Матеев написа:Да. Крепежните вани наистина са едно елегантно решение. Но въпроса със захващането за покривната плоча си остава. Не може просто да поставим ваната на покрива и да я напълним с камъни. Ще се наложи и биене на анкери към покривната плоча, а тя както вече се уточнихме е много кекава. Освен това неравностите на покрива са големи. И като се погледне редицата с модули, ще изглеждат на зиг-заг. Човешкото око е чувствително на отклонения от правата линия само от няколко милиметра, а какво остава ако са десетки сантиметри. Следователно пак ще се наложи изливането на изравнителни ивици с бетон. Защото едно от изискването за централата е да бъде направена като за изложба. С тази централа ще се хвалим не само ние, но и инвеститора. И ще има много посещения на място от видни личности. Така че дизайна и естетиката също са много определящи.
Освен това остава изискването за здравина, два пъти по-голяма от стандартните изчисления на немските коструктори. А за тези вани аз нямам никаква информация и не съм прави никакви тестове. А не е редно в един такъв голям обект да се правят експерименти за сметка на клиента. Именно затова за предните редици с модули заложихме на конструкция, която вече е правена няколко пъти и детайлите на която вече са прецизирани и доуточнени. И която вече е изтествана по време на огромните снеговалежи тази зима. И при която както аз, така и инвеститора, ще спим спокойно при големи бури, ураганни ветрове или огромни снегове.
Може би в някоя следваща централа на равен покрив сериозно ще се замисля за вани. Но първо трябва да направя поредната тестова централа (с вани) на площадката на СТС Солар, за да поекспериментираме малко и да видим какви са плюсовете и минусите. И ако възникнат някакви проблеми, да ги научим навреме и да не се излагаме пред клиентите.
ENCHEV написа:Аз мога да гарантирам че покрива на зита си е в същия вид.![]()
Все пак познавам заварчикадоста им разбира на електродите
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта