Въпрос относно един малък фотоволтаичен панел

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос относно един малък фотоволтаичен панел

Мнениеот sando » 18.02.2011 16:41

Преди два дни си купих PV панел със следните характеристики:
P max (W): 30
V max (V): 18
I max (A): 1.7
Размер на Панела (mm): 755 x 350 x 25
Размери на клетките (mm): 155x39

Още същата вечер когато го взех реших да го тествам на в стаята която се осветява от флуресцентна лампа 15W ел. мощност и 75W осветителна. Резултатът беше, че максималното напрежение което получих беше 10-11V a максималният ток на късо през амперметъра беше няколко стотин микро ампера.
Следващият експеримент беше на дневна светлина на следващата сутрин, но на облаци понеже от няколко дни не се е показвало слънце. Резултатите бяха: максималното напрежение 17V, максимален ток на късо 15-20mA.
Въпросът ми е това нормални стойности ли са при дадените условия и като изгрее слънце и вече напече панела, ще се доближат ли стойностите на напрежението и тока до тези, които са дадени в характеристиките му или панелът е дефектен и трябва да го сменям?
Нов съм в тези технологии и основно си взех панела за тестове и различни експерименти, за да науча това онова и евентуално имах идея да си захранвам с него един стар лаптоп, който има много малко консумация.
sando

Мнениеот Lupus » 18.02.2011 17:01

Съвсем нормални са тези резултати, нищо му няма на панелчето. :) Кажи от къде го взе и на каква цена, че и аз търся такива?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот sando » 18.02.2011 17:35

Lupus написа:Съвсем нормални са тези резултати, нищо му няма на панелчето. :) Кажи от къде го взе и на каква цена, че и аз търся такива?

Радвам се да го чуя :) Иначе го взех от магазин Викиват в Пловдив за 179 лв.
и после го видях ето тук: http://www.solarpower.bg/solar_photovol ... d=21001764 по-евтин е, но с доставката сигурно щеше да ми излезе същото.
sando

Мнениеот backo » 18.02.2011 22:02

И аз си търсих нещо подобно, но.. така стана, че си взех AIT-6-225-60 за 400лв. Като пари за ват ми дойде добре. На теста под облаците даде 30вата. Не много плътна облачност - виждаше се къде е слънцето, на около 20градуса над хоризонта. Панела беше хоризонтален.
backo

Мнениеот Lupus » 18.02.2011 22:23

backo написа:И аз си търсих нещо подобно, но.. така стана, че си взех AIT-6-225-60 за 400лв. Като пари за ват ми дойде добре. На теста под облаците даде 30вата. Не много плътна облачност - виждаше се къде е слънцето, на около 20градуса над хоризонта. Панела беше хоризонтален.

И какъв е извода?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот sando » 19.02.2011 00:37

backo написа:И аз си търсих нещо подобно, но.. така стана, че си взех AIT-6-225-60 за 400лв. Като пари за ват ми дойде добре. На теста под облаците даде 30вата. Не много плътна облачност - виждаше се къде е слънцето, на около 20градуса над хоризонта. Панела беше хоризонтален.

При мен облачността си беше плътна нямам идея къде беше слънцето опитах се да го наглася перпендикулярно на най-светлата част в небето и очаквах по-големи показания. Твоят панел си е значително по-голям и е нормално да вади по голяма мощност. Ако съдим по съотношението в размерите на двата панела и че при мен беше по-тъмно пак трябваше според мен да извади поне малко по-голяма мощност.В крайна сметка ще видя каква е истината, като се покаже слънцето.
sando

Мнениеот Lupus » 19.02.2011 11:10

@sando,
Даже и в хубав слънчев ден, при правилно насочен панел пак няма да постигнеш пълната мощност. Независимо от по-високата слънчева радиация тази година, все пак сме февруари. Истината ще стане ясна през лятото. :)
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот backo » 19.02.2011 13:52

sando,
Хрумна ми идея как да направим сравнение, без да изминем разстоянието София-Пловдив.
Слагаш панела хоризонтално под открито небе, мериш напрежение и ток. Снимаш небето с цифров фотоапарат от гледната точка на панела. Прибираш се на топло и проверяваш в Properties/Summary/Advanced на снимката F-number, Exposure Time и ISO. Аз правя същото с моя панел, смятаме и разбираме с грешка от порядъка на 20-30% дали твоя е читав.
backo

Мнениеот Lupus » 19.02.2011 14:00

backo написа:sando,
Хрумна ми идея как да направим сравнение, без да изминем разстоянието София-Пловдив.
Слагаш панела хоризонтално под открито небе, мериш напрежение и ток. Снимаш небето с цифров фотоапарат от гледната точка на панела. Прибираш се на топло и проверяваш в Properties/Summary/Advanced на снимката F-number, Exposure Time и ISO. Аз правя същото с моя панел, смятаме и разбираме с грешка от порядъка на 20-30% дали твоя е читав.

И какво ти гарантира, че по време на снимките небето има едни и същи характеристики? Та те зависят от толкова много фактори, че едва ли някой ще се заеме да ги изброи и да не пропусне нещо.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот backo » 19.02.2011 14:49

Различната яркост я дефинираме, сравнявайки снимките - от неколко с различна експонация ще подбера такава, на която небето изглежда със същата яркост. Разликите в спектралната характеристика (цвета, грубо казано), както и разликите в спектралните характеристики на панелите, ще дадат отклонение, разбира се, но то няма да е толкова голямо, че да провали експеримента. Засенчванията, които ще имаме и двамата, също ще дадат отклонения. За да са минимални, слагаме панелите хоризонтално.
Все пак, целта е да разберам дали неговия панел е здрав, а не да правим точни измервания.
Най-лесното е да изчака да се покаже слънце. Според прогнозата ще чака седмица.
backo

Мнениеот Lupus » 19.02.2011 15:05

Работи си му панелчето. На такъв панел (30W) съм измервал сходни данни при облачно време. Като го изкарах на припек си показа реалните данни. Не забравяй, че това 30W е мерено при строго дефинирани лабораторни условия, а и от панел до панел има разлики.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот sando » 19.02.2011 23:21

Първо благодаря ви за бързите отговори.
backo
Ако искаш може да направим експеримента с фотоапарата, но след няколко дни, че нямам читав цифров апарат само gsm :) но мога да взема един nikon D60 назаем за каузата :)
Смятам, че Lupus е прав особено при положение, че си е имал работа с панел от този габарит. Също времето тези дни е ужасно и е Февруари, а 30W е измерено както си пише на панела отзад при 1000W/m^2 което не знам как и кога се постига в реални условия.Ще видя като се оправи времето и се покаже слънцето, какво ще стане с показанията.
sando

Мнениеот sando » 09.03.2011 15:02

Днес най-накрая се показа слънцето и в нашия град. Резултата рано сутринта, когато имах време за проби беше, че панела изкара към 800-900mA което вече е нещо :)
sando

Мнениеот Lupus » 09.03.2011 18:42

sando написа:Днес най-накрая се показа слънцето и в нашия град. Резултата рано сутринта, когато имах време за проби беше, че панела изкара към 800-900mA което вече е нещо :)

Използвай когато има слънце на обяд и пак направи замерване. Ток на късо ли мериш?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот sando » 14.03.2011 19:08

ОК ще пробвам и наобяд, когато е слънчево, но ще трябва да издебна и да е почивен ден :) Да ток на късо меря.
Иначе вече го използвам панела. Направих го през деня да ми зарежда два акумулатора от UPS, а вечер си зареждам от тях телефона и mp3-та. Следващото, което мисля да си направя е някакво свтодиодно осветление.
sando

Назад към Свободни теми и дискусии