backo написа:Radoslav70 написа: Произвеждаме конвертори за вятърни генератори. Структурата на такъв тип инвертор (за синхронен генератор с постоянни магнити) е идентична със стуктурата на соларен инвертор - 1. изправител 2. повишаващо стъпало 3. мрежов инвертор Има и втори вариант - 1. генераторен конвертор 2. мрежов инвертор
Говоря за логиката на работа на първата част(повишаващо стъпало или генераторен конвертор). Той управлява товара на входа, за да се уцели такава точка от характеристиката на фотоволтаика, че да се отнеме максимална мощност.
При ветрогенераторите е по-сложно - не можеш да си позволиш да ползваш пълната мощност от генератора при слаб вятър, защото ще претовариш витлото и то ще спре. Трябва да се управлява товарния ток в зависимост от честота(обороти) на генератора. Тази зависимост (таблица или функция) трябва да е различна за всеки комплект генератов/витло.
Точно затова съм написал в началото, че при слаб вятър - промерно до 10м/с мощността се регулира от конвертора, за да се стои в най- горната точка на работната характеристика. И тази точка не зависи от оборотите на перката, а от силата на вятъра, като имам време следващите дни ще публикувам графики. Поне това си спомням аеродинамиката не ми е най-силната ние правим конверторите. В промишлените генератори тази стойност се задава от контролера на турбината към конвертора, който по заданието генерира определената мощност. Но разбира се при определена стойност на вятъра точката е точно на определени обороти.
Това със самолетните двигателчета ми се видя интересно. Между другото, колко е най-нискооборотния мотор. Те са brushless което значи, че ще трябва да се изкормят за да им се извади платката която е вътре в тях и комутира намотките, за да станат на генератори. може би ще трябва да им се преконфигурират и намотките, трябва да се види. Но това че са леки е добре, каквито и да са предавки ми се струват ненадеждни, за мен директно куплиране на пропелера и нискооборотен генератор е най-доброто решение. От тия за самолетчетата няма ли някакъв нискооборотен за въртолет например.
ПП За асинхронния генератор, когато има конвертор може да работи в целия диапазон до максималки обороти в генераторен режим. Когато е с навит ротор (без конвертор) хлъзгането може да се увеличава до 20% и по този начин и оборотите до 20% над синхронните, като се регулира тока през роторната намотка. Това е система която се ползва от Westas при вятърните генератори и се казва флекси слип. Недостатък е, че при голямо хлъзгане енергията се изгаря в огромни резистори горе долу по два метра големи за всяка фаза. При двойно захранения асинхронен генератор, тази енергия се връща също в мрежата, като при пълна мощност 70% идват през статора, а 30% през ротора и сответно през конвертор.