емил » 11.02.2011 14:07

Този въпрос ме вълнува и мен - когато фирма ЕДИКОЯСИ ООД е бенефициент, и вътре в нея има юридически и физически лица като дялово участие, не е ли възможно по време на срока на договора с ДФЗ да има разместване вътре в процентите на това дялово участие ? Бенефициентът си е пак ЕДИКОЯСИ ООД, този бенефициент не продава и не купува нищо по предмета на договорката с ДФЗ, но вътре в него се променя дяловото участие на физически и юридически лица. Това според мен си е законно ?
Аватар
Емил

Мнениеот EOS Technologies » 11.02.2011 14:13

И аз така ги виждам нещата. В закона не става въпрос за бенефициент с определен ЕГН. И тъй като повечето проекти са направени като ООД-та, т.е. ООД е бенефициент, а не собственика на ООД-то.

Или греша?
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 11.02.2011 14:14

Може би се нуждаем от по-подробно тълкуване на Член 41. Там се цитира думичката ПОЛЗОВАТЕЛ НА ПОМОЩТА. Кой е този ползовател? Явно е юридическото лице (фирмата).

Фирмата си остава същата, дори и да се смени дяловото участие. От тази гледна точка би трябвало да няма проблеми, но аз не бих бил спокоен, докато не видя официално Писмо или Становище от ДФЗ по конкретния казус.

Знаете колко много хора се опариха от решения на ДФЗ със задна дата и как освен за фирмата, се търсеше кал под ноктите и на акционерите и свързаните с тях лица до девето коляно.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот NWI » 11.02.2011 14:18

Относно въпроса на г-н Матеев за забраната 5 години активите да бъдат прехвърляни или продавани. Дяловете във юридическото лице (фирмата) кандидатствала за подпомагане не отговарят на определението - активи - предмет на подпомагане. Те са неприкосновена, лична собственост. С други думи, бенефициентът ХХХ ООД си остава един и същи и ако физическите лица които притежават дялове във ХХХ ООД отговарят на условията за свързаност или липса на такава по-точно, то тогава няма законови пречки да се прехвърлят дялове както и да се променя съотношението на дяловете между съдружниците. Активите предмет на подпомагането, т.е. централата и подържащата инфраструктура си остават собственост на бенефициента и се използват по предназначение според условията на наредбите.
Нали разбирате, че ако бенефициента е АД, подобна мярка би наложила забрана на търговията с акции на въпросното АД за период от 5 години. При всякакъв вид дружество освен ЕТ, подобни забрани биха били противоконституционни.
Ако има юристи, те биха могли да се изкажат в подкрепа на моята теза. Тук е момента да вметна, че нашата държава не веднъж е нарушавала закона и правата на своите граждани, така че винаги могат да ни изненадат с нещо, но към момента поне няма законови пречки.
NWI

Мнениеот EOS Technologies » 11.02.2011 14:21

Да. Един по екстремен пример: ако Световната Банка даде помощ на СИМЕНС АД, не би трябвало да си я взима обратно, ако ти и аз купим или продадем акции на Сименс и по такъв начин разбутаме дяловете на АД-то.

Бенефициент е ООД, кой какви дялове държи, не би трябвало да интересува ДФЗ. Те сключват договора с ООД-то, а не с мен лично като собственик на ООД-то.

Целта на занятието е ясна, мисля и че е осъществима. Въпросът е по-скоро, дали собственика на ООД-то и NWI ще се разберат/спазарят.
EOS Technologies

Мнениеот EOS Technologies » 11.02.2011 14:24

@NWI: беше по-бърз... :-)

Дойдохме си на приказката. Сега, ако можеш да кажеш схемата по която искаш да се включиш... Няма какво да се крием - ние искаме да "помогнем" на някого, дето не може да намери 30% собствен капитал и за това той да ни даде част от субсидията. Та, моя въпрос е, каква е офертата?

Поздрав
EOS Technologies

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ